May 28, 2013

Pati Jus Delima Gulsan



meh nak cite pasal pati jus delima ni..


beli jus ni sebab ada kawan cadangkan bila dia dapat tahu aku pregnant..sampai sekarang dah hampir 5 botol aku beli...banyak kebaikannye...jadi kenapa nak berkira sangat kan...



harga sebotol RM14.00 .. harga termurah yang aku tahu..sebab bila gugel..ada yang RM19..ada yang RM25 pon ada.....sangat melampau...


selalunya aku minum sebelum pergi kerja..atau pun makan je jus tu pekat-pekat dua sudu...sila gune sudu plastik..


rasa dia sangat sedap...serius sedap...rasa nak minum selalu....


ni kebaikan jus pati delima..copy from gugel..


DELIMA AMAT DISYORKAN DIAMBIL OLEH IBU-IBU HAMIL
~Jika diambil semasa awal kehamilan, ia dapat mengelakkan 'morning sickness'
~menjaga degupan jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya).
~menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
~kulit bayi anda sihat, gebu dan cantik


MELINDUNGI OTAK BAYI
Kajian Pediatrik mendapati meminum jus delima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi semasa kelahiran. Jus delima juga dapat membantu pengguna untuk mendapatkan bayi yang sihat. Beberapa tahun lepas, doktor mengesahkan bahawa ketidakcukupan asid folik (folate) boleh menyebabkan tiub saraf yang cacat seperti kerosakan pada tulang belakang dan sumbing pada lelangit bibir untuk bayi. Itulah sebabnya kenapa Persatuan Perubatan Amerika mencadangkan supaya semua ibu yang mengandung mengambil supplemen yang mempunyai asid folik setiap hari. Jus delima memenuhi bekalan asid folik sebaik seperti vitamin dan mineral yang penting untuk perkembangan bayi. Sebagai tambahan, kebaikan jus delima adalah mengandungi ‘potassium’ di mana ia dapat mengelakkan kekejangan kaki yang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung pada waktu malam.


untuk mereka yang mengidap kencing manis macam aku pun elok untuk diamalkan.. :)


MENGURANGKAN RISIKO PENYAKIT KENCING MANIS
Meminum jus delima sangat baik untuk pesakit kencing manis dan merendahkan risiko masalah jantung. Kajian terbaru mendapati pesakit kencing manis yang meminum jus delima selama 3 bulan dapat merendahkan kebarangkalian atherosclerosis (atau pengerasan pada arteries). Kata Penyelidik. “Dalam jus delima, gula bercantum kepada antioksida yang unik, di mana sebenarnya menjadikan gula ini sebagai pelindung melawan atherosclerosis.”


ni pulak buah delima sebijik gedabak tu...ni aku dah leraikan siap siap...punyela berhati-hati..sebab dalam buah delima ni hanye ada satu je yang berkhasiat....delima india katenyeee...mahal!...mula mula beli RM5.90..lepas tu naik..RM6.00 kot..tapi takpe.semuanya demi BABY..... :) ...




nak beli : ---> click SINI ...

tak tahu la samada dia private ke tak fb dia..


:)

Share:

May 27, 2013

Entry Tidak Seronok Untuk Di Baca ..

aku dah kene cucuk insulin sendiri....
jadi doktor yang tak bertauliah..
:(


sedey betul..


tak payah minum gula..just check darah je dah tau ada kencing manis..."SWEET" sangat kan diri aku ni..redha je la..semuanya demi mybeby...


kene tahan nafsu nak makan nasi lemak...mekdi..dan segala makanan yang super sedap!..


tapi pagi tadi dah terbabas makan kek cokelat..itupun satu dua sudu je..ke lebeh?..hiks....teringin nak beli glucometer tapi tak survey lagi...


beras faiza herba ponni pon da ada kat rumah..kita telan sajork la beras tu..takpe..semuanya demi Beby..sedap tak sedap belakang kira...


redha je la kan...


:)


*teringin nak makan spageti olio...boleh ke makan ea..tinggi tak karbohidrat dia..serik dah duduk hospital dalam pakej 3 hari 2 malam..
Share:

May 21, 2013

Hey...Enam Bulan Sudah Berlalu.. I lebiuuuuuu!!! ...

setengah tahun itu..
halalnye dia bagi aku..



tawa gelak aku..
tangis rajuk aku..
semua dia je yang rase..
sampai tahap dah malas nak layan isteri dia..
sikit-sikit nanges..
sikit-sikit nanges..
ini bukan pembawakan baby..
sebab aku memang macam ni..
suke nanges sebab nak tarik perhatian dia..
=)
bahagia bila dia pujuk...
peluk-peluk..
cium-cium pipi..
eh..tercerita pulak...
maapkan saya.. =p



ingat dulu..
masa baru baru kahwin..
setiap kali masak...
setiap kali tu la aku akan tanye dia..
"sedap tak abang?"
hari-hari aku tanye...
sampaikan satu tahap dia menyampah dengan soalan aku..
yela..kalau bini masak sedap tak pela jugak kot..ini masak pon tak berapa nak pandai..lagi mahu tanye laki begitu kan...
jawapan paling aku terasa "nak abang jawab jujur ke...abang rasa biase je ina masak..." dengan muka muka menyampah dia sekali dia tunjukkan..menanges dalam hati babe!..kihkih..sendiri cari kesedehan itu..siapa suruh kan..dan sekarang ni memang tak la aku nak tanye lagi..



dan..
alhamdullilah..sejak pregnant ni..dia dah tolong basuh baju..tapi tang perah baju je la..almaklumla mesin manual..pastu pengering rosak pulak..hazab!.....tang sidai aku jugak..takpela..atleast ade gak menolong..sebab tangan aku ni bab perah-perah memang gagal..perah santan pon selalu bikin emak dan kakak-kakak aku bengang..kihkih..



haiks..hidup berumahtangga ni jangan ada yang sangka semuanya seronok je...makin lame..makin banyak yang aku belajar....dan aku rasa aku sudah mula belajar untuk BERSABAR..BERSABAR pada tahap yang paling tinggi!...yes..BERSABAR dan terima kenyataan bahawa aku bukanlah PEMUTUS setiap KEPUTUSAN...ada orang yang lebih berhak buat keputusan walaupun kadang-kadang ape yang aku rasekan adalah BETUL....redha je la kan! .. :) asal rumahtangga bahagia..

:)


saya lagi la sayang awak!!..


suke pixa candid ni.. ;) ...
Share:

May 13, 2013

Meatball Burger Bakar Abang Burn

ini bukan kes mengidam...eh entahla..aku sejak dari belum mengandung memang suke makan makan dan makan..jadi tidakla mengidam kot....hiks...dan suka menerai benda baru....


dan sejak rajin benau blogger-blogger dok apdet pasal meatball burger bakar abang burn ni...maka nafsu untuk menerai adalah sangat tinggi..rasenye dari last week dok ajak asben..tapi bo layan.... cian tite kan.. -__-'


pada mulanya ingatkan burger bakar abang burn ni yang paling terdekat adalah kat sungai ramal nun tuuu...tapi bila di gugel dalam henpong 'burger bakar abang burn cheras'..rupenye tak jauh sangat dari rumah... kat foodcourt cheras perdana..2 kilometer lebeh jek dari rumah... :) .. hati riang gumbira lantas memakse cik abe di hari sabtu...tapi paksaan tak menjadi sebab nafsu cik abe lebih kepada cekodok malam tuu.......maka malam tu ai makan cekodok cicah asam pedas je laaa....takpeeee..bayangkan cekodok itu adalah meatball.. -___- ..


hari ahad tu la...tak kira camne pong...saye mahu juga meatball!!..meatball!!..meatball abang burn!..


dan akhirnya...

mabeleh...kenyang sangat-sangat...macam ada dua belas meatball je dalam tu..ke berapa..tapi memang tak abesla...makan berdua pon jenuh nak abeskan..ada kentang!..dilimpahi dengan sos kuning dan putih tu ape bende ntah..time-time gini la hey lupe name sos..makan je la pon tahunyee.. :p


RM18.40 untuk meatball dan burger daging cheese..


kita tapau jek..sebab penat berkelah kat pangsun tu ha..beli dan terus balik rumah makan depan tv lagi seronok...lepas tu terbongkang..memang mengundang sakit jantung di usia muda..



Share:

May 9, 2013

Orang Melayu Ini Tidak Faham

Orang Melayu Ini Tidak Faham. Mereka ingat Pilihan Raya ini untuk mendapat tempat, gaji, peluang dapat kerja, kalau menang, jadi Yang Berhormat yang dapat elaun dan kemudahan, bukan untuk berkhidmat perjuangkan bangsa, agama dan tanah air. Mereka Lupa Sama Sekali. - Tun M (Bernama)
Share: