December 3, 2013

Masalah + Problem = Saya Down

bermula dengan tekanan darah yang naik mendadak sebelum bersalin..
dengan diriku dan anak yang ditahan wad selama seminggu...
betul betul membuat diri ni down..


air mata jangan cakap laaa...
sedangkan masa mengandung pon sikit sikit boleh melalak..
ini kan pulak ditimpa masalah yang diri sendiri tak jangka..
betul betul buat diri n down sesangat...


today..
bertambah lagi down..
bila beby susah nak terima susu badan..
isap sikit sikit..
lepas tu menolak..

lepas tu muntah..
kembung perut...
aduyaii...

nak menangis rasenyeee.....

kamu belum baik dari jaundis sayang..
nak taknak kamu mesti terima susu ibu ini...
hmmm......

dan nak taknak terpaksa mengepam dan bagi kamu susu gunakan botol..

dan inila akibatknyeee..
memang menolak langsong puting ibu...
:(

haiks...
memang buntu.........

Share:

7 komen:

Hunny Kitty said...

ai haritu pun masa bersalin mimi kena tahan wad seminggu...siap nak kena tukar darah sebab tinggi sangat bacaan jaundice.. lepas tu pagi raya pun dalam wad lagi mimi. ai tak boleh tunggu dia kat wad. so ulang alik rumah-hospital setiap waktu setiap hari.

u dah check or p urut bagi susu boost tak? ada try picit sikit tengok susu keluar ke tidak?

u jgn stress nanti susu tak keluar/banyak.

makan nasik ngan lauk2 yg berkhasiat...waktu pantang jgn stress jangan menangis..tak elok

Anonymous said...

ina... akak tak mahu suruh ina sabar... akak pernah melalui perkara yg sama. bila orang cakap sabar mmg rasa nak penampo je. sbb orang takkan faham.... unless if they are in our shoes and they live in our skin. first baby sama je mcm ina.. ceaser, tak cukup berat (full term tp 2.1kg je), masuk incubator, jaundice, menolak puting. tapi yang buat akak bertahan dan akhirnya berjaya ialah doa dan sokongan suami. itulah tunggak semangat kita sbg isteri.. suami yg supportive. akak pun pam susu badan. takpe buat permulaan bagi je susu badan dlm botol. direct atau indirect feeding janji tetap susu badan. akak dulu sbb baby low birth weight peads advise add on then formula.. tapi sekejap aje. insyaallah ina semua ni glitch aje. bila baby dh kenal puting ibu segalanya akan berubah. anak akak dari baby yg tak reti menghisap puting ibu akhir bf sampai 3 tahun.. over ke apa? cuma jangan ambil pusing apa komen orang lain.. ingatlah kita buat yang terbaik untuk baby.. caranya tak semesti sama. follow your instinct. semoga dipermudahkan. take care.

cik mah said...

Sabar dear..insyaAllah akan okey...ramai juga yg hadapi masalah mcm ni..seminggu dua insyaallah...positifkan diri k...

Azlin Fariza Khairudin said...

Baby kite pon same.. Jaundis maseh ade lg.. Arini dh hari ke 17..huhu.. Smlm amek darah n urine xdpt nk amek dr smlm.. Arini still cuba kt umah utk amek urine baby.. Baby plak meragam xmau tido.. Mmg sgt down :-(
Skrg ni doa supaya baby cpt2 besar.. Senang sikit nk jage..
Hope ina tabah hadapi sume ni yee..
Susu ibu tu, insyaAllah nnt baby ina mesti nak hisap..

InaYusoff said...

hunny : lagi kesian kat hunny kan....hunny gune cara ape untuk kurangkan jaundice ni...leh share tak?...risau sangat5

air susu ada..cume dia tak pandai nak suck nipple... dan cepat mengamuk....


kak sue : memang berdoa je kak sue..takot betul kalau jadi ape2 kat beby.....saye ni dah le jenis pk negatif jek....tenkiu for ur komen..kakak selalu tak menghampakan sayeee...

cik mah : doakan yerp...

azlin : yes..same la..doa beby cepat2 besar.....besar dari segi fizikal dan umur jugak....:)

kamu pun same..moga baby kita cepat sembuh dari jaundice...

Lily Purple said...

Assalamualaiku..
baby kite pon ari tu ade jaundis tp Alhamdulillah kejap jek... try la mkn tablet susu kambing.. tak pasti btl2 elok atau tak, tp tak salah mencube kan...

mmg time dlm pantang adalah masa yg mudah stress, tp cube elakkan ye.. sis ari tu siap sms hubby walaupun die dpn mate jek semata2 nak luahkan perasaan..

So, rileks, kalo stress sgt, susu pun segan nak kuar byk.. insyaALLAH, Sume akan ok.. tenang kan diri yerk...

InaYusoff said...

wsalam...
memang macam macam cubeeee
sbb pikiran masa tuh dah ke arah negatif saje..
jadi ape yang orang cakap..sume kita rasa nak buat..cume perlukan sokongan dari family je...sokongan dalam bentuk nak mencari benda benda tuu...

alhamdullilah..
now rasa diri dah okeh sikit,,,
kurang stress..
susu pun alhamdullilah dah banyak...

beby pon dah pandai isap,,
alhamdullilah,,