Followers

November 30, 2013

20112013 : 1013 : Lahirnye Si Tecit

ohyeah..

daku dah selamat melahirkan beby gegurl pon pada 20 November lepas dengan berat 2.46 kg....kecik je anak ku ituu..rasa cinonet sangat......


daku bersalin czer....redha je la..asal baby selamat dilahirkan...


kan plan asal adalah mahu buat ECV....tapi akhirnye diriku terpaksa dioperate disebabkan jalan dah bukak 4cm...nak taknak memang kene operate.....sodih ha...tapi nak buat camno kan..dah memang itu pilihan yang ada..


uhuii..kalau ikotkan memang banyak nak cerita.....tentang anak..tentang pengalaman nak melahirkan si tecit yang comey tuuu.....tapi nanti nantila...memang takde masa nak memblog...


gambar?



tak sempat nak transfer lagi....



nanti nanti la...


see...dah jadi mak ni..semua mesti nak nanti nanti..sebab anak didahulukan..heheh..


Share:

November 19, 2013

Baby Still Breech : Saya Pilih Proses ECV



semalam check up untuk check keadaan beby...dan kepala beby still kat atas...seronok ea sayang duduk dalam keadaan macam tu...takpela...ibu think positif je neh...walaupun dalam hati, hanya ALLAH SWT je yang tahu....

doktor bagi pilihan samada nak buat proses pusingkan beby kaedah External Cephalic Version(ECV) or terus pilih czer....

aku pilih ECV....

sepatutnye kena masuk ward semalam....tapi aku mintak tangguh satu hari..kerja kat opis tak serah lagi.lebih baik dimarah oleh doctor yang mungkin hanya berjumpa tak berapa kali...dari kena kata dek orang opis yang memang aku akan jumpe balik selepas 3 bulan cuti bersalin...

dan alhamdullilah...disebabkan aku ni ratu google...proses ECV ni aku dah tau sikit-sikit dengan menggugel sebelum doc bagi pilihan ni..


ada yang kata SAKIT... ada yang kata tak rasa ape-ape.... ape ape pun..aku kene kuat untuk beby ini...


mane-mane ada risiko...tak kira czer or ECV...yang penting aku berusaha...hasil lepas kejadian..biar ALLAH SWT yang tentukan....berfikir..semua yang berlaku ada sebabnya....


kalau ada masalah...on da spot terus operate..kalau berjaya..tunggu dua tiga hari untuk di induce...tapi mintak mintak la aku dapat merasa contraction semulajadi tanpa perlu di induce...


banyak betul dosa aku agaknyaa.. :(


dan aku mohon semoga segalanya selamat...aku dan baby..tolong doakan sekali ye...






nak tahu selanjutnye pasal bayi songsang dan ape itu proses ECV --> Kelinik Wanita
Share:

November 15, 2013

36 Minggu 5 hari : My Baby Still Breech

yes..

kepala beby still kat atas...
frust.risau.bimbang.
semua ada...

nak buat macam mane...puas dah gugel...puas dah ikot segala macam petua dan tips...


letak ais dah buat..sampai sejuk2 perut..

sujud lame-lame pon dah buat sambil baca doa nabi yunus dalam perut ikan nun.....

Doa Nabi Yunus Dalam Perut Ikan Nun

لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنتَ ، سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ
Laa ilaaha illa anta. Subhaanaka, innii kuntu minaz zhaalimiin


dengan hidung tersumbat..aku tetapkan jugak hati berlama-lama sujud...


pujuk-pujuk beby suruh pusing pun da buat..sampai aku pun merajuk dengan beby... -__-'..


aku lambat sedar...eh bukan lambat sedar...tapi kekurangan ilmu pasal pentingnye alert kepala beby mesti kene pusing ke bawah kalau nak lahirkan beby secara normal..(kalau ada rezeki).....serius..aku kekurangan pengetahuan bab ni...yang aku tahu aku nak beby aku lahir normal dan selamat....itu saje...


pernah dok menggugel pasal benda ni..terjumpa satu info yang tak berapa besh...terus rasa tak tentu arah...hati tak tenang...memang seharian dok moody je..


kenapa..kenapa..kenapa beby taknak pusing ni beby... :'(

Share:

November 14, 2013

November 13, 2013

November 10, 2013

Bual Kosong (Gegurl vS Boboy)


Kawan (LELAKI) : Dah scan da..anak ape?

Aku : Gegurl..

Kawan (LELAKI) : * Mencemik..


aiks... dah kenapa dengan anak perempuan.... aku memang kadang-kadang tak paham dengan spesis lelaki ni..kalau dapat anak lelaki... kenape?.. kalau dapat anak perempuan kenape?.....

konon kalau dapat anak lelaki tu..kononnyeee POWER la sangat ea...

ini rezeki tahu tak..........

ada orang tu sampai kan bertahun kawen takde anak....

ini nak berkira puleks kan...




Share:

November 8, 2013

Me @ 35 Weeks : Macam Comey Je...Macam Comey Je.. Comey Sesangat Dah Ni Hoiii......

chentadea.blogspot.com

hihihi..

kompom la masa pantang nanti .. kene berpantang betul-betul..

selalu tanye kat asben..

"ina gemok kan?"

asben lak dengan muka tak boleh nak blah..

"ada ke orang mengandung kurus?..."


dia dah bosan dah aku asek mengadu aku dah tembam, gemok, besau dan sewaktu dengannyeee....


bertabahlaaaaa .........
Share: