Followers

September 25, 2013

Bila Suamiku Mengidam

kihkih..


suami sekarang rajin mengidam...selalu sangat.....


pernah dalam seminggu tu tiga empat kali asek nak makan lempeng dan kodok..masak sambal ikan bilis dan asam pedas pon untuk cekodok dan lempeng..bukan untuk dimakan bersama nasi....daku oke je..sebab benda senang kan...jangan kau mintak buat pizza sudah la bang...tak mampu bini mu ni bang....


dan yang terbaru..nak makan jeruk mangga pulak..siap bawak balik mangga lagi suruh daku buat...i is ternganga...mano ponah buek...


dan cara yang paling afdal..ialah kol mak mentua...dia sendiri yang kol maknyee..tapi last-last pass kat daku jugek.....


mak mentua kata kene rendam semalaman....maka rendam la dalam air suam yang diletak garam semalaman...besok tu bau dia dah macam bau jeruk......lalu daku pon berbisik di dalam hati.. "macam jadi je".. kemain la jadi kan...padahal baru step pertama....


lepas tu kene rendam dalam air gula....mak mentua kata takde cuka pon tak pe...ni menantu mithali ni...asek2 mak mentua kata..kalau tak jadi, salah mak mentua gak ke...?..:p ...




ini yang dah masuk dalam bekas...ini mak mentua tak kata pon masuk dalam bekas mane....men ikot kepala sendiri je.....


dan malam semalam suami dah rasa sedikit... hampa kot..sebab mangga tu hancur....


n now..jeruk tu pon tak dipandang.... tak tau la suami ku nak try rase ke tak lepas ni.. mesti tak sedap kan...daku tak berani nak rase..sebab air gule tu kot..kang melantun-lantun lak gula dalam badan ni.....


sory babah.....lain kali ibu cube lagi ea....


p.s : tahu tak..tak suke betul border yang ada di sekeliling gambar tu....camne nak ilangkan ea...
Share:

Sengkuang Calit


ni makanan zaman sekolah sekolah dulu...
besh kot..
eh..memang besh kan...

sengkuang calit ni ada jual kat mane-mana sekarang ni...ni aku beli kat giant cheras utama..dokek jo dengan rumah...selalu asik buat lintas hormat je depan stall sengkuang calit ni..ari tu tersinggah pulak...hihi..harganya RM2.00 ...



rasanyee?.. manis sikit lo..sikit jo... yang dulu lagi best...


camne ea nak buat sambal dia tuuu.....
*berangan nak buat sendiri lettew... :p
Share:

September 19, 2013

40 Minggu = 10 Bulan.. Eh.. Bukan Kata Mengandung 9 Bulan 10 Hari Ke?..

dulu aku pon mengong-mengong bab ni...

9 Bulan 10 Hari ke 10 Bulan ???.

sampai la terbaca tweet chika...



nah!
ini penyelesaiannyee...


jangan nak mengong-mengong macam aku jugak...;p


7 Hari = 1 Minggu

4 minggu = 1 bulan

1 bulan = 30 hari



40 minggu x 7 hari = 280 hari



280 hari / 30 hari = 9 Bulan 10 Hari



Share:

September 17, 2013

Thank You Puan Anonymous



dapat komen di entry INI..terima kasih banyak-banyak puan anonymous... tapi sayangnye tak dapat nak menjejak puan pengomen tersebut..kalau tak..boleh share pengalaman kan...


sebenarnye aku pengidap diabetes type 2..kalau nak tahu tentang diabetes type 2 lebih lanjut...boleh la google..pahit betul kenyataan tu kan walaupun sakit ni manis.. :)..


masa disahkan pengidap diabetes type 2...mula-mula tahan je sebak depan nurse dan doktor..tapi bila depan asben... airmata ni tak henti2 mengalir...malu je...public area lak tuu....


siapa yang nak penyakit ni kan...aku tak nak cakap penyakit keturunan walaupun penah terlepas depan mak.... lepas tu menyesal balik.. kesian mak..nampak nau pulak macam mak disalahkan padahal aku sendiri yang tak jaga makan.......duduk KL...duduk bujang..segala ape yang kau nak..kau boleh order sajeeee....tak payah fikir bebelan mak.....tapi inilah akibatnye yang aku dapat...


4 bulan pertama mengandung..memang dapat ku kawal nafsu makan ni...sampai turun 4 kilogram tak sampai sebulan.....takot..takot terjadi ape-apa kat baby...lagipon awal kehamilan kan baby membentuk segalanya... takot tumbesaran dia tak seiring usia kandungan.....


tapi lepas raye..memang habis..tak dapat nak ku kawal...dalam hati risau sangat...tapi nafsu bak kata orang...tewas sokmo dibuatnyeeee.............


tapi..eh..banyak nau lak tapinyee...


tapinye bila baca komen puan ni...


memang ku mohon...


mohon MATIKAN SELERA AKU................................



love my beby so much!...



apdet 18.9.2013 (7.41am): tenkiu puan anonymous sbb sudi tinggalkan komen berserta email...tapi sorry tak dapat nak publishkan komen tersebut atas permintaan puan tersebut...











Share:

Lirik Sandiwara Cinta | Republik

Aku tahu ini semua tak adil
Aku tahu ini sudah terjadi
Mau bilang apa aku pun tak sanggup
Air mata pun tak lagi mau menetes

Alasannya seringkali ku dengar
Alasannya seringkali kau ucap
Kau dengannya seakan ku tak tahu
Sandiwara apa yang telah kau lakukan kepadaku

Jujurlah sayang aku tak mengapa
Biar semua jelas telah berbeda
Jika nanti aku yang harus pergi
Ku terima walau sakit hati

Mungkin ini jalan yang engkau mau
Mungkin ini jalan yang kau inginkan
Kau dengannya seakan ku tak tahu

Sandiwara apa, ceritanya apa, aku tahu

Jujurlah sayang aku tak mengapa
Biar semua jelas telah berbeda
Jika nanti aku yang harus pergi
Ku terima walau sakit hati

Jujurlah sayang aku tak mengapa
Biar semua jelas telah berbeda
Jika nanti aku yang harus pergi

Ku terima walau sakit hati
Ku terima walau sakit hati



Share:

September 14, 2013

38 weeks : 23 November 2013

kalau dulu..tarikh tu adalah tarikh jangkaan untuk bersalin....lepas tu ditukar pada 7 Disember 2013 tapi sekarang..walau ape pon yang berlaku..mybeby kene keluar gak pada tarikh tersebut... i is happy!.. happy sebab lagi cepat la ibu dapat jumpe beby ibu ni... ;)


keluar awal sebab daku kan ada diabetes...semua ibu mengandung yang ada diabetes memang beby walau macam mane pon akan dikeluarkan pada minggu ke 38..


berdebau.. kalau ikot pada hari ini..lagi 10 minggu je.. pejam celik pejam celik tetibe je nanti dah ada kat Labour Room kot... -_-'


malam tadi bukan main lagi ibu diabetes ni makan durian..sampai 5 ulas rasenyee.. mula-mula jual mahal..tapi takleh tahan bila tengok asben dah mulakan operasi mengopek durian..last-last bersila sekali di sebelah beliau...hehehe..dan selepas itu punyela rasa panas kat badan..risau sangat..tegok air banyak-banyak...takot betul...usap-usap perut nak rasa baby bergerak ke tak...alhamdullilah..ada rase dia dok menendang...cume pagi ni bila check gula, resultnye 7.0mmol.. monangeh!.. bacaan gula yang okeh adalah di bawah 5.5mmol... :( .. hope beby takde ape-ape...ni kes menyesal kemudian tiada gunanyee...





Share:

September 11, 2013

Merancang Jantina Bayi Berdasarkan Pemakanan

teruja nak kongsi mengenai hal ni lepas jenjalan kat blog mommy to be Puan Namee..


selalu orang salahkan kaum perempuan kalau anak berderet je lelaki or berderet je perempuan...tapi sebenarnye berpunca daripada kaum lelaki....tapi kena ingat jugak la kan... semua ini kerja ALLAH S.W.T .... :) .. kita ni merancang je...yang menentukan ALLAH S.W.T.......


tapi dari apa yang aku baca di blog Namee Roslan ni..mungkin dapat membantu mereka yang berusaha untuk dapatkan anak lelaki setelah mendapat anak perempuan or sebaliknya.....

Benih lelaki membawa kromosom X dan Y. Perempuan pulak hanya bawak kromosom X sahaja. So kalau nak dapat anak lelaki, gabungannya is X - Y , anak perempuan pulak akan terbentuk gabungan X - X. Golongan lelaki lah yang akan bagi X atau Y untuk digabungkan dengan perempuan punya X tu. Faham Tak ni ?

X - jangka hayat panjang, tahan dalam keadaan berasid dan bergerak perlahan

Y - jangka hayat pendek, tahan dalam keadaan beralkali, dan bergerak laju


ANAK LELAKI

- jauhkan dari makanan yang berasid macam nanas, limau, mangga, cuka, minuman bergas dua bulan sebelum.

- banyakkan makan makanan laut

- minum soya, susu dan protein..


ANAK PEREMPUAN

- banyakkan makan benda yang berasid macam limau, nenas, oren, cuka..

- kurangkan makanan laut



selebihnye kena lah click NAMEE ROSLAN

Share:

27 Minggu - Baby Bump Kuuuuuu.....

segan nak apdet kat blog..sebab perotku tak berapa nak nampak...
bila nengok gambar baby bump orang lain..kadang-kadang ku kepelikan..kenapa la perotku kecik sajee..

tapi takpela..asal baby dalam perot ni sehat.. last check up berat beby dah 900gram.. :) .




soalan pemes sekarang : dah scan kee?.. anak apee?..



lotih den nak menjawab hey......
Share:

September 4, 2013

September 3, 2013

Already 26 Minggu!

weehuuu...


dah lame tak apdet...tak tahu nak apdet ape....hihihi....



dah 26 minggu..kejap je masa berlalu...nanti 30 minggu..lepas tuu 36 minggu...lepas tuu dah keluar pon anak ibu ni...hihi....kemaen eksited ibu dia ni...... ;p



26 minggu ........nafsu makan membuak-buak...sejak dari bulan puasa lagi.....habes sume pantang larang diabetis daku langgar....habessssssssss.....berat pon naik dengan hebat....3kg dalam masa 2 mingguuuuu...doktor dah warning....takot beby besau...dan mungkin ada risiko yang laen...tapi nafsu makan ni tak tahu la nak cakap..susah nak dikekang...makan saje...huhuhu...cemane ea....... :( .. risau tapi makan tetap makan...kadang-kadang menyesal kejap jee... -_-' ..untung orang yang takde masalah ape-ape ketika mengandung..nak makan ape-ape pon sedap jeee...maen order je.... *jeles!....



dan bila dah 26 minggu ni..beby pon kemaen lagi bergolek,bergerak,bertinju, mengeras dalam perot ibu dia ni...besh sesangat bila dapat rasa setiap pergerakan beby...tak tahu nak cakap ape...seronok!.....





bila tengok gambar kat atas ni...weehuuu..


a) beby menari?.. kemaen la aku membayangkan beby menari..cemane la tu ea... ;p ..
b) beby tersedu?.. cemane rasa kalau beby tersedu tu ea.....


dan sebenarnye setiap kali terasa dia bergerak..mesti ku anggap dia menendang....tak tahu nak bezakan samaada dia menenang kee...siku dia keee..sedu dia ke..bergolek ke.........


takpe-takpe..sabar jee...ada 96 hari lagi untuk ibu tengok semuanyee secara real..siap boleh ceom2 lagi beby ibu ni....tak sabar!!!.....


doakan selamat semuanyee ye!..



suke gambar ni...!!..



Share: