Followers

October 29, 2013

Berat Ibu Naik 3 Kg.. Berat Anak Naik 400 Gram Je.. :(

semalam check up 34 minggu...


punyela terperanjat bila nengok jarum penimbang naik ke angka 79kg... ;p.. turun naik turun naik penimbang dibuatnyee...sebab tak percayeeee...hikhik..... nasib baik la nurse hospital tu sibuk dengan hal lain.. kalau tak..mahu kene marah sebab asik turun naik penimbang...


gile hoi naik 3 kg dalam masa 3 minggu..aku makan ape neh hey...mungkin sempena raye haji...daging lak stok berlambak kat rumah...boleh dikatakan ayam dan daging berselang hari dok buat lauk...nah, amek la kau...3 kg naik!...


mula-mula fikir..mungkin berat anak ibu dalam perot ni...bukan maknyeee.... ;p


tapi bila doctor scan beby....huahuahua..beby naik 400 gram je... 1.9kg sahaja!..kecik la kamu anak....


aku : doctor..normal ke berat 1.9kg ?

doc : sikit kicik.. *doc chinese..


adoidoi..terus rase bersalah kat anak.....emak membesar bagaikan juara...anak lak kicik....


kepala beby pulak still kat atas lagi...


aku : doctor, normal kepala bayi turun masa 37 minggu kan?.. *yakin je aku tanyeee...

doctor
: tak..sesetengah orang, 8 bulan dah turun.... sesetengah orang..sampai bersalin pon taknak turun-turun.....

amboi..doctor ni nak menakotkan aku ke???..


pastu bila aku nengok gambar countdown aku kat bawah ni.. lagi la aku seriau...


kemaen la hai gambar tu tunjukkan sepatotnye kepala beby dah ke bawah.....




acamno tuuu.....






Share:

9 komen:

Diyana said...

maybe kena control mkn kot dh nk ujung2 ni..
baby saya pun baru 1.6 je..

EIKA said...

3rd trimester ni cuba ina minum susu,bby cepat besar klu minum susu :) jgn risau pasal bby enggaged 2.ika baru alik check up 37 mgg.bby baru enggaged :)

InaYusoff said...

diyana : mungkin la kot... dan mungkin sekarang pesen pas makan terus tido....tu yang naik bam bam....

eika : susu memang selalu minum..peberet.....ni maknye yg membesar ..bukan anaknyeee...

oo..baru enggaged ea...okehla..lega sikit.....

Anonymous said...

daging dan ayam tu protein. karbohidrat berlebihan yg boleh mengundang extra kilo. kalu kerap lapar makan buah, biskut kosong dgn keju, tempe goreng, pecal pun sedap. makan biar kerap tapi dlm kuantiti yg berpada. memang ada baby yg takkan engage kepalanya sampai kita dh nak bersalin. didoakan bila sampai waktunya semoga dipermudahkan buat ina.

InaYusoff said...

tenkiu kak..
*saye anggap anonymous ni perempuan je la yer...:)

pecal tu kuahnye okeh ke?..
tak mendatangkan kenaikan gula dalam badan ke?..

Anonymous said...

rule of thumb... adalah berpada-pada. katakan kuah pecal mmg letak gula, kurangkan sedikit. kita balance kan dgn sayur celur atau mentah. tambahkan protein spt telur rebus. taklah berterusan takleh meng 'gula'. karbohidrat proses akhirnya adalah gula dlm darah kita. buah pun ada karbohidrat. jambu batu, pear, apple, betik, plum dan strawberry adalah diantara yg sesuai sbb glisemik indeks nya rendah. glisemik indeks ialah kadar penyerapan karbohidrat dan secepat mana ianya bertukar kepada glukos dlm darah kita. sorry ter over lak mcm blog sendiri.

InaYusoff said...

kak..
ape kata akak bukak blog kak..
banyak information yang akak tahu..
boleh share-share...hehe...

dah bape hari memang asek ngidam pecal je neh ha..gara gara baca komen akak ni..heheh..

ape ape hal..
tenkiu kak!..

Anonymous said...

ina... tak reti le nak create blog (alasan purba). kuah pecal/rojak agromas rasanya ok gak. bancuh ngan air panas... pastu masak slow atas api sampai pecah minyak dan pekat sikit. kacau selalu. sorry le akak komen sebagai anon... rasanya ina boleh teka siapa akak. nama ayah kita sama je.

InaYusoff said...

hehe..
mmg alasan purba kak..
saye boleh je ajaukan..

wa..agromas..
senang je nak dpt..
sbb saye mmg keje kat F*M*..hehhe..

saye mmg dah agak dah akak..

akak je yang rajin bagi saye nasihat bab diabetes ni...