Followers

October 29, 2013

Berat Ibu Naik 3 Kg.. Berat Anak Naik 400 Gram Je.. :(

semalam check up 34 minggu...


punyela terperanjat bila nengok jarum penimbang naik ke angka 79kg... ;p.. turun naik turun naik penimbang dibuatnyee...sebab tak percayeeee...hikhik..... nasib baik la nurse hospital tu sibuk dengan hal lain.. kalau tak..mahu kene marah sebab asik turun naik penimbang...


gile hoi naik 3 kg dalam masa 3 minggu..aku makan ape neh hey...mungkin sempena raye haji...daging lak stok berlambak kat rumah...boleh dikatakan ayam dan daging berselang hari dok buat lauk...nah, amek la kau...3 kg naik!...


mula-mula fikir..mungkin berat anak ibu dalam perot ni...bukan maknyeee.... ;p


tapi bila doctor scan beby....huahuahua..beby naik 400 gram je... 1.9kg sahaja!..kecik la kamu anak....


aku : doctor..normal ke berat 1.9kg ?

doc : sikit kicik.. *doc chinese..


adoidoi..terus rase bersalah kat anak.....emak membesar bagaikan juara...anak lak kicik....


kepala beby pulak still kat atas lagi...


aku : doctor, normal kepala bayi turun masa 37 minggu kan?.. *yakin je aku tanyeee...

doctor
: tak..sesetengah orang, 8 bulan dah turun.... sesetengah orang..sampai bersalin pon taknak turun-turun.....

amboi..doctor ni nak menakotkan aku ke???..


pastu bila aku nengok gambar countdown aku kat bawah ni.. lagi la aku seriau...


kemaen la hai gambar tu tunjukkan sepatotnye kepala beby dah ke bawah.....




acamno tuuu.....






Share:

October 25, 2013

Suami Yang Mengidam Part II

part I kat SINI

kompom la hey jeruk yang aku buat tu tak jadi...kuikuikui...


buang gitu je..dengan bekas sekali ku humbankan....


dah name orang mengidam kan....selagi tak dapat..selagi tu la nak jugak...!..


satu hari tu dia bawak balik lagi mangga muda... nak buat sendiri katenyeeee.....bila aku tanye macam mane....eksen betul tak nak gtau..suruh tengok masa dia buat jeee...cissss....



si dia yang mengupas mangga....

tang buang kulit je dia...tang nak belah belahkan tu..aku punye kerjaa...hohoh..ingatkan nak mengadap jeeeee....


bila dah siap potong...basoh bersih-bersih mangga yang dah siap dipotong...


letak garam...



gaulkan garam tuuuu...


lepas tu perap la satu hari..letak dalam esbok.......jangan letak air.....biar kering-kering dengan garam tu...


keesokkan harinyeee tu...tambah gula barang dua tiga sudu or ikot pada banyaknyee buah mangga tersebut.......


perap dua hari lagi pulekss...


dan..


hasilnyee???...



hasilnyee..boleh la buat laki aku berjoget-joget sebab jeruknyee menjadii....


menyampess betul.....


#oh..baru ku tahuuuu....camtu rupenye orang mengidam dapat ape yang diidamkan ea...;p





Share:

October 10, 2013

Keadaan Yang Tak Selesa di Trimester Ketiga

Tidur

Dah tak boleh tido ikot suke mane nak pusing....sebab memang rasa tak selesa..nak mengiring salah..nak melentang salah...nak tido meniarap lagi la jangan buat hal....tak selesa betul....


tapi bila sekali dah terlelap..dah tak sedau dah dengan keadaan diri.....


Sakit Dada

Kalau tidur mengiring ke kanan...selalu sangat rasa macam dada ni terhimpit....sakit...asek urut dada jeee.....tak tahu sebab ape.... ada gak gugel..tapi kebanyakan jawapan dari laman web indon.... enggak paham buk...

penah tanye kat doc...tapi tanye macam nak taknak je sebab takot doc tahan wad...hehe..ntah ape-ape la daku ni....serik dah masok wad 3 hari 2 malam...


Kaki Dah Membengkak

start dari malam tadi dah rasa...
mombongkak...


walaupun sebelum ni ada yang tegor nampak kaki aku dah membengkak..
tapi aku tak rasa itu pembengkakan kaki yang berlaku disobabkan mengandong....
itu disebabkan empunya badan memang dah sedia tombam....


tapi semalam da terasa..
tak selesa betul...


Cramp


cramp pon dah rasa sikit-sikit...
tapi mintak-mintak la tak cramp time drive..
takuitt...





Share:

October 9, 2013

Check Up 31 Minggu

senin check up 31 minggu..
baby okeh..
alhamdullilah...
dah 1.5 kg..
naik 600 gram dalam dari last scan sebulan yang lepas..

dan bila gugel pon..
memang bayi 31 minggu beratnye 1.5 kg..
tapi ramai yang cakap kecil..
yeke?..


perot pon kecik..
myboss pon ingatkan baru 5 bulan..
5 bulan sangatlaaa...
dah nak masok 8 bulan dah boss...


berat ibunyee camne plak?
berat ibunye menten..
tak naik dan tak turun dari last checkup 2 minggu lepas..


nasib baik la tak naik..
kalau tak..mesti doc dapat saspek aku ni makan banyak.. ;p


barang-barang baby..
baru 80% settle..


lagi 20% tak tau bila time nak soping lagi...



i is kering sedikit sekarang ni..sebab anak sulung (Orange) nak sambut bebeday awal bulan november....mateila hai nak mencover segala benda...monangeh-nangeh..



semalam dapat dua berita gembira...rezeki anak... i is happy....











Share: