July 19, 2013

Menu Berbuka Puasa 9 Ramadhan

dah masuk puasa yang ke sepuluh...
baru nak cite pasal menu berbuka..
hehe..


sekarang ni M besar menguasai nak apdet blog..


daku adalah hari-hari memasak..kecuali hari ke empat berpuasa..tak sempat nak masak..kalau tak bulan puasa pon..hari hari memang memasak..saye suke memasak!....ceh..kekonon... :p .. tapi betul..sejak kawen ni..hobi adalah memasak..kalau tak...hobi ialah tido..sekarang tido masuk dalam hobi jugak..tapi dah jatuh nombor dua kot...


tapi memasak neh spesel tuk laki sajo la..untuk orang lain..tak berani lagi..... berpeluh-peluh nanti dibuatnyee...



semalam punye menu buka puasa..semuanya masak sendiri...

1) mee goreng
2) ayam goreng kunyit
3) cekodok kosong
4) tumis kentang
5) buah melaka @ onde-onde

bangga mak aku dapat tahu ni..sebab kat kampong tak pernah serajin ni memasak sampai 5 jenis sekali hadap makan...masak simple macam ni boleh la sekali hadap sampai lima..cube kalau kene masak kari ke rendang ke..memang itu je laa satu makanan yang dihadap....


mee goreng tu percubaan yang kedua selepas kawen...percubaan pertama direjek....monanges-nanges dalam hati....dan semalam, alhamdullilah...mungkin berkat bulan ramadhan..akhirnye berjaya jugak masuk ke tekak laki...dua kali dia tambah..laki kenyang, isteri girang..kihkihkihkih


buah melaka tu percubaan pertama..dan berjaya..hoyeah!!...sonang sajo buek nyee..nanti kalau rajin, aku share resepi..opismet yang bagi resepi...takyah banyak bahan..takyah le nak pewarna....daun pandan la..simple sangat nak buat buah melaka ni..dun wery..kalau aku yang tangan kayu ni boleh buat,opecoz korang yang tangan kayu macam aku gak boleh buat...pasti jadi!...


dan okeh..
hari ni mari kita fikir nak masak ape pulak..

i is buntuuuuu!!...





Share:

0 komen: