Followers

February 27, 2013

February 26, 2013

Belajar

bila dah bercampur dengan family belah laki..
ada jugak beberapa perkara yang aku belajar..


1) Masak Nasi Letak Daun Pandan

ye ..nasi tu jadi wangi..nak makan pon selera je..padahal kalau takde daun pandan pon, berselera jugak...tapi wangi..sukeeeee!!....nanti nak angkut daun pandan siap2 dari rumah hajjah normah...


2) Bila Sudah Habis Masak.. Sila Letak Air Dalam Periuk Or Kuali

benda biase kan...tapi jadi luar biasa bila aku mati2 nak basuh terus itu kuali sebab rasanye tangan ni gigih perkasa boleh sental kotoran yang degil tapi adik ipar kata biarkan berendam dulu...dia kata mak bagitahu TAK BAIK...kena isi air dulu..or aku sebenarnye yang tak paham?..


3) Jangan Putus Nasi Dalam Pinggan (Ini Mohd Pyan Yang Cakap)

kalau nak makan bertambah, jangan biarkan nasi takde ape dalam pinggan, baru nak tambah..tak elok...nanti putus rejeki...ye ke?..


4) Petua Masak Nasi Lemak : Nak Tahan Lama Basuh Beras Dengan Garam

katenye tahan sampai ke petang or malam...yang ini aku tak try sendiri lagi..lagipong tak pandai masak nasi lemak...makin naik lemak aku nanti...


itu sahaja...sebenarnya banyak...tapi dah lupa........ ;)
Share:

February 25, 2013

Mari Memasak Gunakan Apron


saje nak tunjuk apron yang baru dibeli jumaat lepas!..

cantek kan..ceria sahaja..

RM 5.99 saje...

baru semangat nak memasak!..

tiada percikan minyak dan air di baju!

kite suke!..

* sabtu lepas nampak lagi apron yang cecantik kat kedai di cheras...gile rasa nak beli lagi tapi nasib baik asben tahankan nafsu bini dia ni..kalau tak..mesti dah bertambah hobi aku iaitu MENGUMPUL APRON...
Share:

February 21, 2013

Minimumkan Perbuatan dan Percakapan

aku sekarang ni sedang belajar menahan rasa hati untuk cube membuat sebarang kenyataan yang boleh membuatkan hati mana-mana pihak terasa..



semalam..
membaca status di facebook sepupu berkaitan permasalahan keluarga...HATI ini memang PANAS...



dalam nak mengawal diri dari tidak memberi sebarang komen yang akan menjejaskan perasaan dan hati mana-mana pihak dalam tidak sedar tangan gebu ni tertaip jugak...hai la tangan ni..



kenapa susah nak mengawal diri kan...



sebenarnya..lepas dah memberi komen tu...memang ada rasa sedikit menyesal...menyesal sebab seolah2 menyemarakkan lagi keadaan..sepatotnya aku mendiamkan diri sahaja dalam erti kata menyerahkan hal ini kepada orang-orang tua sahaja untuk menyelesaikan....atau aku feeling2 setajah mencoolkan keadaan...



bukan kah sesuatu yang seronok melalui keadaan kekeluargaan dalam keadaan yang harmoni tanpa ada rasa nak menjatuhkan atau menuding kesalahan ke mana-mana pihak...*SENYUM



saya rasa itu SERONOK...tidak tahu la pulak jika anda berasa tidak SERONOK melihat kami SERONOK...



* bukan dalam permasalahan keluarga sahaja, dalam segala hal sekarang ni aku rasa aku nak cube belajar meminimumkan mulut dan tangan dalam memberi sebarang kenyataan yang boleh menimbulkan sebarang masalah di masa akan datang..

** mungkin dengan ajura pejal dan ajerin dan adiek yang bukan adik sahaja yang aku senang nak luahkan ape-ape..

Share:

February 20, 2013

Fizz Fairuz Putus Tunang.. Itu KARMA..

bekas tunangnye bini orang..

K.A.R.M.A ..

What Goes Around...Comes Around ..

:)

sebenarnya aku sakit hati bila dengar dia bertunang bukan dengan almy nadia...sampai meroyan sekejap kat twitter...sakitnya hati bila cinta dipermainkan hanya mereka yang pernah rasa je yang tahu..nasib baik almy tak buat ape-ape statement sebelum ni..good girl almy...


bila dengar di hot.fm pasal berita ni...sepanjang 37 kilometer aku fikirkan...gile kan....rasa suke sangat bila dia dah putus tunang...suke bukan sebab aku akan dapat fizz fairuz...mane nak letak mohd pyan aku....ntah..happy sebab ape pon, aku tak tahu..tapi sampai kembang-kembang hidung HAPPY nyer... :p..mungkin HAPPY untuk ALMY NADIA..


*tak sabar nak tunggu abang nara apdet kat beautifulnara..hahahahah


link harian metro fizz fairuz putus tunang : HMETRO
Share:

February 19, 2013

Rindunyeeeeeee

rindunye nak apdet blog...tapi tak tahu nak apdet ape..


teringat la zaman dulu kala..tangan main sedap je nak menaep ape..tapi sekarang macam dah tak tahu nak taep ape...blur..


rindu jugak nak buat persiapan kawen...kalau boleh diulang masa...banyak benda yang nak diperbaiki....banyak sangat-sangat!!!...tengok tanda seru itu..itu maksudnye memang aku serius..


tak puas hati dengan apa yang terjadi masa majlis kahwin....tapi taknak la apdet kat sini....yang berlalu bak kata orang biarkan berlalu.....tapi kalau ada peluang..memang aku akan buat yang terbaek....tapi peluang tu takkan ada lagi...kalaupun ada peluang, mungkin untuk majlis kahwin adik-adik...


seronok baca review dari blog b2b yang dah bergelar isteri orang...kadang-kadang terfikir..kalau la aku boleh buat macam ini..hihih..KALAU...tapi dah takdir, majlis aku sebegitu rupa...takpela..asalkan dah selamat nikah...


:)


isha suke benau dia dok atas katil pengantin mak ndak dia...hehe..siap golek2 lagi..mase tu mak ndak pon tak rasmikan lagi..


dulu penah buat entry pasal teaser bilik pengantin....tapi sampai sekarang tak buat full entry...gambar nye tak bape ade....tengokla nanti godek2 dalam mane2 kamera...mintak2 ada...












Share:

February 14, 2013

14 febuari 2003

sepuluh tahun lepas..

tepi kilang..gune public phone..tepon kekasih hati..

"awak tak wish pon valentine day ari ni"..


jawapan dia?..


entah...aku dah lupe..sepuluh tahun lepas..mane la aku nak engat..dah tuaa...


every 14 febuari setiap tahun..aku pasti teringat adegan dok call arwah khuraim gune public phone...excited konon..cinta pertama katekan!..


alfatihah!..


dulu mane tahu valentine day tak le sambot..baru beberapa tahun kebelakangan neh tahu......


statement ini semua poyo : hari-hari adalah hari berkasih sayang dengan mohd pyan!..hari bergadoh dan membebel pon hari-hari..

Share:

Putih Putih Melati Ali Baba

bukan maen glamer lagi lagu ni sekarang...

mengimbas kenangan zaman kekanak..



Lirik Lagu Putih-Putih Melati-ST12



Siapa bilang aku seperti dia
Siapa bilang aku cintai dia
Sesungguhnya aku tak benar-benar cinta
Karna kau tak seputih melati



Kalau ada hitam pasti ada putih
Jika hatimu kelam tak mungkin bersih
Tak usah kau lanjutkan tuk berbagi kasih
Karna kau tak seperti melati ohhhh



Putih-putih melati
Merah-merah delima
Siapa yang baik hati
Pasti ku terima

Share:

February 8, 2013

February 7, 2013

Nafsu Nak Mengapdet Blog Sik Ada

semakin lame..semakin tidak berapdet...

sory..
*mintak sory kat siapa aku neh..
=)


kalau boleh hari-hari nak apdet..tapi tak tahu nak apdet ape..

pernah tanye asben.. "nak apdet ape ea kat blog?"..

dia jawab.. " amek la gambar meja tv kita nih..." lepas tu dia pot pet pot pet..

segan la haiks nak amek gambar meja tv tu..meja tv tu layak dipanggil meja makan..bukan meja tv...


baru baru ini pergi sarawak....dia suruh bawak kamera...snap je gambar ape-ape...lepas tu boleh masuk kat blog katenyee...aku sebenarnye malas nak bawak kamera..tapi sebab fikir jugak ape yang dia cakap..maka berangkotlaa kamera tu..

tapi hanya gambar di bawah neh je yang aku bernafsu nak tempek kat sini....







maafkan saye...


Share: