December 3, 2013

Masalah + Problem = Saya Down

bermula dengan tekanan darah yang naik mendadak sebelum bersalin..
dengan diriku dan anak yang ditahan wad selama seminggu...
betul betul membuat diri ni down..


air mata jangan cakap laaa...
sedangkan masa mengandung pon sikit sikit boleh melalak..
ini kan pulak ditimpa masalah yang diri sendiri tak jangka..
betul betul buat diri n down sesangat...


today..
bertambah lagi down..
bila beby susah nak terima susu badan..
isap sikit sikit..
lepas tu menolak..

lepas tu muntah..
kembung perut...
aduyaii...

nak menangis rasenyeee.....

kamu belum baik dari jaundis sayang..
nak taknak kamu mesti terima susu ibu ini...
hmmm......

dan nak taknak terpaksa mengepam dan bagi kamu susu gunakan botol..

dan inila akibatknyeee..
memang menolak langsong puting ibu...
:(

haiks...
memang buntu.........

Share:

November 30, 2013

20112013 : 1013 : Lahirnye Si Tecit

ohyeah..

daku dah selamat melahirkan beby gegurl pon pada 20 November lepas dengan berat 2.46 kg....kecik je anak ku ituu..rasa cinonet sangat......


daku bersalin czer....redha je la..asal baby selamat dilahirkan...


kan plan asal adalah mahu buat ECV....tapi akhirnye diriku terpaksa dioperate disebabkan jalan dah bukak 4cm...nak taknak memang kene operate.....sodih ha...tapi nak buat camno kan..dah memang itu pilihan yang ada..


uhuii..kalau ikotkan memang banyak nak cerita.....tentang anak..tentang pengalaman nak melahirkan si tecit yang comey tuuu.....tapi nanti nantila...memang takde masa nak memblog...


gambar?



tak sempat nak transfer lagi....



nanti nanti la...


see...dah jadi mak ni..semua mesti nak nanti nanti..sebab anak didahulukan..heheh..


Share:

November 19, 2013

Baby Still Breech : Saya Pilih Proses ECV



semalam check up untuk check keadaan beby...dan kepala beby still kat atas...seronok ea sayang duduk dalam keadaan macam tu...takpela...ibu think positif je neh...walaupun dalam hati, hanya ALLAH SWT je yang tahu....

doktor bagi pilihan samada nak buat proses pusingkan beby kaedah External Cephalic Version(ECV) or terus pilih czer....

aku pilih ECV....

sepatutnye kena masuk ward semalam....tapi aku mintak tangguh satu hari..kerja kat opis tak serah lagi.lebih baik dimarah oleh doctor yang mungkin hanya berjumpa tak berapa kali...dari kena kata dek orang opis yang memang aku akan jumpe balik selepas 3 bulan cuti bersalin...

dan alhamdullilah...disebabkan aku ni ratu google...proses ECV ni aku dah tau sikit-sikit dengan menggugel sebelum doc bagi pilihan ni..


ada yang kata SAKIT... ada yang kata tak rasa ape-ape.... ape ape pun..aku kene kuat untuk beby ini...


mane-mane ada risiko...tak kira czer or ECV...yang penting aku berusaha...hasil lepas kejadian..biar ALLAH SWT yang tentukan....berfikir..semua yang berlaku ada sebabnya....


kalau ada masalah...on da spot terus operate..kalau berjaya..tunggu dua tiga hari untuk di induce...tapi mintak mintak la aku dapat merasa contraction semulajadi tanpa perlu di induce...


banyak betul dosa aku agaknyaa.. :(


dan aku mohon semoga segalanya selamat...aku dan baby..tolong doakan sekali ye...






nak tahu selanjutnye pasal bayi songsang dan ape itu proses ECV --> Kelinik Wanita
Share:

November 15, 2013

36 Minggu 5 hari : My Baby Still Breech

yes..

kepala beby still kat atas...
frust.risau.bimbang.
semua ada...

nak buat macam mane...puas dah gugel...puas dah ikot segala macam petua dan tips...


letak ais dah buat..sampai sejuk2 perut..

sujud lame-lame pon dah buat sambil baca doa nabi yunus dalam perut ikan nun.....

Doa Nabi Yunus Dalam Perut Ikan Nun

لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنتَ ، سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ
Laa ilaaha illa anta. Subhaanaka, innii kuntu minaz zhaalimiin


dengan hidung tersumbat..aku tetapkan jugak hati berlama-lama sujud...


pujuk-pujuk beby suruh pusing pun da buat..sampai aku pun merajuk dengan beby... -__-'..


aku lambat sedar...eh bukan lambat sedar...tapi kekurangan ilmu pasal pentingnye alert kepala beby mesti kene pusing ke bawah kalau nak lahirkan beby secara normal..(kalau ada rezeki).....serius..aku kekurangan pengetahuan bab ni...yang aku tahu aku nak beby aku lahir normal dan selamat....itu saje...


pernah dok menggugel pasal benda ni..terjumpa satu info yang tak berapa besh...terus rasa tak tentu arah...hati tak tenang...memang seharian dok moody je..


kenapa..kenapa..kenapa beby taknak pusing ni beby... :'(

Share:

November 14, 2013

November 13, 2013

November 10, 2013

Bual Kosong (Gegurl vS Boboy)


Kawan (LELAKI) : Dah scan da..anak ape?

Aku : Gegurl..

Kawan (LELAKI) : * Mencemik..


aiks... dah kenapa dengan anak perempuan.... aku memang kadang-kadang tak paham dengan spesis lelaki ni..kalau dapat anak lelaki... kenape?.. kalau dapat anak perempuan kenape?.....

konon kalau dapat anak lelaki tu..kononnyeee POWER la sangat ea...

ini rezeki tahu tak..........

ada orang tu sampai kan bertahun kawen takde anak....

ini nak berkira puleks kan...




Share:

November 8, 2013

Me @ 35 Weeks : Macam Comey Je...Macam Comey Je.. Comey Sesangat Dah Ni Hoiii......

chentadea.blogspot.com

hihihi..

kompom la masa pantang nanti .. kene berpantang betul-betul..

selalu tanye kat asben..

"ina gemok kan?"

asben lak dengan muka tak boleh nak blah..

"ada ke orang mengandung kurus?..."


dia dah bosan dah aku asek mengadu aku dah tembam, gemok, besau dan sewaktu dengannyeee....


bertabahlaaaaa .........
Share:

October 29, 2013

Berat Ibu Naik 3 Kg.. Berat Anak Naik 400 Gram Je.. :(

semalam check up 34 minggu...


punyela terperanjat bila nengok jarum penimbang naik ke angka 79kg... ;p.. turun naik turun naik penimbang dibuatnyee...sebab tak percayeeee...hikhik..... nasib baik la nurse hospital tu sibuk dengan hal lain.. kalau tak..mahu kene marah sebab asik turun naik penimbang...


gile hoi naik 3 kg dalam masa 3 minggu..aku makan ape neh hey...mungkin sempena raye haji...daging lak stok berlambak kat rumah...boleh dikatakan ayam dan daging berselang hari dok buat lauk...nah, amek la kau...3 kg naik!...


mula-mula fikir..mungkin berat anak ibu dalam perot ni...bukan maknyeee.... ;p


tapi bila doctor scan beby....huahuahua..beby naik 400 gram je... 1.9kg sahaja!..kecik la kamu anak....


aku : doctor..normal ke berat 1.9kg ?

doc : sikit kicik.. *doc chinese..


adoidoi..terus rase bersalah kat anak.....emak membesar bagaikan juara...anak lak kicik....


kepala beby pulak still kat atas lagi...


aku : doctor, normal kepala bayi turun masa 37 minggu kan?.. *yakin je aku tanyeee...

doctor
: tak..sesetengah orang, 8 bulan dah turun.... sesetengah orang..sampai bersalin pon taknak turun-turun.....

amboi..doctor ni nak menakotkan aku ke???..


pastu bila aku nengok gambar countdown aku kat bawah ni.. lagi la aku seriau...


kemaen la hai gambar tu tunjukkan sepatotnye kepala beby dah ke bawah.....




acamno tuuu.....






Share:

October 25, 2013

Suami Yang Mengidam Part II

part I kat SINI

kompom la hey jeruk yang aku buat tu tak jadi...kuikuikui...


buang gitu je..dengan bekas sekali ku humbankan....


dah name orang mengidam kan....selagi tak dapat..selagi tu la nak jugak...!..


satu hari tu dia bawak balik lagi mangga muda... nak buat sendiri katenyeeee.....bila aku tanye macam mane....eksen betul tak nak gtau..suruh tengok masa dia buat jeee...cissss....



si dia yang mengupas mangga....

tang buang kulit je dia...tang nak belah belahkan tu..aku punye kerjaa...hohoh..ingatkan nak mengadap jeeeee....


bila dah siap potong...basoh bersih-bersih mangga yang dah siap dipotong...


letak garam...



gaulkan garam tuuuu...


lepas tu perap la satu hari..letak dalam esbok.......jangan letak air.....biar kering-kering dengan garam tu...


keesokkan harinyeee tu...tambah gula barang dua tiga sudu or ikot pada banyaknyee buah mangga tersebut.......


perap dua hari lagi pulekss...


dan..


hasilnyee???...



hasilnyee..boleh la buat laki aku berjoget-joget sebab jeruknyee menjadii....


menyampess betul.....


#oh..baru ku tahuuuu....camtu rupenye orang mengidam dapat ape yang diidamkan ea...;p





Share:

October 10, 2013

Keadaan Yang Tak Selesa di Trimester Ketiga

Tidur

Dah tak boleh tido ikot suke mane nak pusing....sebab memang rasa tak selesa..nak mengiring salah..nak melentang salah...nak tido meniarap lagi la jangan buat hal....tak selesa betul....


tapi bila sekali dah terlelap..dah tak sedau dah dengan keadaan diri.....


Sakit Dada

Kalau tidur mengiring ke kanan...selalu sangat rasa macam dada ni terhimpit....sakit...asek urut dada jeee.....tak tahu sebab ape.... ada gak gugel..tapi kebanyakan jawapan dari laman web indon.... enggak paham buk...

penah tanye kat doc...tapi tanye macam nak taknak je sebab takot doc tahan wad...hehe..ntah ape-ape la daku ni....serik dah masok wad 3 hari 2 malam...


Kaki Dah Membengkak

start dari malam tadi dah rasa...
mombongkak...


walaupun sebelum ni ada yang tegor nampak kaki aku dah membengkak..
tapi aku tak rasa itu pembengkakan kaki yang berlaku disobabkan mengandong....
itu disebabkan empunya badan memang dah sedia tombam....


tapi semalam da terasa..
tak selesa betul...


Cramp


cramp pon dah rasa sikit-sikit...
tapi mintak-mintak la tak cramp time drive..
takuitt...





Share:

October 9, 2013

Check Up 31 Minggu

senin check up 31 minggu..
baby okeh..
alhamdullilah...
dah 1.5 kg..
naik 600 gram dalam dari last scan sebulan yang lepas..

dan bila gugel pon..
memang bayi 31 minggu beratnye 1.5 kg..
tapi ramai yang cakap kecil..
yeke?..


perot pon kecik..
myboss pon ingatkan baru 5 bulan..
5 bulan sangatlaaa...
dah nak masok 8 bulan dah boss...


berat ibunyee camne plak?
berat ibunye menten..
tak naik dan tak turun dari last checkup 2 minggu lepas..


nasib baik la tak naik..
kalau tak..mesti doc dapat saspek aku ni makan banyak.. ;p


barang-barang baby..
baru 80% settle..


lagi 20% tak tau bila time nak soping lagi...



i is kering sedikit sekarang ni..sebab anak sulung (Orange) nak sambut bebeday awal bulan november....mateila hai nak mencover segala benda...monangeh-nangeh..



semalam dapat dua berita gembira...rezeki anak... i is happy....











Share:

September 25, 2013

Bila Suamiku Mengidam

kihkih..


suami sekarang rajin mengidam...selalu sangat.....


pernah dalam seminggu tu tiga empat kali asek nak makan lempeng dan kodok..masak sambal ikan bilis dan asam pedas pon untuk cekodok dan lempeng..bukan untuk dimakan bersama nasi....daku oke je..sebab benda senang kan...jangan kau mintak buat pizza sudah la bang...tak mampu bini mu ni bang....


dan yang terbaru..nak makan jeruk mangga pulak..siap bawak balik mangga lagi suruh daku buat...i is ternganga...mano ponah buek...


dan cara yang paling afdal..ialah kol mak mentua...dia sendiri yang kol maknyee..tapi last-last pass kat daku jugek.....


mak mentua kata kene rendam semalaman....maka rendam la dalam air suam yang diletak garam semalaman...besok tu bau dia dah macam bau jeruk......lalu daku pon berbisik di dalam hati.. "macam jadi je".. kemain la jadi kan...padahal baru step pertama....


lepas tu kene rendam dalam air gula....mak mentua kata takde cuka pon tak pe...ni menantu mithali ni...asek2 mak mentua kata..kalau tak jadi, salah mak mentua gak ke...?..:p ...




ini yang dah masuk dalam bekas...ini mak mentua tak kata pon masuk dalam bekas mane....men ikot kepala sendiri je.....


dan malam semalam suami dah rasa sedikit... hampa kot..sebab mangga tu hancur....


n now..jeruk tu pon tak dipandang.... tak tau la suami ku nak try rase ke tak lepas ni.. mesti tak sedap kan...daku tak berani nak rase..sebab air gule tu kot..kang melantun-lantun lak gula dalam badan ni.....


sory babah.....lain kali ibu cube lagi ea....


p.s : tahu tak..tak suke betul border yang ada di sekeliling gambar tu....camne nak ilangkan ea...
Share:

Sengkuang Calit


ni makanan zaman sekolah sekolah dulu...
besh kot..
eh..memang besh kan...

sengkuang calit ni ada jual kat mane-mana sekarang ni...ni aku beli kat giant cheras utama..dokek jo dengan rumah...selalu asik buat lintas hormat je depan stall sengkuang calit ni..ari tu tersinggah pulak...hihi..harganya RM2.00 ...



rasanyee?.. manis sikit lo..sikit jo... yang dulu lagi best...


camne ea nak buat sambal dia tuuu.....
*berangan nak buat sendiri lettew... :p
Share:

September 19, 2013

40 Minggu = 10 Bulan.. Eh.. Bukan Kata Mengandung 9 Bulan 10 Hari Ke?..

dulu aku pon mengong-mengong bab ni...

9 Bulan 10 Hari ke 10 Bulan ???.

sampai la terbaca tweet chika...



nah!
ini penyelesaiannyee...


jangan nak mengong-mengong macam aku jugak...;p


7 Hari = 1 Minggu

4 minggu = 1 bulan

1 bulan = 30 hari



40 minggu x 7 hari = 280 hari



280 hari / 30 hari = 9 Bulan 10 Hari



Share:

September 17, 2013

Thank You Puan Anonymous



dapat komen di entry INI..terima kasih banyak-banyak puan anonymous... tapi sayangnye tak dapat nak menjejak puan pengomen tersebut..kalau tak..boleh share pengalaman kan...


sebenarnye aku pengidap diabetes type 2..kalau nak tahu tentang diabetes type 2 lebih lanjut...boleh la google..pahit betul kenyataan tu kan walaupun sakit ni manis.. :)..


masa disahkan pengidap diabetes type 2...mula-mula tahan je sebak depan nurse dan doktor..tapi bila depan asben... airmata ni tak henti2 mengalir...malu je...public area lak tuu....


siapa yang nak penyakit ni kan...aku tak nak cakap penyakit keturunan walaupun penah terlepas depan mak.... lepas tu menyesal balik.. kesian mak..nampak nau pulak macam mak disalahkan padahal aku sendiri yang tak jaga makan.......duduk KL...duduk bujang..segala ape yang kau nak..kau boleh order sajeeee....tak payah fikir bebelan mak.....tapi inilah akibatnye yang aku dapat...


4 bulan pertama mengandung..memang dapat ku kawal nafsu makan ni...sampai turun 4 kilogram tak sampai sebulan.....takot..takot terjadi ape-apa kat baby...lagipon awal kehamilan kan baby membentuk segalanya... takot tumbesaran dia tak seiring usia kandungan.....


tapi lepas raye..memang habis..tak dapat nak ku kawal...dalam hati risau sangat...tapi nafsu bak kata orang...tewas sokmo dibuatnyeeee.............


tapi..eh..banyak nau lak tapinyee...


tapinye bila baca komen puan ni...


memang ku mohon...


mohon MATIKAN SELERA AKU................................



love my beby so much!...



apdet 18.9.2013 (7.41am): tenkiu puan anonymous sbb sudi tinggalkan komen berserta email...tapi sorry tak dapat nak publishkan komen tersebut atas permintaan puan tersebut...











Share:

Lirik Sandiwara Cinta | Republik

Aku tahu ini semua tak adil
Aku tahu ini sudah terjadi
Mau bilang apa aku pun tak sanggup
Air mata pun tak lagi mau menetes

Alasannya seringkali ku dengar
Alasannya seringkali kau ucap
Kau dengannya seakan ku tak tahu
Sandiwara apa yang telah kau lakukan kepadaku

Jujurlah sayang aku tak mengapa
Biar semua jelas telah berbeda
Jika nanti aku yang harus pergi
Ku terima walau sakit hati

Mungkin ini jalan yang engkau mau
Mungkin ini jalan yang kau inginkan
Kau dengannya seakan ku tak tahu

Sandiwara apa, ceritanya apa, aku tahu

Jujurlah sayang aku tak mengapa
Biar semua jelas telah berbeda
Jika nanti aku yang harus pergi
Ku terima walau sakit hati

Jujurlah sayang aku tak mengapa
Biar semua jelas telah berbeda
Jika nanti aku yang harus pergi

Ku terima walau sakit hati
Ku terima walau sakit hati



Share:

September 14, 2013

38 weeks : 23 November 2013

kalau dulu..tarikh tu adalah tarikh jangkaan untuk bersalin....lepas tu ditukar pada 7 Disember 2013 tapi sekarang..walau ape pon yang berlaku..mybeby kene keluar gak pada tarikh tersebut... i is happy!.. happy sebab lagi cepat la ibu dapat jumpe beby ibu ni... ;)


keluar awal sebab daku kan ada diabetes...semua ibu mengandung yang ada diabetes memang beby walau macam mane pon akan dikeluarkan pada minggu ke 38..


berdebau.. kalau ikot pada hari ini..lagi 10 minggu je.. pejam celik pejam celik tetibe je nanti dah ada kat Labour Room kot... -_-'


malam tadi bukan main lagi ibu diabetes ni makan durian..sampai 5 ulas rasenyee.. mula-mula jual mahal..tapi takleh tahan bila tengok asben dah mulakan operasi mengopek durian..last-last bersila sekali di sebelah beliau...hehehe..dan selepas itu punyela rasa panas kat badan..risau sangat..tegok air banyak-banyak...takot betul...usap-usap perut nak rasa baby bergerak ke tak...alhamdullilah..ada rase dia dok menendang...cume pagi ni bila check gula, resultnye 7.0mmol.. monangeh!.. bacaan gula yang okeh adalah di bawah 5.5mmol... :( .. hope beby takde ape-ape...ni kes menyesal kemudian tiada gunanyee...





Share:

September 11, 2013

Merancang Jantina Bayi Berdasarkan Pemakanan

teruja nak kongsi mengenai hal ni lepas jenjalan kat blog mommy to be Puan Namee..


selalu orang salahkan kaum perempuan kalau anak berderet je lelaki or berderet je perempuan...tapi sebenarnye berpunca daripada kaum lelaki....tapi kena ingat jugak la kan... semua ini kerja ALLAH S.W.T .... :) .. kita ni merancang je...yang menentukan ALLAH S.W.T.......


tapi dari apa yang aku baca di blog Namee Roslan ni..mungkin dapat membantu mereka yang berusaha untuk dapatkan anak lelaki setelah mendapat anak perempuan or sebaliknya.....

Benih lelaki membawa kromosom X dan Y. Perempuan pulak hanya bawak kromosom X sahaja. So kalau nak dapat anak lelaki, gabungannya is X - Y , anak perempuan pulak akan terbentuk gabungan X - X. Golongan lelaki lah yang akan bagi X atau Y untuk digabungkan dengan perempuan punya X tu. Faham Tak ni ?

X - jangka hayat panjang, tahan dalam keadaan berasid dan bergerak perlahan

Y - jangka hayat pendek, tahan dalam keadaan beralkali, dan bergerak laju


ANAK LELAKI

- jauhkan dari makanan yang berasid macam nanas, limau, mangga, cuka, minuman bergas dua bulan sebelum.

- banyakkan makan makanan laut

- minum soya, susu dan protein..


ANAK PEREMPUAN

- banyakkan makan benda yang berasid macam limau, nenas, oren, cuka..

- kurangkan makanan laut



selebihnye kena lah click NAMEE ROSLAN

Share:

27 Minggu - Baby Bump Kuuuuuu.....

segan nak apdet kat blog..sebab perotku tak berapa nak nampak...
bila nengok gambar baby bump orang lain..kadang-kadang ku kepelikan..kenapa la perotku kecik sajee..

tapi takpela..asal baby dalam perot ni sehat.. last check up berat beby dah 900gram.. :) .




soalan pemes sekarang : dah scan kee?.. anak apee?..



lotih den nak menjawab hey......
Share:

September 4, 2013

September 3, 2013

Already 26 Minggu!

weehuuu...


dah lame tak apdet...tak tahu nak apdet ape....hihihi....



dah 26 minggu..kejap je masa berlalu...nanti 30 minggu..lepas tuu 36 minggu...lepas tuu dah keluar pon anak ibu ni...hihi....kemaen eksited ibu dia ni...... ;p



26 minggu ........nafsu makan membuak-buak...sejak dari bulan puasa lagi.....habes sume pantang larang diabetis daku langgar....habessssssssss.....berat pon naik dengan hebat....3kg dalam masa 2 mingguuuuu...doktor dah warning....takot beby besau...dan mungkin ada risiko yang laen...tapi nafsu makan ni tak tahu la nak cakap..susah nak dikekang...makan saje...huhuhu...cemane ea....... :( .. risau tapi makan tetap makan...kadang-kadang menyesal kejap jee... -_-' ..untung orang yang takde masalah ape-ape ketika mengandung..nak makan ape-ape pon sedap jeee...maen order je.... *jeles!....



dan bila dah 26 minggu ni..beby pon kemaen lagi bergolek,bergerak,bertinju, mengeras dalam perot ibu dia ni...besh sesangat bila dapat rasa setiap pergerakan beby...tak tahu nak cakap ape...seronok!.....





bila tengok gambar kat atas ni...weehuuu..


a) beby menari?.. kemaen la aku membayangkan beby menari..cemane la tu ea... ;p ..
b) beby tersedu?.. cemane rasa kalau beby tersedu tu ea.....


dan sebenarnye setiap kali terasa dia bergerak..mesti ku anggap dia menendang....tak tahu nak bezakan samaada dia menenang kee...siku dia keee..sedu dia ke..bergolek ke.........


takpe-takpe..sabar jee...ada 96 hari lagi untuk ibu tengok semuanyee secara real..siap boleh ceom2 lagi beby ibu ni....tak sabar!!!.....


doakan selamat semuanyee ye!..



suke gambar ni...!!..



Share:

August 26, 2013

Rindu

semalam masa dok terlentang dalam bilik kat umah mak..
tetibe terfikir tentang hal ni..


rindu..
rindu masa zaman bujang...
rindu betul dengan suasana kalau balik weekend kat rumah mak..
walaupun kadang-kadang aku banyak terbongkang dari bercampor gaul dengan mak kakak adik semua..
tapi rase rindu nak menghabiskan banyakkkkkkkkk masa kat rumah mak tuu menggebu-gebu...


rindu betul..


tapi inilah yang aku kene hadapi..


dulu masa bujang..
kemain lagi nak berdua...
kemain lagi frust dengan zaman bujang...
hehe..

manusia-manusia..
tak pernah puas dengan ape yang dia ada kan...




Share:

August 22, 2013

Rentak

lepas satu satu..
satu satu yang nampakkan kau tak suka kat aku..

tapi depan aku kemaen boleh gelak lagi..
takpe...

aku dah biasa dah ngadap benda camni..

kita ikot je la rentak..

nak tango ke zapin ke ape ke..
insyaALLAH aku boleh hadap lagi..



Share:

August 21, 2013

Lontong



yeayyy...semalam masak lontong...eh..tapi ada orang panggil kuah lodeh..aku pon tak paham..tapi aku lagi senang sebut lontong..........


dan sebenarnye baru semalam gak gugel resepi..cari yang senang-senang saje..tak kuasa la acik nak cari resepi yang payah sangat bahannye..ye la..aku ni bukan semua bahan aku kenal..ada gak bahan yang tak kenal..semalam nengok resepi tuu ada lengkuas pon, aku dah agak down...malas oh nak cari lengkuas....tapi nasib baik jumpee....


last-last jumpe resepi kat blog MASAM MANIS ..super duper simple....suko acik...


tapi ada gak sikit-sikit bahannye yang aku buang..hehe..malas nak beratkan kepala...kita bikin yang senang sajeeee.....asal jadi...


LONTONG SINGAPURA


Nasi Impit
Santan Kotak (1)

Bahan Kisar
10 tangkai cili kering - jika suka pedas boleh lebihkan
4 ulas bawangmerah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 batang serai
2 cm kunyit hidup - dalam resepi guna kunyit serbuk
100gm udang kering - rendam dulu biar lembut
1inc belacan – kalau nak tambah

Perencah tambahan
1 kiub ikan bilis
garam secukup rasa

Bahan Sayuran
5 tangkai kacang panjang - potong 1 inc
200 gm kubis - dihiris kasar
3 keping tauhu lembut
2 keping tempe - potong dadu dan digoreng
200gm suun - rendam hingga lembut
1 batang lobak merah - potong memanjang
4 cm lengkuas - dihiris

Tumiskan bahan kisar dgn 3 sudu makan minyak hingga naik bau.

Setelah terbit minyak masukkan santan dan lengkuas.

Masak dan biarkan hingga mendidih (kacau selalu supaya santan tak pecah minyak) masukkan perencah tambahan dan garam secukup rasa.

Kemudian barulah masukkan bahan sayuran, mulakan dgn kacang, lobak merah, tempe, tauhu, suun dan kubis.

Setelah masak, hidangkan bersama nasi impit dan telur rebus. enak juga dimakan dgn serunding daging.



dan inilah hasilnyeee...


laju laju amek hp kol "yeayy.. anak mak dah pandai masak!!!" ..
tapi mak jawab.. "ye ... ye.. "
malas nak layan le tuuuuuu......hahahahah...



komen dari suami : sedap....macam kat kedai... hihihi...



Share:

August 5, 2013

Beby Blue Or Pink ?? ... Kita Dah Tahu Daaaa.....

hari ni check up kat hospital kajang....


punyela menggelabah.. sebab masa sahur tadi makan nasi dengan sambal telur..jadi kadar gula mesti tinggi..mesti kantoi.....tapi alhamdullilah..tak kantoi...fuhh..mungkin sebab banyak minum air masak masa sahur....kalau kantoi tadi..tak tahu la ape nasib diriku..mungkinkah raya di wad....kemaen lagi memikir sampai ke situ...hehe..


dan hari ni buat detail scan...ehem...alhamdullilah..semuanya okeh..alhamdullilah...takot juga baby kecil lagi macam check up yang lepas....berdebar-debar jugak...tapi tiap kali dengar doktor pakar tu cakap perkataan "bla..blaaa..blaaa....okeh '.. aku dah syukur sesangat....alhamdullilah..anak ibu sihat..... :)



dan part paling last ialah nak tahu jantina beby...itupun doktor hampir terlupe......hehe..tak kisah pon..sebab ingatkan nak g scan kat klinik swasta dengan cik abe..nak bagi dia tengok anak dia dalam perot ni...



tapi biarlah kita rahsia ea....hehe..walaupun dalam hati melonjak-lonjak nak bagitahu satu dunia...hahaha.... oh okeh..lepas ni dah boleh soping baju beby..takde rasa serba salah dah..kalau tak, sebelum ni bila nampak je baju gegirl, dah rasa serba salah..buatnyee yang lahir ni boboy..dah puas pulak nak plan dengan segera anak kedua....miahahahah....



tapi alhamdulilah..tak kisah la boboy or gegirl..ibu dan abah tetap terima asalkan kamu lahir cukup sifat dan sihat...aminn....


okeh..dah boleh prepare nama baby jugak!


Share:

Beby Pon Dapat Duit Raya

walaupun beby tak keluar lagi..
dia tetap dapat duit raye...
hehehe...

maksudnyee kene tunggu disember la baru boleh bukak sampul raya ni ea.. -__-'

actually..bos ni adalah bos yang tak pernah gagal untuk tidak beri duit raye since dari aku masuk keje lagi...syukur alhamdullilah..semoga dia sentiasa dimurahkan rezeki ...aminnn...


Share:

August 1, 2013

Berbuka Nando's dan Tanpa Suami .

dah dua hari berbuka takdo suami bersila kat tepi...


hari selasa..buka sorang-sorang...dengan jemnye nak sampai rumah..niat tekak ni nak makan kari telur..tapi ape karinye kalau sampai rumah pon kul 6.45petang....maka menelan burger saje la kita hari selasa ri tuu...itupun naseb baek la stall burger tu dah bukak..kalau tak, memang air masak dengan kurma je la....kalau tahu awal-awal..memang dah join dah geng latihan berbuka kat kenny rogers.....*ni kes macam merungut tak abes-abes..tak puas hati kene berbuka sorang-sorang...


semalam...bila dah tahu awal awal..harusla kita plan awal-awal siapa mangsa untuk menemani daku berbuka puasa...i is tak larat la nak ngadap jem balik ke cheras tuu...dan adalah lebih elok kita berbuka puasa area opis atau sewaktu dengannyee sajeee...


dan alhamdullilah..ada gak yang sudi temankan mak buyung ni... kalau tak.......ke greenwood la kitaaaaaa.......


dan ...


disebabkan nando's baru dibuka di prima seri gombak..harus la menerai...tak tahu la ea..kenapa sejak mengandung ni..nando's semedang jeee.....dia nye sos tuuu....perghhhh.. mabeless sesangat!....


punyela susah nak booking.....buka website, dorang tak masukkan lagi segala mak nenek detail nando's seri gombak ni..call operator 103 pon...dorang tak tahuuuuu.....call nando's cawangan alpha angel pon dorang tak tahu nombor..betul2 mencabar nak buka puasa dengan makanan sedap ni.......


last-last kita terjah je laa...nasib baik la ada mejaaa...kat luar je pon..okeh la kot dari takdo langsong....itupun kitorang yang last kot..sebab lepas lepas tu sape yang men terjah-terjah memang tak dapat.....agaknye masing-masing ingat nando's situ tak ramai orang kott......



Promosi sempena bulan puasa....nanti dapat sampul angpow...kene rajin pegi mintak...selagi tak dapat,korang jangan balik..;p ..sebab kawan aku dua tiga kali tanye baru dapat...sebok bebenau dorang........



daku punyee...tak tahu nak makan apee dah...satu tongkol jagung tu dah sejuk bila sampai time berbuka..tak sedappp......tapi abes jugak!...


sebab aku kesian kat orang-orang yang nak g nando's prima seri gombak ni tapi macam terpinga-pinga or nak booking ke ape..meh sini ku tempek detail nyee....detail nye pon dicop je atas kertas kecil..memang betul2 baru....


Nando's Prima Seri Gombak
G-10 & G-11,
Jalan Prima SG1,
Taman Prima Sri Gombak..
Batu Caves
Selangor

No Telefon : 03 - 61841487
No Faks : 03 - 6184 1496


Peta ke Nando's Prima Seri Gombak



Share:

July 31, 2013

Nurse Datang Rumah?..

pagi tadi dapat call dari nurse..
dia dah terpacak depan pintu rumah..
alahai kesiannyeee....
kenapa la semalam tak call dulu..

dah le rumah ku tingkat 3..
merasa la dia berpenat lelah naik tangga...

nak wat camne..
aku bukan surirumahtangga...
aku ni suriopismakangaji..

nasib baik pernah baca kat blog sape ntah..
nurse datang mengejut ke rumah..

kenapa ea..
sampai nak mengejut2...
kan diri sendiri dah terkejut takde orang kat rumah..

bukan semua tempat macam ni kan?...
Share:

July 23, 2013

Penat Mental dan Fizikal..

Penat..
penat mental dan fizikal..
berulang alik 70 kilometer sehari memang menduga mental dan fizikal..


lebih-lebih lagi dalam bulan puasa..
lebih-lebih lagi dengan keadaan yang berbadan dua..
serius penat sangat..


bangun siapkan sahur jam 4.15 pagi...
siap siap sahur 4.45...sengaja bangun sahur awal..sebab lepas tu boleh tido balik..hihi


jam 5.45 bangun..siap-siap nak g kerja..6.20 wajib turun ke parking..kalau lambat,...alamatnye memang tersangkot la jem …


balik sharp 4.30 petang...tak boleh lambat...jam 4.30 dah terpacak depan punch card..dari opis ke rumah memang semedang jem..tak key ell la kalau tak jem..paling awal sampai rumah jam 6 petang dlm bulan puasa....bertuah kalau dapat sampai 5.30.



sampai—sampai rumah..siapkan makanan untuk berbuka...walau penat camne pon.,..aku kuatkan badan ni nak masak...kadang-kadang sampai tak terfikir yang diri ini sedang mengandung....aku serahkan je pada ALLAH supaya dapat jaga kandungan aku baik-baik.. ..ape-ape hal memang perot suami aku dulukan...walauun kadang-kadang hati meronta2 nak suruh laki beli je juadah berbuka..tapi memang tak dapek ar..sebab laki den bukan jenis suke makan luar.....



memang kadang-kadang penat ni mempengaruhi emosi aku....emosi sensitif banyak....sampai laki aku pun naik emosi dengan aku..dah malas nak melayan...ditambah—tambah lagi dengan cucuk insulin,,,,lagi la aku kerap beremosi...tahu tak..orang yang cucuk insulin ni,..emosi dia selalu tak stabil..baran semedang...aku tak tahu seberapa lama laki aku boleh tahan dengan emosi aku ni...walaupun sekarang ni memang aku dah nampak sikit sikit kefedapan beliau terhadap aku...takpe...ape-ape yang mendatang..aku yakin ALLAH ada dengan aku...myfamily oso...



aku yang memilih untuk duduk jauh dari opis..untuk ape kan mengeluh...dah ramai yang cakap...sepatotnye tempat kerja isteri dekat dengan opis..senang...ye senang...tapi dalam hati aku tak senang nengok suami yang berulang alik jauh..kerja sampai jauh malam...dengan masa yang tak tentu lagi...kadang-kadang jam 3 pagi pon tak balik lagi rumah...korang sanggup nak biarkan laki korang travel sejauh itu pagi-pagi buta...aku tak sanggup...biarla orang nak cakap..sayang laki biar berpada-pada....aku je yang tahu....



ada yang cakap lagi..tunggu la ada anak nanti..baru tahu susah nye ibu duduk jauh dari opis...aku pohon satu jeee....moga ALLAH permudahkan segalanyaaa....permudahkan perjalanan hidup aku....aku cube kuat untuk keluarga...taknak lemah-lemah..yang lemah biar laki aku sorang je nampak...yang tahu aku susah...biar laki aku sorang je...tapi kadang-kadang dengan laki aku pun aku tak tunjuk...hey..aku harus kuat...dlm hati kene kuat...kuat untuk hadapi hidup...



aku kadang-kadang sampai perasan yang aku ni macam dah takde perasaan...hidup aku..aku fikir untuk anak yang aku kandung jee....semoga baby selamat lahir ke dunia..sihat dan dapat teman ibu...sama sama kita hadap segala kesusahan....jadi anak yang baik ye sayang..serius sangat tak sabar menanti bulan disember...sebab masa tu IBU dah ada kamu...



tahukah kamu..saat entry ini ditulis..aku sedang beremosi dengan laki aku................dan aku rasa aku perlu luahkan sesuatuuuu...


Share:

July 19, 2013

Resepi Buah Melaka



resepi buah melaka ni senang sangat..
bahan pon ada lima saje..

Bahan - Bahan

1) Tepung Pulut
2) Santan
3) Gula Melaka
4) Kelapa Parut
5) Garam


Cara Buat

anggaran ni aku tak tahu nak bagi camne...semalam aku men tuang je..agak-agak untuk makan dua orang...


1) Gaulkan tepung pulut dengan santan...gaul sampai boleh digentel..

2) Ambil sedikit daripada adunan tadi...leperkan adunan...masukkan inti gula melaka yang dipotong kecil...bulatkan adunan tersebut..yang ni takkan le tak tahu kan... ;p

3) Jerangkan air dalam periuk sehingga mendidih..masukkan sedikit garam..bila dah mendidih, bolehla masukkan kuih melaka tadi...tunggu sehingga kuih tu timbul..barula diangkat...

4) Golekkan kuih buah melaka dengan kelapa parut....


SIAP..

* semalam aku masukkan garam dalam kelapa parut..sebenarnye tak payah masok pon takpe..better tak payah
** kalau nak guna pewarna pon terpulang la... aku kan suci murni..nak putih sajork..konon!..padahal malas nak beli pewarna...benda yang boleh simple..kita simplekan je..jangan pening2 kepala lak nak jugak pewarna...








Share:

Menu Berbuka Puasa 9 Ramadhan

dah masuk puasa yang ke sepuluh...
baru nak cite pasal menu berbuka..
hehe..


sekarang ni M besar menguasai nak apdet blog..


daku adalah hari-hari memasak..kecuali hari ke empat berpuasa..tak sempat nak masak..kalau tak bulan puasa pon..hari hari memang memasak..saye suke memasak!....ceh..kekonon... :p .. tapi betul..sejak kawen ni..hobi adalah memasak..kalau tak...hobi ialah tido..sekarang tido masuk dalam hobi jugak..tapi dah jatuh nombor dua kot...


tapi memasak neh spesel tuk laki sajo la..untuk orang lain..tak berani lagi..... berpeluh-peluh nanti dibuatnyee...



semalam punye menu buka puasa..semuanya masak sendiri...

1) mee goreng
2) ayam goreng kunyit
3) cekodok kosong
4) tumis kentang
5) buah melaka @ onde-onde

bangga mak aku dapat tahu ni..sebab kat kampong tak pernah serajin ni memasak sampai 5 jenis sekali hadap makan...masak simple macam ni boleh la sekali hadap sampai lima..cube kalau kene masak kari ke rendang ke..memang itu je laa satu makanan yang dihadap....


mee goreng tu percubaan yang kedua selepas kawen...percubaan pertama direjek....monanges-nanges dalam hati....dan semalam, alhamdullilah...mungkin berkat bulan ramadhan..akhirnye berjaya jugak masuk ke tekak laki...dua kali dia tambah..laki kenyang, isteri girang..kihkihkihkih


buah melaka tu percubaan pertama..dan berjaya..hoyeah!!...sonang sajo buek nyee..nanti kalau rajin, aku share resepi..opismet yang bagi resepi...takyah banyak bahan..takyah le nak pewarna....daun pandan la..simple sangat nak buat buah melaka ni..dun wery..kalau aku yang tangan kayu ni boleh buat,opecoz korang yang tangan kayu macam aku gak boleh buat...pasti jadi!...


dan okeh..
hari ni mari kita fikir nak masak ape pulak..

i is buntuuuuu!!...





Share:

July 18, 2013

Hukum Berpuasa Bagi Wanita Hamil


Bagi wanita yang hamil adalah wajib berpuasa semasa kehamilannya melainkan jika ia takut ia akan membahayakan dirinya atau kandunganya (janin), maka didalam keadaan ini dia boleh berbuka (tidak berpuasa) dan menqadha' puasanya setelah melahirkan anak dan bersih daripada nifas" - Fataawa al-Lajnah al-Daa'imah (10/226)


Menurut Syiekh Ibn Utsaimin rh, WAJIB keatasnya QADHA', kerana puasa itu wajib bagi setiap orang Islam, malah bagi orang yang Musafir dan Sakit, Allah mewajibkan agar melakukan puasa pada hari-hari yang lain. [al-Sharh al_Mumthi' 'ala Zaadil Mustaqni', 3/31-32].


Fatwa yang di keluarkan oleh Jawatankuasa Tetap Penyelidikan dan Fatwa Arab Saudi


lebih lanjut di SINI





Share:

July 16, 2013

19 Weeks and 3 days

dalam dua tiga hari dah mula rasa baby menendang..
beberapa minggu lepas rasa macam butterfly dalam perot..
time ni lagi excited gile...


pastu dia diam je...
dah tak rasa dia bergerak...
risau kemain ibu dia ni.. -_-'
tapi bila scan..aktif bukan maen...
alhamdullilah..


huuu..lambat nau baru dapat rasa dia menendang or mungkin dia membuat aktiviti lain dalam perot ibu dia ni....
boleh menanges tahu tak bila dapat rase....
terharu benau...


sekarang ni pon tengah aktif menendang..
huuuuu..
lebiu nak..........


alhamdullilah..
walaupun inject insulin..
daku dengan jayenye dapat berpuasa dari ari first puasa sampai le semalam..
alhamdullilah..
takde hypo bagai..
alhamdullilah...


perut still menten lagi..
tak nampak sangat...
macam tak mengandung pon ye gak..
hikss..
ahkak sukee taw!!..
:p


p.s : dah beli barang beby sikit sikit..eh..sebenarnye baru sikit sangat...setakat baju tiga empat pasang..stokin dua pasang.. ;p.. itu je..nanti laaa...taknak terlalu awal membeli..
Share:

July 8, 2013

July 5, 2013

Beby Disember


akhirnye kompom la, beby ibu dan abah ni akan keluar disember...upss..jangkaan la kan...kita tak tahu bile yang betul-betul beby akan keluar...due date dianjakkan dua minggu...jadinye 7 Disember 2013...esoknye pulak 8 Disember, tarikh lahir arwah atuk beby... :( ...



semalam, pada mulanya doc cakap due date yang terbaru adalah 8 Disember ...terus teringat besday abah 8 Disember..kalau abah ada lagi, mesti seronok due date cucu same dengan atuknyee...tapi bila kompom balik, doc cakap 7 Disember....tak
kesah la bila baby nak keluar, janji beby ibu dan abah ni sihat walafiat.....



maknenye terpaksa la ibu tunggu lame SIKIT untuk menatap wajah beby ibu ni...sabar la hey kan..


nak buat persiapan menyambut bayi baru..dapatkan tips di page OhMyBaby Biz. click SINI







Share:

Sakit Hati

sebulan lebih berjinak - jinak dengan candy crush..bagai nak gile..hari-hari pasti main..hari hari main sebab selalu takdo kojo kat opis....-_-'


dalam sebulan lebih ni, level yang paling susah sekali ialah level 65..bapak susah...geram je aku dengan cekelat-cekelat tu....membiak je kejenyeee.....dua minggu lebih stuck kat situ sajeee.....menyampah betul...kadang-kadang tinggal satu je yang nak kene pecahkan.....tapi dah tak boleh nak buat ape dah......




dan..yeay..finally..finally semalam dapat menyetelkan level 65...punyela suke sangat sampai share kat wall...sebelum ni malu nak share sebab orang lain dah maen level beratus-ratus....acik baru je puluh-puluh...malu la hey...gumbira nau hati ni semalam macamkan dapat ape...puas hati sesangat....

tapiiiiiiiiiiiii..........

bila nak start level 66.....
begini jadinyeee...












loading semedang....
berjaman tunggu..
tapi loading tak abes-abes..

sakit nau hati ni rasenyeeeeeee.......!!!!


Share:

July 2, 2013

Usia Bayi Dalam Kandungan Tak Sama Dengan LMP

ha..siapa ada masalah begini...


itulah masalah aku sekarang.....:( ..



2 minggu lepas, check up kat hospital kajang...doc bagitahu yang baby mungkin kurang 2 minggu dari tarikh LMP yang aku bagi tuu..... dah lepas tuu, aku kompius bagai...wa..cemane ni...tak seronok la kalau kurang 2 minggu..ibu dia ni tak sabar-sabar nak tengok dan ceom2 baby...2 minggu pon da rasa lame gileee.....



tapi itu tak mustahil sebab period aku sebelum ni tak tetap..kadang-kadang dua bulan sekali..kadang-kadang datangnye dua kali sebulan...so memang payah sikit le nak tahu waktu yang sebetul-betulnye....



dan semalam, bila scan kat klinik swasta, bayi mungkin baru 16 minggu...kurang 3 minggu dari kiraan LMP...aiyorkkkkk....maksudnye baru empat bulan..sedangkan aku dok kepoh kat orang nak masok lima bulan...tapi tak berapa nak kesah sangat..sebab perot pon tak nampak lagi...tapi kene kesah jugak sebab perkembangan baby tak seiring dengan usia kandungan...ha.nengok disitu..sudah pening dah kepala ni....



tak paham sebenarnye situasi macam ni..ke sebab aku jaga sangat makan..sebab tu beby kecik?....acik fenin laaa........sekarang ni EDD nak ikot yang mane eaaa??.........












Share:

July 1, 2013

3 Buah Rumah Untuk Di Makeover Secara Percuma !!!

wohoo..menarik kot...eh bukan kot..memang menarik...




aku suke baca blog nadia ni..sangat besh...entry dia santai-santai..lepas tu nengok rumah dia yang dideco santek-santek tuu..lagi la rase geram....



dan kali ni nadia dengan kerjasama Wall MakeOVer By Na sedang mencari 3 buah rumah untuk di make over bernilai RM 500...dan ia adalah percuma..sangat menggila je aku rasa....rasa macam nak calonkan rumah sendiri jeee sebab ya ampun rumah aku tuuuuuuuuu sangatla memboringkan suasananyeeee.....memang teringin nak mengecat...tapi teringin je lebih...usaha ke arah tu entah bileee....lagipon itu rumah sewa..itu yang tetibe merundum je keinginan tuu........ -_-' ...tapi kalau buat kental jeee..boleh kot....tapi entah la haii....



kalau aku terlepas peluang..korang jangan lak melepaskan peluang yang tak selalu dapat ni....bukan senang-senang okeyh...tapi make over ini cume untuk orang Kuala Lumpur, Selangor dan Lembah Klang sahaja!.....




tapi sebelum tu..ada lah cara-caranye kan....ingat senang??? ..ingat petik name je kat nadia terus dapat kee??...



perkara yang korang perlu lakukan ialah :-


1. Like facebook fanpage Wall makeover by Na tekan sini.


2. Like facebook fanpage nadiafarahida tekan sini.


3. Pilih salah satu gambar design dari facebook fanpage Wall makeover by Na yang korang berkenan untuk buat dekat rumah korang.


4. Buat 1 entry di blog masing-masing, attachkan sekali design yang korang dah pilih siap-siap dari facebook fanpage Wall makeover by Na tadi dan sambungkan ayat ini,
" Saya nak www.nadiafarahida.com memilih rumah saya untuk dimakeover oleh Wall makeover by Na dengan design pilihan saya ini kerana .........................."



benda simple je kot...kalau korang berkeinginan sangat...mesti sonang jo nak penuhkan bab KERANA.......... tuuu...



aku ni nasib le rumah sewa...pastu rumah tak berapa semenggah...rumah tu bukan untuk dimake over dah..dah tahap kene renovate...-_-' ...


Share:

June 24, 2013

Jerebu

sabtu lepas balik kampong...tapi baliknye malam..malamnye nak nampak ape kan...golap jo la.......

tapi bila bangun pagi...dah terhidu bau asap yang menyucuk idong...dalam hati punyela marah siapa la yang berani bakar sampah time negara dilanda jerebu ni....semangat la tanye mak mentua...

aku : mak..sape la yang bakau sampah ni...eee..

mak mentua : mane de..itu jerebu...

aku : *dalam hati ni still rasa tak puas hati..takkan la jerebu baunye menyengat macam ni...

tapi bila keluar rumah...ya ampunnn...tebalnyeee jerebuuuuu....pestime dalam hidup tengok jerebu setebal ni...dalam rumah pun boleh nampak kelabu asap jerebu...memang bahaya.....

ini depan uma mak mentua...still nampak ok lagi kot..tapi bau memang dah menyucuk2 idong..not gud utk ibu mengandung..sangat la risau..


ini odw balik umah mak..masa ni jam 12 tengahari...terus rase menyucuk2 pulak kepala ni...sakit kepala terus...huhuhu....dont like laaaa.......


hari ni pulak sekolah di negeri melaka, selangor dan kuala lumpur diisytiharkan cuti..ke negeri sembilan sekali cuti?...manakala di muar dan ledang diisytiharkan darurat....


sekolah je ke yang cuti...kami - kami ni kebal kot hidu udara yang MAHA KOTOR ni...
*nak jugek cuti tuuuuuuu.....hikss 

bacaan ipu di port dickson n9 hari ni ialah : 335 (berbahaya)  .. 
port dickson dengan kampong den sekangkang kera jee.....




Share:

June 22, 2013

Nama Anak


benda ni pon kadang-kadang boleh jadi gaduh...


kalau dulu...si abahnye cakap...if anak lelaki dia namekan...if anak perempuan aku le yang namakan..tapi sejak dua tiga hari ni...abahnye dah melebih la pulak...


ditukarnye statement....


untuk anak sulung ni..biar dia yang namekan...tunggu anak kedua baru la aku ada chance...amboi boi abahnyee...nanti kalau keluar anak kedua...awak kata tunggu anak ketiga pulak...


kami memang saling tak sebulu nak namekan anak....dia suke name tu..aku tak suke...bila aku suke..dia tak suke...adoidoidoiiiiiii......camne ni anak ibu..anak ibu je la yang tentukakn..nanti bagitau ibu dalam mimpi ea...hihihi...


berbulu je pagi tadi dia hantar mesej "okeh a* a****" ... amboi ni siap dah panggil ni..kang melekat lak name tuu...


aku dah bertekad dah..kalau dia letak nama tu jugak..aku nak panggil beby ni name lain...uhuii...jenis ketegaq punye bini....-__-' ..


*padahal jantina anak pon tak tahu ape lagi..kemain lagi mak paknyeee...... ;p






Share:

June 21, 2013

Pantang Nampak Iklan Kecantikan

hihi..
tu aku la tu..memang pantang nampak iklan barang-barang kecantikan kat fb nun ha..laju je nak membeli..lebih-lebih lagi kalau testimoni yang gempak-gempak..


dulu penah buat entry beli sabun gluta kojic... sampai sekarang tak abes-abes lagi sabun tu...jimat..pastu ada beli lagi sabun metal fortis...sabun je la pon yang tinggal..krim malam dan siang abes diragut hari tu..tak memasal rugi...padahal pakai tak sampai dua minggu pun..itupun ada cengelat tak pakai... -__-' .. mane nak nampak berkesan..


mane la aku tak termakan dengan iklan-iklan yang gojes tu...kalau kulit muka makin lama makin bermasalah..jeragat dan jerawat bermaharajalela....malu!...


selama seminggu lepas kene ragut tu aku pergi kerja dengan wajah yang polos..takde mekap sume...cume sapu bedak johnson n johnson tu...maka bertambah-tambahla jerawat..mungkin sebab muka takde alas dengan ape-ape..segala kuman senang je nak menepek kat muka ni...


dan..



inilah tiga barang yang aku tak payah nak pergi ke shopping complex...sume sedia diterima di tangan...sonang cito...


1) Bedak Arab - kakak ipar order lebeh...jadi nye ku rembat satuuu.....tapi lagi besh gune miyami kot....bedak ni aku gune bersama krim supra..baru nampak superb..kalau tak.......tak superb muke aku.......



2) Krim Supra - kakak opis je jual..lagi la tak payah nak kira wang pos...setapak dua tapak dia dah sampai tempat aku...suke gile gune benda ni...bila pakai terus rasa muke jadi gojesssss....aummmmmm...yang ni aku beli pon sebab dah selamat kene ragut jugak..tak tahu la ape peragot tu nak buat dengan segala barang mekap tuu...



3) Krim Kunyit - ni baru nak try...tapi tak pakai pakai lagi sejak beli...akak opis jugak yang jual..sonanggggggg....sume aku order kat dia je .. cume nak sediakan duit je la yang aku gigil sikit...tapi barang-barang macam ni murah je dia jual......nanti kalau hasilnye menakjubkan...aku akan share kat sini.......



da...itu jelaaaaaa....itu je la pon...gincu, eye liner, blusher sume tak beli lagi....bertabahla la tunggu gaji, baru nak beli...........



Share:

June 18, 2013

June 11, 2013

Ragut

khamis lepas..
aku kene ragut..
masa tu balik dari check up..
berhenti kat traffic light...
traffic light merah time tuu..


tup tup cermin kereta sebelah kiri kena pecah..
dan danggg!..
handbag kene ambil...
aku cuai terlupe letak handbag kat bawah seat..
tapi itulah first time aku terlupe nak letak bawah seat..
tapi bak kata orang..kalau benda nak jadi dan dah tertulis bukan rezeki kau....kau sorok bawah seat pon..mungkin akan jadi gak...cume beza situasinye...


habes segala dokumen penting..
ic,kad bank,kad nikah...segala kad soping moping...
dan tragis sekali..
gelang akad nikah pon ada dalam tuu.. -_-' ..
menanges tak berlagu..


buku pink pon ada dalam tuu...
padahal esoknye tu ada appointment dengan hospital kajang..
tak pepasal menyusahkan aku dalam banyak keadaan..


dan dang lagi..
terlanggar kereta depan bila dah panik....
tapi nasib baik la kereta depan tu manusia yang baek hati..
dia keluar kereta tanye keadaan aku macam mane..
mati-mati aku ingat dia nak marah sebab langgar kereta dia..
alhamdullilah..moga ALLAH balas jasa baik dia..


dan aku pelik...
kereta belakang aku tak perasan ke time peragut tu dok menghimpit dan memecahkan cermin kereta aku?..
i is terkilan..
tolong hon je pon dah cukup untuk sedarkan aku or gabrakan peragut tuu.....
takpela...
lepas ni berhati-hati..
rasa taknak pakai handbag pon ada.. :)
rasa nak pindah balik kampong pon ada..


sampai sekarang aku still teringat-ingat..
lebih-lebih lagi time dok rumah sengsorang..
boleh menanges dibuat nye...


dan moga ALLAH balas balik ape yang kamu buat penyangak!..


Share:

June 1, 2013

beby blue or beby pink?

haa..

baby pink or blue?..

mane satu?..

bagi aku..dua dua pun tak kisah...

kalau lelaki..boleh jaga adik-adik dia..selain memang aku suke nengok kanak-kanak lelaki yang smart-smart..rambut pacak..baju kotak-kotak... :)

kalau perempuan pun okeh..boleh tolong aku nanti...tolong memasak..tolong kemas rumah..tolong, tolong dan tolong..heh

tak ape la..janji keluarnya sihat dan cukup sifatnyaaa......


Dah ade perjanjian ni...hehe..if beby blue abahnyee letak nama...if beby pink...ibu dia yang letak nama tapi dengan persetujuan abaahnya...macam tak aci jee.hehe..kirenye ibu tiada kuase mutlak jee

:)


Kejap je da 15 minggu....
Share:

May 28, 2013

Pati Jus Delima Gulsan



meh nak cite pasal pati jus delima ni..


beli jus ni sebab ada kawan cadangkan bila dia dapat tahu aku pregnant..sampai sekarang dah hampir 5 botol aku beli...banyak kebaikannye...jadi kenapa nak berkira sangat kan...



harga sebotol RM14.00 .. harga termurah yang aku tahu..sebab bila gugel..ada yang RM19..ada yang RM25 pon ada.....sangat melampau...


selalunya aku minum sebelum pergi kerja..atau pun makan je jus tu pekat-pekat dua sudu...sila gune sudu plastik..


rasa dia sangat sedap...serius sedap...rasa nak minum selalu....


ni kebaikan jus pati delima..copy from gugel..


DELIMA AMAT DISYORKAN DIAMBIL OLEH IBU-IBU HAMIL
~Jika diambil semasa awal kehamilan, ia dapat mengelakkan 'morning sickness'
~menjaga degupan jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya).
~menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
~kulit bayi anda sihat, gebu dan cantik


MELINDUNGI OTAK BAYI
Kajian Pediatrik mendapati meminum jus delima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi semasa kelahiran. Jus delima juga dapat membantu pengguna untuk mendapatkan bayi yang sihat. Beberapa tahun lepas, doktor mengesahkan bahawa ketidakcukupan asid folik (folate) boleh menyebabkan tiub saraf yang cacat seperti kerosakan pada tulang belakang dan sumbing pada lelangit bibir untuk bayi. Itulah sebabnya kenapa Persatuan Perubatan Amerika mencadangkan supaya semua ibu yang mengandung mengambil supplemen yang mempunyai asid folik setiap hari. Jus delima memenuhi bekalan asid folik sebaik seperti vitamin dan mineral yang penting untuk perkembangan bayi. Sebagai tambahan, kebaikan jus delima adalah mengandungi ‘potassium’ di mana ia dapat mengelakkan kekejangan kaki yang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung pada waktu malam.


untuk mereka yang mengidap kencing manis macam aku pun elok untuk diamalkan.. :)


MENGURANGKAN RISIKO PENYAKIT KENCING MANIS
Meminum jus delima sangat baik untuk pesakit kencing manis dan merendahkan risiko masalah jantung. Kajian terbaru mendapati pesakit kencing manis yang meminum jus delima selama 3 bulan dapat merendahkan kebarangkalian atherosclerosis (atau pengerasan pada arteries). Kata Penyelidik. “Dalam jus delima, gula bercantum kepada antioksida yang unik, di mana sebenarnya menjadikan gula ini sebagai pelindung melawan atherosclerosis.”


ni pulak buah delima sebijik gedabak tu...ni aku dah leraikan siap siap...punyela berhati-hati..sebab dalam buah delima ni hanye ada satu je yang berkhasiat....delima india katenyeee...mahal!...mula mula beli RM5.90..lepas tu naik..RM6.00 kot..tapi takpe.semuanya demi BABY..... :) ...




nak beli : ---> click SINI ...

tak tahu la samada dia private ke tak fb dia..


:)

Share:

May 27, 2013

Entry Tidak Seronok Untuk Di Baca ..

aku dah kene cucuk insulin sendiri....
jadi doktor yang tak bertauliah..
:(


sedey betul..


tak payah minum gula..just check darah je dah tau ada kencing manis..."SWEET" sangat kan diri aku ni..redha je la..semuanya demi mybeby...


kene tahan nafsu nak makan nasi lemak...mekdi..dan segala makanan yang super sedap!..


tapi pagi tadi dah terbabas makan kek cokelat..itupun satu dua sudu je..ke lebeh?..hiks....teringin nak beli glucometer tapi tak survey lagi...


beras faiza herba ponni pon da ada kat rumah..kita telan sajork la beras tu..takpe..semuanya demi Beby..sedap tak sedap belakang kira...


redha je la kan...


:)


*teringin nak makan spageti olio...boleh ke makan ea..tinggi tak karbohidrat dia..serik dah duduk hospital dalam pakej 3 hari 2 malam..
Share:

May 21, 2013

Hey...Enam Bulan Sudah Berlalu.. I lebiuuuuuu!!! ...

setengah tahun itu..
halalnye dia bagi aku..



tawa gelak aku..
tangis rajuk aku..
semua dia je yang rase..
sampai tahap dah malas nak layan isteri dia..
sikit-sikit nanges..
sikit-sikit nanges..
ini bukan pembawakan baby..
sebab aku memang macam ni..
suke nanges sebab nak tarik perhatian dia..
=)
bahagia bila dia pujuk...
peluk-peluk..
cium-cium pipi..
eh..tercerita pulak...
maapkan saya.. =p



ingat dulu..
masa baru baru kahwin..
setiap kali masak...
setiap kali tu la aku akan tanye dia..
"sedap tak abang?"
hari-hari aku tanye...
sampaikan satu tahap dia menyampah dengan soalan aku..
yela..kalau bini masak sedap tak pela jugak kot..ini masak pon tak berapa nak pandai..lagi mahu tanye laki begitu kan...
jawapan paling aku terasa "nak abang jawab jujur ke...abang rasa biase je ina masak..." dengan muka muka menyampah dia sekali dia tunjukkan..menanges dalam hati babe!..kihkih..sendiri cari kesedehan itu..siapa suruh kan..dan sekarang ni memang tak la aku nak tanye lagi..



dan..
alhamdullilah..sejak pregnant ni..dia dah tolong basuh baju..tapi tang perah baju je la..almaklumla mesin manual..pastu pengering rosak pulak..hazab!.....tang sidai aku jugak..takpela..atleast ade gak menolong..sebab tangan aku ni bab perah-perah memang gagal..perah santan pon selalu bikin emak dan kakak-kakak aku bengang..kihkih..



haiks..hidup berumahtangga ni jangan ada yang sangka semuanya seronok je...makin lame..makin banyak yang aku belajar....dan aku rasa aku sudah mula belajar untuk BERSABAR..BERSABAR pada tahap yang paling tinggi!...yes..BERSABAR dan terima kenyataan bahawa aku bukanlah PEMUTUS setiap KEPUTUSAN...ada orang yang lebih berhak buat keputusan walaupun kadang-kadang ape yang aku rasekan adalah BETUL....redha je la kan! .. :) asal rumahtangga bahagia..

:)


saya lagi la sayang awak!!..


suke pixa candid ni.. ;) ...
Share:

May 13, 2013

Meatball Burger Bakar Abang Burn

ini bukan kes mengidam...eh entahla..aku sejak dari belum mengandung memang suke makan makan dan makan..jadi tidakla mengidam kot....hiks...dan suka menerai benda baru....


dan sejak rajin benau blogger-blogger dok apdet pasal meatball burger bakar abang burn ni...maka nafsu untuk menerai adalah sangat tinggi..rasenye dari last week dok ajak asben..tapi bo layan.... cian tite kan.. -__-'


pada mulanya ingatkan burger bakar abang burn ni yang paling terdekat adalah kat sungai ramal nun tuuu...tapi bila di gugel dalam henpong 'burger bakar abang burn cheras'..rupenye tak jauh sangat dari rumah... kat foodcourt cheras perdana..2 kilometer lebeh jek dari rumah... :) .. hati riang gumbira lantas memakse cik abe di hari sabtu...tapi paksaan tak menjadi sebab nafsu cik abe lebih kepada cekodok malam tuu.......maka malam tu ai makan cekodok cicah asam pedas je laaa....takpeeee..bayangkan cekodok itu adalah meatball.. -___- ..


hari ahad tu la...tak kira camne pong...saye mahu juga meatball!!..meatball!!..meatball abang burn!..


dan akhirnya...

mabeleh...kenyang sangat-sangat...macam ada dua belas meatball je dalam tu..ke berapa..tapi memang tak abesla...makan berdua pon jenuh nak abeskan..ada kentang!..dilimpahi dengan sos kuning dan putih tu ape bende ntah..time-time gini la hey lupe name sos..makan je la pon tahunyee.. :p


RM18.40 untuk meatball dan burger daging cheese..


kita tapau jek..sebab penat berkelah kat pangsun tu ha..beli dan terus balik rumah makan depan tv lagi seronok...lepas tu terbongkang..memang mengundang sakit jantung di usia muda..



Share:

May 9, 2013

Orang Melayu Ini Tidak Faham

Orang Melayu Ini Tidak Faham. Mereka ingat Pilihan Raya ini untuk mendapat tempat, gaji, peluang dapat kerja, kalau menang, jadi Yang Berhormat yang dapat elaun dan kemudahan, bukan untuk berkhidmat perjuangkan bangsa, agama dan tanah air. Mereka Lupa Sama Sekali. - Tun M (Bernama)
Share:

April 25, 2013

Cucur Nasi Ikan Bilis

semenjak preggy ni malas betul nak makan nasi malam-malam...lagipon mungkin dah jemu tak tahu nak masak ape...asik-asik tumis asam, sambal goreng, sambal sotong, sambal sardin dan kicap...itu je la dok ulang..tak serajin masa mula-mula kawen...sambal daging dendeng, paprik, tomyam sume ku belasah masak hari-hari...itupun nengok resepi kat internet..;p..


satu hari tu baca blog izzatul azma .. nengok ade resepi cucur nasi ikan bilis..macam besh je..sebab kadang-kadang ada nasi berlebih..dan i is sakit hati nengok nasi tak abes...jadinye ade guna jugak resepi ni... =)


semalam la menerai cucur nasi ni...lagi dasat dalam nak menerai cucur nasi ikan bilis ni..nak menerai jugak tauhu sumbat ikan..nafsu hai nafsu...nasib baikla mohd pyan kata tak payah buat tauhu sumbat ikan..kita try besok saje... -____-' .. padahal ikan dah siap rebus....bertabah la nafsu..

yeay..inilah cucur nasi ikan bilis..


termasin la pulak..;p...nak kata kalau masin maksudnye nak kawen tu..idok le kan..dah kawen pon neh..tak tahu la ape sebabnye...tapi still boleh makan...ku suapkan juaaa masok ke dalam mulut.... =p ..


resepi boleh amek kat blog mama kasih safiyya ni --> izzatul.azma


aku sebenarnye panggil cekodok bukan cucur...



tenkiu laling ara sebab bagi resepi manggga sagu tu...nanti kalau rajin, iollss buat yer...jangan pedas sudah la nanti... ;p ...



Share: