Followers

July 2, 2013

Usia Bayi Dalam Kandungan Tak Sama Dengan LMP

ha..siapa ada masalah begini...


itulah masalah aku sekarang.....:( ..



2 minggu lepas, check up kat hospital kajang...doc bagitahu yang baby mungkin kurang 2 minggu dari tarikh LMP yang aku bagi tuu..... dah lepas tuu, aku kompius bagai...wa..cemane ni...tak seronok la kalau kurang 2 minggu..ibu dia ni tak sabar-sabar nak tengok dan ceom2 baby...2 minggu pon da rasa lame gileee.....



tapi itu tak mustahil sebab period aku sebelum ni tak tetap..kadang-kadang dua bulan sekali..kadang-kadang datangnye dua kali sebulan...so memang payah sikit le nak tahu waktu yang sebetul-betulnye....



dan semalam, bila scan kat klinik swasta, bayi mungkin baru 16 minggu...kurang 3 minggu dari kiraan LMP...aiyorkkkkk....maksudnye baru empat bulan..sedangkan aku dok kepoh kat orang nak masok lima bulan...tapi tak berapa nak kesah sangat..sebab perot pon tak nampak lagi...tapi kene kesah jugak sebab perkembangan baby tak seiring dengan usia kandungan...ha.nengok disitu..sudah pening dah kepala ni....



tak paham sebenarnye situasi macam ni..ke sebab aku jaga sangat makan..sebab tu beby kecik?....acik fenin laaa........sekarang ni EDD nak ikot yang mane eaaa??.........












Share:

8 komen:

Adiek Galcute said...

mungkin la kot kan..ala mkn je babe..cian kt bby nanti..hehehe. nk tgk la mcmne ko skg..msukkan la gambar babe.

InaYusoff said...

sejak check up ri tu aku bantai makan je..
sebab kesian beby kecik..
tapi air manis still tak amek..
takuittt..

perot aku tak nampak lagi la dik......
kecik lagi...

eamy milea said...

Hye...adehh...sama lak ngan kiter...
last check up sy kt KkIA bln lepas kena jumpa doc..doc pun mula2 cam knfius nape size bby kecik x ssuai ngan usia kandungan..then doc tny btl ke l.m.p sy bagi tu..(dh btl dh doc..)..pas 2 sy ckp kt doc yg period sy mmg x teratur pun br la dia caye n doc tulis edd yg baru. Tu pn dia check balik result scan2 sy yg sblm2 ni.n ukuran size bby mmg kecik jgk...fyi..sy dh 4 kali g wt scan kt klinik swasta hihi.

eamy milea said...

Same la cam kite...

InaYusoff said...

tulaa...klu period tak tetap..ini lah masalah kita..

dah excited dah beby kuar awal..sekali lewat dua tiga minggu..

takpe..yang penting beby selamat..kan?


hehe..lagi besh kan g klinik swasta..takyah menunggu lame sangat...lagi besh kalau panel yang cover sekali mengandung ni... :)


ains nik said...

sama la sy...p check hr ni...beza 4mggu ngn ngn scan...jenis haid tk teratur..25.4.16 ,ni p scan lg..risau plak

Semuanya Murah said...

Sy ye haid teratur..tp LMNP n EDD tak sama..lari 3minggu..xtau la sebab hamil twin buat saiz baby kecik berubah tarikh EDD..saya pon kompius.. skrg bt prepare guna date LMNP.. paling lewat tarikh EDD..

blasahje said...

Masa pregnant anak last saya tahun lepas, terpaksa refer pada EDD scan je. Sebab tak ingat bila LMP... tak sedar pon pregnant, tau2 baby dah 5 bulan lam perut. Tu pun baby keluar awal dari EDD...hehe