April 25, 2013

Cucur Nasi Ikan Bilis

semenjak preggy ni malas betul nak makan nasi malam-malam...lagipon mungkin dah jemu tak tahu nak masak ape...asik-asik tumis asam, sambal goreng, sambal sotong, sambal sardin dan kicap...itu je la dok ulang..tak serajin masa mula-mula kawen...sambal daging dendeng, paprik, tomyam sume ku belasah masak hari-hari...itupun nengok resepi kat internet..;p..


satu hari tu baca blog izzatul azma .. nengok ade resepi cucur nasi ikan bilis..macam besh je..sebab kadang-kadang ada nasi berlebih..dan i is sakit hati nengok nasi tak abes...jadinye ade guna jugak resepi ni... =)


semalam la menerai cucur nasi ni...lagi dasat dalam nak menerai cucur nasi ikan bilis ni..nak menerai jugak tauhu sumbat ikan..nafsu hai nafsu...nasib baikla mohd pyan kata tak payah buat tauhu sumbat ikan..kita try besok saje... -____-' .. padahal ikan dah siap rebus....bertabah la nafsu..

yeay..inilah cucur nasi ikan bilis..


termasin la pulak..;p...nak kata kalau masin maksudnye nak kawen tu..idok le kan..dah kawen pon neh..tak tahu la ape sebabnye...tapi still boleh makan...ku suapkan juaaa masok ke dalam mulut.... =p ..


resepi boleh amek kat blog mama kasih safiyya ni --> izzatul.azma


aku sebenarnye panggil cekodok bukan cucur...



tenkiu laling ara sebab bagi resepi manggga sagu tu...nanti kalau rajin, iollss buat yer...jangan pedas sudah la nanti... ;p ...



Share:

April 24, 2013

clue hot.fm selebriti


4.10.2013

dah empat yang hangat...

aku rasa...

1) shuib sepah
2) shila hamzah
3) along raja lawak
4)  noor khiriah
5) ...........................

clue untuk 4.10.2013  - 1978

clue hot.fm selebriti
24.9.2013

da ada orang menang...en.sulaiman katenyee...tahniah!..besh la oh kan dpt duit 15k...aku tak dengar semalam..sebab pergi check up.....jadi bangun pon lambat..tak sempat dengar...


untuk hari ni..
clue adalah :


24.9.2013 : microfon & tv

jangan sebut lagi nama awal ashaari, neelofa, zizan razak dan dua orang lagi aku lupe....sebab dorang dah sah-sah miss E kata HANGIT>..



apdet 20.9.2013

aku tak paham....hot.fm bagi duit ni ikot LUCK ke ape..sebab semalam masa sorang pendengar tu meneka NORA DANISH dalam senarai hotselebriti..Miss E cakap HANGIT... MISS E sebut HANGAT HANGIT by step okeyh!.. pendengar tu siap cakap... 'NORA DANISH takde ke...".. macam terpinga-pinga....


tapi pagi ni bila pagi ni ada pendengar yang meneka NORA DANISH dalam senarai, jawapan MISS E adalah SEMUA HANGAT tapi keadaan tak tersusun je....aku pelik betul ni.... dan tetibe Nurr Fathiya takde dalam senarai...

ni jawapan pendengar untuk hari ni...

1) NORA DANISH
2) SAM BUNKFACE
3) ADI 6xth
4) SAFIQ RAHIM
5) HANEZ SURAYA

kompius betul aku...aku memang  ingat semua nama sebab aku salin setiap kali pendengar bagi jawapan...

apdet 19.9.2013

aku tak dengar sangat...
sebab selalu dengar time subuh hadam jeee...

ni 4 suara yang kompom ada dalam 5 suara tu..

1) Safiq Rahim
2) Adi 6xth
3) Nur Fathiya
4) Sam Bunkface
3) Nora Danish - nora danish takdo dalam senarai...haha..salah info puleks...

-------------------------------------------------------
apdet 18.7.2013

1) sabhi sadhi     
2) anang   
3) aliff aziz  
4) nana mahazan
5) remy ishak  

yang atas ni kompom adaaaa....



----------------------------------------------------------------------------------------------


hari hari dengar hot.fm..dari jam 6.20 pagi sampai le ke opis dalam jam 7.20 pagi camtu la..hari-hari rasa menggeram je nak try call hot.fm tapi tak dapat lagi tangkap semua suara selebriti tu..membaziaq kedit je nanti..

antara clue untuk hot.fm selebriti yang sempat aku dengar dan yang aku ingat..

- artis yang ada buat video gwiyomi
nazim

- kpop
nazim jugak

- jauh
ni tak tahu siapa

- yang pasti ada erra fazira antara lima suara ni..

- besday artis tu 11 april
remy ishak kot remy ishak tak tersenarai..sape ea besdaynye tarikh itu..shaheizy sam ke?

- cermin mata hitam

- ada yang baru ada yang lama

- ada di anugerah bintang popular

- pernah dikenakan panggilan hangit

- bintang realiti tv
macam suara hazama je yang last tuuu...

- drama

- aktivis
afdlin kot..

- pernah sertai hot.fm big jam

- pelakon filem

- yang terindah
erra fazira

- badminton
chong wei ke?

- isteri baru lepas melahirkan anak
kemungkinan chong wei jugak..kan.kan..

- oren
zahid ke ?


agak-agak korang dapat teka tak?..kalau dapat teka...meh kita kongsi jawapan same-sama..kalau betul, kita kongsi 10k tuuuu... ;p .. konon la heyy...


update : 30.4.2013 - amboi korang...nak clue je..taknak sama-sama bagi clue ke... amboiii...

update : 14.5.2013 - dah tak payah nak teka-teka dah...da ada orang menang...

1) rowman ungu
2) mimi one nation emcee
3) nazim othman
4) erra fazira
5) ahmad fedthri yahya



Share:

Mengidam

aku takde rasa nak makan ape-ape yang luar dari kebiasaan aku....
baik kan aku..


lagipun suami dah ajar..
jangan nak mengidam..
dia tak kuasa nak layan..
kejam kan mohd pyan?..


eh takla..
dia kuasa je melayan aku..
cume dia macam bagitahu...
jangan nak layan sangat keinginan tu..
mengidam tu sebenarnye macam dibuat-buat..
dan tolong jangan mengidam benda pelik..
takot tak tertunai..


dulu time tak mengandung pon..
pernah juga bagai-bagai kenginan nak makan itu makan ini..
nak makan telur belangkas laaa...


mane la kan nak cari telur belangkas zaman sekarang..
dulu kekecik selalu la dapat makan..
sedap lemak berkrim telur tu...yummy!.


kesimpulannyee....
mengidam neh bukan hanya pada orang mengandung..
pada orang tak mengandung pon boleh berlaku..


dan itu dipanggil ape ea?..
KEINGINAN kan...
keinginan yang melampau..


jadi tak payah la nak melayan sangat kan...


takpela..
sebagai isteri yang solehah..
insyaALLAH..
kalau pun aku mengidam..aku akan usaha sendiri..
yela..dari nak mengharap suami je yang menunaikan impian kita..
baekla kita sendiri je pergi membeli sendiri..
senyap-senyap sudah kan..
makan pon sorang-sorang..
lagi puas hati!..
muarhahahaha...


Share:

April 23, 2013

Apa Itu Dakwat Kekal .

aku baru dua hari ni tahu ape itu dakwat kekal untuk pilihanraya..
itu pun tanye mohd pyan..
naseb baek la dia tu celik maklumat bab ni berbanding aku..

mati-mati aku ingat dakwat kekal ini ialah kita mengeCAP jari kita di kertas undi..dan memeranjatkan akak senior di opis ni pun berfikiran sama macam aku..*tepuk dahi...

eh. eh. entah-entah sape yang baca ni pon tak tahu ape itu dakwat kekal kan..? :p

setelah menggugel..inilah maklumat yang aku dapat....

sangat naif betul aku ni..


Nota: Dakwat dicalit sebelum kertas undi dikeluarkan kepada pengundi

1. Dakwat kekal dicalit pada jari telunjuk kiri pengundi, atau
2. Dakwat kekal dicalit pada mana-mana jari kiri jika tiada jari telunjuk kiri, atau
3. Dakwat kekal dicalit pada jari telunjuk kanan jika tiada mana-mana jari kiri, atau
4. Dakwat kekal dicalit pada mana-mana jari kanan jika tiada jari telunjuk kanan, atau
5. Dakwat kekal dicalit pada lengan kiri jika tiada mana-mana jari.


copy from : http://ahmadseekers.blogspot.com/2013/04/perhatian-tatacara-mencalit-dakwat.html



Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan selepas menguji dakwat terbabit memutuskan bahawa dakwat itu tidak mengandungi bahan-bahan najis yang diharamkan, tidak mendatangkan mudharat kepada kesihatan dan tidak menghalang air untuk sampai ke kulit apabila digunakan. Hukum dakwat kekal berasaskan argentum nitrat adalah harus dan dibenarkan.


Share:

Politik

semak betul facebook dengan itu ini pasal politik..betul-betul semak..

kadang-kadang terbaca gak...dan terdetik "eh..ye ke".."eh.."..."oooo..." ...dan sampaikan penah ada rasa tak mahu nak mengundi sebab takot berdosa tersalah membuat pilihan...

itu kat facebook..

kat rumah pun kadang-kadang mohd pyan rajin bercerita..kalau rajin..layan je..kalau tak rajin, angguk kepala je banyak...politik ni banyak hal nye..suratkhabar kat rumah pun dah pelbagai versi..bharian ada..metro ada..suara keadilan pon ada..bak kata orang..nak tahu sume la pasal politik..tapi last-last diri kita yang pening...

dengan situasi kita yang tidak tahu pihak mana yang betul..memang buatkan kadang-kadang diri macam lalang...bila baca pasal tu..kadang-kadang ada betulnya satu satu perkara..tapi nak percaya memang susah sebab kesahihannye kita tidak tahu...yerr..aku memang susah nak percaya....

kalau kita undi A..takot parti B yang betul..begitu jugak sebaliknya...rasa takot menguasai...takot tersalah membuat pilihan...bukan kah best jika ada alat yang boleh mengesan kebenaran sesuatu cerita.. =) ..



ini aku capture kat facebook..aku la tu yang unlike..aku tak suke orang yang berfikiran macam ni...fikiran sempit sangat..bukan sebab aku sokong BN..tapi cara kita bercakap itu biar menggunakan otak..bukan terus je taip tanpa fikir apa-apa..umnogok?..sesuka hati je nak melabel orang umno macam tu..kalau orang ade fikiran..dia takkan melabel sebegitu..


sape yang taknak perubahan?.. aku pun nak... nak gak rasa pembangkang mentadbir negara macam mane..kita bagi dia peluang sekali..seperti ayat femes sekarang.. 'INI KALI LAH".. kalau dalam masa satu penggal ni, dorang berjaya...kita undi lagi untuk penggal akan datang....kita lihat samaada janji janji mereka ditepati atau tidak...jangan janji tinggal janji...



jadi seperti tuan guru nik aziz ni..

aku kalau boleh nak ubah ayat kat atas ni..

"kita tidak perlu banyak berbicara....kita hanya perlu berdoa.."

sebab bila banyak berbicara, banyak pula kebodohan akan terserlah...

sekarang ni banyak yang lebih sudu dari kuah..see..tok guru simple je..yang bawah-bawah??.. fikir la sendiri...



Share:

April 22, 2013

Acara Mengandung Berganti-Ganti .. ;p

ingat sukan je ke yang ada acara larian berganti-ganti..

mengandung pon boleyh!..

:)


zura | azrin | me
ini time ibu zura mengandung.....

zura | azrin | me
bila ibu zura selamat melahirkan arfa...mama azrin pula mengandung....


n now..

my turn!


alhamdullilah..


amek gambar ni dari facebook ibu zura!..
Share:

April 16, 2013

ibu to be . .

saye ibu to be..
insyaALLAH...

:)
kembang kuncup masa tulis ni..

hiksss

dah lame dah nak apdet kat blog..tapi tak dapat green light dari mohd pyan..isteri solehah kan..kena la patuh pada arahan suami..hiks..tapi family dan kawan-kawan terdekat serta kawan-kawan twitter dah tahuuuu..kawan-kawan twitter aku berapa kerat sajee..tu yang berani twit awal-awal..:) .. aku adalah seorang yang sangat tidak sabar nak bagitau semua orang...tapi kena beringat sikit...baby baru lagi dalam kandungan...kata orang, tak baik nak hebohkan..tapi bagi aku mewar-warkan lebih baik sebab boleh minta mereka mendoakan kesihatan dan kesejahteraan kita dan baby... :)

tapi mane yang perasan, aku sebenarnye dah letak dah benda alah ni kat bawah ni dari hari kedua tahu diri aku pregnant...


pregnancy week by week


sudah 2 bulan berapa hari dah.. :) kejap je masa berlalu...tup tup nanti perot dah besar..kemaen berangan..


macam mane tahu diri mengandung?..


opecoz la sebab dah lewat datang period...tapi tak boleh nak percaya sangat sebab period aku tak terator..dulu masa anak dara, selalu la dapat puasa penuh....kadang-kadang dua bulan tak datang...jadi macam malas nak check..tapi sebenarnye masa lewat seminggu, aku dah gatal check...tapi line nye SATU..maka frustla...jadi biar je la...


lepas tu dapat arahan kene g singapore....pergi je la..lagipun mungkin tak pregnant..jadinye tak berapa kisah kalau pergi..ye la bila pergi sane..kompom keje melasak je..kene buat itu buat ini....dan memang kat sane melasak pon..ke hulu ke hilir..pastu angkat air 5 liter kanan dan kiri tangan..memang selambe je la...tapi pelik sebab kenapa period tak mai lagi ni...perot dah macam sakit-sakit..macam sengugut... tapi keluarnye idak....


sampai la balik dari singapore...sampai-sampai je terus g farmasi...malam tu jugak check..tak menyempat betul...walau kata orang elok check pagi pagi tapi aku neh jenis tak menyabau....malam itu jugak check!!


resultnye mula mula satu line..hampa sehampa-hampanya...terus letak UPT tu kat sinki...kemas-kemas ape yang patot...dan bila nak buang UPT tu....sekali mata terbeliak............*terbeliak sangatlaaaaaaaa...kihkih

satu clear satu tak clear..


terus jerit ABANG!!..

terus keluar tunjuk kat mohd pyan..dia muka selamba je..macam tak percaya..diam jek..sampai aku tanye "tak suke nak ada baby?"... dia jawab tunggu esok..nak kompom kat klinik...jadinye kami pergi ke klinik bersama-sama esoknye...doktor pun mengesahkan aku mengandong...part doktor sahkan tu tak besh..sebab doctor macam tak excited..dia tak pandai nak suprisekan aku...kihkih..boleh la pulak nak doctor suprisekan ea..tapi mase tahu tu, rasa macam tak besh..sebab doctor tak pandai..


ini pulak result masa check dengan doctor..


alahan...


aku takde alahan...cume pening-pening sikit..sikit je..dia macam lalu macam angin sepoi-sepoi bahasa..lepas tu hilang....lepas tu aku macam tak percaya je pregnant..rasa macam nak beli lagi pregnant test..nak test lagi sekali sebab tak alah langsung....eh..macam memintak lak alah kan...hehehe....bila tanye mak n kak lang..mereka pun same..takde alahan...so mungkin ini keajaiban keturunan..hikhi..ajaib la sangat kan...tapi baru je dua bulan..tak tahu lagi 7 bulan 10 hari ape ceritanyeee..mudah-mudahan segalanye dipermudahkan dan mybaby sihat.....



itu je la nak bagitahu... :)


mohon doakan baby dan aku selamat... :)


Share:

April 11, 2013

Semakan Daftar Pemilih Dan Lokasi Mengundi



Bersemangat check ..
padahal dah tau dah nak mengundi kat mane..
maksudnye lokasi yang sebetulnya..

mengundi kat sekolah menengah dulu..
tu yang kata seronok nak g mengundi plus dapat jumpe kengkawan..
:)

check punye check..
mohd pyan mengundi kat sekolah rendah dia pulak..
huhu..
ingatkan same tempat..
:(

*kemain..macam kan tak boleh berpisah pulak..heheh..


nak semak jugak keee?.. click ---> http://daftarj.spr.gov.my/
Share:

April 10, 2013

April 9, 2013

April 3, 2013

30.3.1999 - 30.3.2013 - Genap 13 Tahun Abah Pergi.. Alfatihah..

terpanggil nak tulis tentang abah...

sebabnya..
sekarang ni hidup ada ayah mentua..

dan..
bila tengok ayah mentua dengan anak-anak perempuan dia rapat sangat...aku sangat jeles dan membayangkan kalau abah ada lagi mesti besh..dapat bergurau senda macam ayah mentua dan anak-anak dia...


dan sebenarnya..kadang-kadang rasa tak logik dengan perbuatan adik adik ipar aku yang mesra gile dengan ayah mentua aku..boleh bertepuk tampar.....aku rasa kekok melihat adegan itu selepas 13 tahun abah takde...


dan..
sebenarnya baru balik dari buat kerja di singapore..
berkerja dengan pegawai yang bawak sekali anak2 beliau yang sudah besar panjang bekerja part time sesame...aku adalah sangat jeles dan betul-betul rindukan abah..

anak perempuan pegawai tu sangat manja dengan bapak dia walaupun dah berumur 24 tahun...makan kadang-kadang disuap..bergurau senda segala bagai...haiks...serius sangat-sangat jeles..dan sekali lagi membayangkan kalau abah masih ada mesti seronok..


itu KALAU..


hakikatnya ABAH dah pergi meninggalkan kami 13 tahun dahulu...
Share: