Followers

July 27, 2012

#7 Ramadhan di 27 Julai

kejap je kan dah seminggu berpuasa...

awal puasa dapat la berbuka di kampung...selebihnya, meratap la aku berbuka sengsorang..takpe..lagi suke berbuka sengsorang, boleh diet.*sangatla..kalau dengan kengkawan, nak berbuka megi pon segan..heheh...


yesh..pada hari ketiga berpuasa, aku goreng megi je pastu goreng ayam..lepas tu cekodok cilipadi..itu pun cukup dah..malas nak bersesak kat PARAM...


lepas tu semalam teringin nak makan popiah basah pasar malam khamis kat sini, gigihla pergi walaupun malas nak bersesak mulanya...tapi hampa..kakak popiah tu takde kat situ.... ^___^..agaknye dia menjual kat bazaar lain...


setakat 7 hari berpuasa neh, baru sehari aku beli makanan luar..alhamdullilah, nak kata jimat tu pun tidaklaa,,sebab beli bahan2 masak pon boleh tahan gak regenyee..yang penting puas dapat makan ape yang kita masak...itu yang penting...!..


dan dah lima hari tak makan nasi..ohyeahhh!...hahah..itu pun nak bagitau...!!


esok balik kampong,boleh berbuka sedap-sedap!..


dan rindu sangat dengan budak neh..dia sangat sedap!.
#eh..pose pose neh semua nampak sedap....!..kikiki...
Share:

July 26, 2012

Kompang Dipalu : Rasa Mahu Kemukakan Proposal Pada Mak

rasa nak D.I.Y bunga telur untuk khatam nanti or bunga pahar...harap-harap mak terima...save bajet..senang bangat buatnyeee...


cantikkan...bunga tu..bukan lelaki itu..sibuk je nak jadi model bunga... :)




inila crepe paper...cari kat kedai buku...harga crepe paper tu enam puluh sen satu...


nak belajar?.. sila ke SINI ..kalau harap aku buat tuto.....memang kertas ronyok je la nanti..
Share:

T-Shirt Dah Sampai!!...

aku dah dapat t-shirt contest anjuran cik asfiza..contest INI ...


alhamdullilah..macam ngam2 je kat badan aku yang comey neh..hehe..myJZ tak tahu la dia tuuu..ntah muat ke tidak...amik same size...takpela..kalau dia tak ngam dengan size tu, aku cabar dia untuk kecikkan lagi badan dia tuu..hahaha..kijam tak?..badan sendiri pon gemuk, ada hati nak cabar orang lain..


tenkiu CIK ASFIZA dan RAYYAN T-SHIRT




kalau buat pre wed pakai baju neh pon cun kan!!..

tapi cik abe ku anti kamera...cemane?..
Share:

Ketika Waktu Mendatangkan Cinta..Aku Putuskan Memilih Dirimu..

"butterfly terbang la tinggi"...

memang aku rasa nak terbang-terbang dah sekarang neh...aku gile kot dengan ammar...hahaha..tetibe buat entry pasal ammar pulak...betul betul dah gila aku neh..


aku jarang kot nak ikuti drama bersiri sejak dua menjak bape tahun neh..tapi #dejavudikinabalu memang buat aku rasa rugi kalau tak tengok barang sehari!!...


ehem..sebenarnye jatuh hati dengan suara ammar saje...aku owez jadi begitu kan..aku nak iktiraf aqasha orang ketiga yang buatkan aku gilekan dia sebab suara selain arwah dan ezan!!.....fuhhhh..bergetar jantung dengar suara dia....


kalau aku jadi nadira, aku akan pilih ammar...tak kisah la nak cakap aku lupe budi si bazli ke...aku neh keras hati ke sebab dah tahu ammar tu terima aku sebab jantung exgf dia ke...ape yang aku tahu...aku nak si ammar jugak!!!... :) ..over la pulak..hahah..sebab aku tak boleh hidup dengan orang yang macam bazli..gila takde perasaan langsong...boring!!!.....bazli tu sesuai dengan minah yang baru interprame sekarang tu..ape ntah name dia..ha..dorang sesuai berdua..ammar tu sesuai dengan nadira sebab life dorang penuh dengan aktiviti dan perasaan..tak boring kalau life camtu...ini bazli, aduhai, jantung yang elok tu pun, boleh stress.....

^____^


mereka di #amkrew
Share:

July 25, 2012

Kompang Dipalu : Checklist Setakat Julai 2012

Assalamualaikum..
dah berapa hari tak apdet..lemau jek..takde ape nak diapdet kan... :)

hari ini saje nak apdet checklist...malu.. sebab ramai b2b yang kawen bulan november, persiapan dorang sangat la cepat...aku je yang super duper lembab..semua nak buat lepas raya..mintak-mintak cukup nafasla nanti....

Majlis
tarikh
tempat

Warna Tema
Resepsi

Kursus / Permohonan Kahwin / Hiv Test
kursus kahwin
hiv test
borang nikah

Jamuan / Menu
Nikah
sanding

Kanopi
Nikah
sanding

Kad Jemputan
Lelaki
Perempuan

Senarai Tetamu
Resepsi

Mekap
Nikah
Resepsi
Bertandang

Pelamin
Nikah
Resepsi

Persalinan Pengantin
Nikah
Resepsi
Bertandang

Photographer
Nikah
Resepsi

Baju Keluarga
Warna

Lain Lain
Doorgift
Bunga Telur
Bunga Pahar
Bunga Manggar
Penunjuk Arah
Langsir
Cadar Kahwin

banyak lagi yang untick kan...tolong kesian... :)..


tengok tak kat photographer tu??...aku betul betul ada masalah pasal photographer...dulu kemain heboh ada tiga orang calon..sekarang semua dah takde...takde sebab berkemungkinan adik beradik sendiri yang amek...mak kata ada kamera tuu, gunakan saje..takyah membazir..same jugak dengan myJZ..dia pon taknak amek cameraman..


weh..tolong la kesian kat aku yang suke fotogedik neh..tolong la jangan spoilkan aku punye gambar kahwin..myJZ bukan jenis yang suke amek gambar..sedangkan aku hala phone kat dia pon, dia dah warning suruh delete..aduyai..snap pon tak, tetibe suruh delete...


jangan tanye dorang kreatif ke tak...memang tak la jawapannyee....angah aku siap nak suruh kawan dia ambil..masing-masing semua gerun nak ambil tanggungjawab...tapi ini arahan bonda normah..tiada siapa yang boleh cakap TIDAK buat sementara waktu neh....nak redhakan je or fight???..

nak print gambar aku tak berapa nak kesah sangat...sebab ada offer photobook kat groupon or milkadeal..dorang selalu ada offer..cuma aku tak berapa nak faham tentang prosesnye camne..takpe..tunggu aku belajar satu persatu..

ini kalau nak tulis pasal photographer jee, tak tahu la berapa panjang berjela aku nak membebel...sedih tahu..

Share:

July 20, 2012

Izinkan Saya Membebel Sebentar



macam hampeh je kawan aku neh..bila habaq nak kawen..ada ke dikatanye aku begitu...hakhakhak....kalau tak kawen, asek tanye bila nak kawen..memang kene lempang lelaju lee...



dah sampai seru beb..kalau seru tak sampai..mungkin aku masih macam dulu....masih lagi anti LELAKI..masih lagi dengan hobi mengutuk LELAKI...eh..perluke capital...kihkih..


izinkan saya membebel sebentar boleyh?..eceh..mementang mintak izin..gunekan ganti nama saya la pulak..hahaha..


sebenarnye...besh kalau bercinta di waktu masing masing umur dah ke arah 3 series...sebab waktu declare tu memang fikir serius nak terus kahwin je..takmo memain lepas neh..memasing dah letih....kalau dulu masa umur masih lagi muda remaja, fikir tak kemane asik nak fikir seronok ada pakwe je..tak fikir jangka masa panjang...sebab tu kecewa memanjang....-____-' ....


tapi kecewa tu buat aku lebih kuat lebih kenal LELAKI itu macam mane...jangan kata dia dah bawak kita jumpa family tu,memang dah jamin dan berniat nak jadikan kita bini..usah laa hey...dia boleh pusing niat tu sekelipan sajeee....kalau zaman mak abah aku dulu memang boleh percaye..zaman sekarang, kau dah kenal seluruh sanak keluarga dia pon belum tentu JADI....sedih kan dengan anak muda zaman sekarang...dah moden sangat..macam mak mak membebel pulak...hmmm..aku suke menulis...#tetibe..


sebenarnye...pengalaman tu penting kan...

1) sakit putus cinta yang pertama membuatkan kita bersedia untuk hadapi perpisahan untuk cinta kedua dan seterusnya..

2) dipermainkan oleh kekasih yang lalu...membuatkan kita lebih berhati-hati untuk mempercayai kekasih yang seterusnya...


kan..kan..kan....


:)


bye bye...

dari,
orang yang pernah terjatuh, tersungkur, tergolek dan jadi bodoh dek kerana CINTA
Share:

Kompang Dipalu : Sijil Kursus Pra Perkahwinan



sijil kursus kahwin aku dan myJZ..kuikui..dah seminggu ambil..asek tak kesempatan nak tayang sijil neh kat blog..eh..perluke tayang?..hahaha..

dua dua sijil ada dalam simpanan aku..dasar pemalash betul JZ nak simpan...


myJZ : ina simpan eh sijil neh..

aku : haiks..taknak kawen ke?.. *aku neh tetibe rasa dia macam tak ambil berat pasal hal kahwin..tak memasal je pempuan neh emo...hahaha..

myJZ : taklah..ina kan macam SECRETARY abang ...

aku : cissssss.................


hari tu siap tersasul cakap SIJIL NIKAH...nampak nau tak menyabau nak kahwin.. ^____^'


Share:

July 19, 2012

random update




melayan keseronokan kawan-kawan b2b berDIY maka terhasilla benda alah ini...bukan untuk majlis diri sendiri..

:)


projek lepas raya maybe :-

  • tempah baju nikah
  • beli kain langsir
  • tempah kad kahwin
  • buat hiv test


aku ada masalah dalam hal photographer...ada percanggahan pendapat...

takpe..kita fikir slow slow kan...tapi kalau slow2 bila nak settle ye dop?..


::selalu tengok blog b2b mahu exchange link..tapi blog ku bukan blog b2b..blog personal yang campur aduk segala mak nenek moyang punye kisah..jadi segan nak letak link di situ.. :)

tapi ku tak kesah letak blog b2b di blog daku..




cantik kan gune kertas kipas tu buat kat pelamin..okeh..ayat macam kaliang sikit..huhu....

gambar dari :- SakilaCraft
Share:

July 18, 2012

Berlumba Lumba

:)

tak tahu nak mula dari mana...kalau boleh nak cerita semua..berlumba lumba nak ditaip kat sini..heheh


badan rasa tak sedap..bukan demam..telinga neh rasa sebu..mungkin sebab masuk air masa mandi laut weekend lepas..hidung dah mula tersumbat...


dan agak mengharukan aku kene kawal makan sekarang..bukan sebab diet nak kawen..tapi untuk kesihatan diri dalam jangkamasa yang panjang...lebih lebih lagi orang bercerita kalau tak jaga betul-betul, kesannya kalau aku mengandung nanti...effect kat baby...huihui...takot...jadi sekarang kena memilih...perlu untuk baby...


bercerita pasal baby...opismet merangkap kawan bergusip telah selamat melahirkan baby...comey sangat..sangat2 okeh...


comey like aunty D dia..hehehe..cukup empat bulan boleh la jadi flower baby tuk majlis aunty D ...haha..kemain aku neh..:)



tak sampai empat bulan lagi nak bergelar isteri..aku malas nak countdown sangat sebab malas nak rase nebes...:)....banyak lagi benda nak hadap..countdown neh boleh buatkan aku rasa masa tak cukup...serius!..


malas dah nak taip..tadi rasa macam berlumba lumba semua cerita nak keluar.. :)
Share:

July 16, 2012

Bebel Is Caring

tahukah anda?
ecewah..tetibe tanye begitu...

tapi series..tahukan anda sejak bontot Orange dicemari...saya amat takut untuk memandu...


nampak tak ?..sudah tiada dara Orange ku... T___T..buruk bebenau!..


aku syak aku masih trauma dengan kemalangan tersebut sebab :-


1) aku suke brek kereta tak semena-mena walaupun kereta kat depan tu jauh..

2) aku jadi seram sejuk kalau tetibe kereta kat depan tu brek mengejut..menggeletar tetibe..

3) kadang-kadang aku tak berani nak potong kereta lagi.....seram sejuk...


dan myJZ suke membebel bila aku jadi begitu...uhuuiii....semalam bertubi2 kene bebel dengan dia...wuuuhuuii..nasib baik la lesen dia mati..kalau tak, memang aku terus tukau driver jek..


perit okeh dengar lelaki membebel...kadang kadang boleh rasa nak merajuk...dan paling tak tahan boleh pulak dia cakap "Bebel is Caring"....


sangat laaaaa..........


#penangan pergi kursus kahwin la neh..... ^___-'
Share:

July 12, 2012

....................................



nebes je nengok b2b neh apdet pasal kad kawen..aku neh satu hape pon tak fikir pasal kad kawen padahal lagi empat bulan...



nak kawen ke tak eh?


kalau mak boleh baca neh...mahu mak lempang aku lelaju...


T_____T






suke kad kawen yang macam kat atas..simple je....takyah nak letak gambar bagai..akhirnye ke tong sampah jugak...

Share:

Semalam Hari Gila Buat Bunga Tangan / Hand Bouquet

malam tadi dah aplod satu pixa bunga tangan..kali ni mari kita cerita panjang berjela...


semalam sebelum balik..tetibe rajin search 'tutorial hand bouquet guna a4"...rasa macam nak try tangan yang keras ini untuk buat benda ini..mane tahu tetibe menjadi ke walaupun selalunya tangan ini sangat mengecewakan.. T_____T


antara bahan-bahan untuk hand bouquet ini adalah KESABARAN...bila aku baca tang KESABARAN itu...dan dan tu jugak terfikir "memang tak menjadi la HB aku nanti"..dah memang jenis TAK SABAR kan..belum buat dah cakap tak jadi!...


dan hasilnya dari tangan yang keras...mula mula buat warna biru je semua..lepas tu biru dan pink..lepas tu biru dan putih..lepas tu dah malas nak buat....heheh..tapi senang okeh..cume kekreatifan nak menyusun kertas kertas tersebut je yang akan menentukan cantik tak kelopak bunga tersebut...aku tak pandai nak gulung gulung kelopak tuuu....T____T...





tenkiu pada DILA !!! si empunya blog yang rajin buat tutorial!
Share:

July 11, 2012

July 9, 2012

Kompang Dipalu : Kursus Kahwin

weeehuuuuuu..akhirnye selesai jugak satu bab pasal kahwin neh....lega sikit la..nak lega banyak-banyak, ada lagi part yang belum settle....takleh nak lega sangatla....pergi dengan myJZ...semua orang akan cakap bagos pergi dengan pasangan..memang betul pun..biar sama sama dengar input yang sama...



kursus di al shahir management presint 16 putrajaya..bayaran untuk kursus kahwin ni RM70..kurang seperti yang dinyatakan dalam website sebab makanan tidak disediakan...-___-'...kurang rm10 itu bagosh tapi nak kalau makan sendiri lebih daripada RM20 sehari/seorang...agak rugi disitu..eh..berkira kira la pulak kan..tapi nak kawen neh kene la berkira kot...muarhahaha..



hari pertama kursus (2.30 ptg - 6.30 ptg)...sesi pertama tu punye la mengantuk sampai terawang-awang aku dibuatnya..tapi bila sekali dah tersengguk, terus segar....penceramah pada sesi pertama tu agak boring..tapi hadap je la...dah la aku duduk barisan ke empat dari depan...hazab!..sesi kedua, penceramah sangat la okeh!...



hari kedua lak mula jam (9.00 pg - 6.30 ptg)..hari kedua yang agak seronok sebab penceramah semua okeh-okeh..lawak lawak...tapi sempat la mengantuk jugak..hihihi..aku mane tahan kalau duduk setempat je..kompom mengantuk..



hey nak cerita sikit...antara yang hadir dalam kursus kahwin itu adalah seorang mualaf yang berasal dari RUSIA...kesian okeh aku nengok dia..tidak ke Jabatan Agama Islam di Malaysia ini terfikir untuk buat satu kursus kahwin dalam Bahasa Inggeris??..khas untuk mualaf dari luar negara yang mahu berkahwin dengan rakyat tempatan..penting la eh...even pasangan dia dah terjemahkan tapi mesti tak sama ape yang penceramah tu sampaikan....dan sedeh gak bila ada satu dua penceramah yang macam tak welcome kat mualaf neh..-___-' .ke kurang pandai speaking?..*mustahil dop??..


jauh lak pemikiran aku neh...hihihi..


sijil kahwin siap dalam minggu neh..weekend dah boleh ambil...alhamdullilah....dah boleh buat hiv test pulak...tapi tengah kompius..penceramah tu kata hiv test kena buat dekat negeri masing-masing...betul ke?..rasa macam tidak pernah la pulak aku tahu..ingat nak buat kat selayang je..senang, nak buat kat kampung, macam kena cuti la pulak...baik simpan cuti untuk kahwin.. ^____^


kemudahan di al shahir management

1) parking percuma tapi tak ramai yang parking kat tempat tu sebab macam weird je....jadi parking kat luar...

2) surau

3) dewan kuliah berbentuk auditorium, ada air cond

4) Foodcourt

overall untuk kursus kahwin ni okeh laa...dari enam penceramah, sorang je yang boring, yang lain lain okeh...


aku cadangkan pergi dengan kengkawan pon okeh...lagi okeh...senang nak sok sek sebelah menyebelah...aku neh pendiam..susah nak cakap dengan orang sekeliling..kematu la kepala dok tegak je pandang screen kat depan...


LINK AL SHAHIR -> AL SHAHIR MANAGEMENT

Share:

July 6, 2012

Empat Bulan Satu Minggu Tiga Hari

lagi empat bulan sepuluh hari akan bertukar status kepada PUAN.. ;) ..



debarannya biasa biasa sahaja..aku memang begini..nanti dah last minit mesti tak tentu arah..hihi..hari tu dok search kad kahwin online..ada yang berkenan..tengok tengok harga.."seronok" jugak harganyaa..^_____^ ..



nak tahu rahsia?..



aku masih lagi tidak boleh terima yang diri ini nak kahwin hujung tahun ni..sebab tu laa banyak persiapan untuk diri sendiri masih di awang-awangan..mood belum mari..rasa teruja masih di tahap suam suam suku..mensettlekan sesuatu part pon sebab takot tak sempat bukan sebab teruja sangat..


tidak boleh terima sebab aku rasa aku masih lagi ANAK EMAK...*pizot, sila jangan muntah kalau baca statement ini.....aku macam tak boleh terima kalau lepas kawen nanti macam tidak boleh balik ke kampong ikot suke hati aku bila nak balik...kalau bujang boleh sesuka hati limpa paru aku je nak balik bila..nanti bila dah kawen, kene balik dengan suami sedangkan suami sibuk bekerja macam mane pulak nanti kalau balik sorang, kompom orang buat spekulasi bukan-bukan...



dan tetibe rasa tak bersedia nak IN dalam keluarga baru yakni keluarga MENTUA...takot ape yang aku buat serba tak kena..aku dah punye dua kakak ipar..dua abang ipar..macam macam ragam dan perangai ada..tapi alhamdullilah, ipar iparku walaupun beragam ragam tapi masih lagi di tahap selamat...aku bukan jenis orang yang boleh memulakan satu satu perbualan....pendiam yang amat kalau tak biasa..kalau dah biasa, aku takdehal..tapi takot gak kalau dalam aku takdehal tu, orang lain ada hal gak..banyak benda kene COVER...seperti GELAK BESAU..yep..aku kalau gelak, memang tak hengat dah orang lain...men hentam je gelak...



tapi setakat neh bila jumpa adik beradik dia..mereka sangatla okeh..myJZ anak yang ke dua...ada 4 orang adik lagi bawah dia..dorang semua boleh dibuat kawan...tapi aku tetap rasa takot...takot tak dapat sesuaikan diri....tapi okeh la kot..mak ayah dia pon okeh..doa doa la aku pandai bawak diri dalam keluarga mereka..amin...



iklan jup : gambar adalah menggunakan kamera s2,jadi rasa macam comey sangat muka..rasa macam bersih je muka tuu...guna lah hp s2 untuk kesan yang lebih hebat dalam bergambar...hihihi..


muka nebes nak masuk dalam family mentua adalah yang didepan sekali.... ;)..



eh..belum abes...amin je...wassalam belum lagi... ^___^



sekarang neh, ayat yang selalu keluar dari mulut mak ialah "nanti kalau dah kahwin.........."


1) jangan gelak kekuat

2) bangun jangan lambat (ini yang penting)

3) jangan nak baran baran...sebab mak nampak kau neh jenis baran..(ini yang selalu sangat mak tekankan sejak akhir akhir neh, sampai tertekan la aku dengar...hikhuk)

4) kalau suami kata A..ikut je...jangan kita lak cakap Z...ikut je..jangan nak bantah-bantah (alamak ai..boleh keee..)



banyak lagi tazkirah free dari mak..lebeh2 lagi kalau lepas sarapan..jangan la kitorang neh start berperangai bukan bukan atau cakap merepek..kompom mak akan bertazkirah..walaupun berdarah tingo donga tapi tadah jo la tingo tuu..kang kalau melawan, bukan anak omak namonyo.....time tu la masing-masing dok menjeling sambil dalam hati berbisik.."tu la kau..sape suruh mulakan...tu laa".....



wassalam..


Share:

my name is LINA...tiada KAMSAN di penghujungnya.....



sebenarnye sangat tak suke orang panggil aku LINA..sangat euwww...TOLONG LA..rasa macam name orang dulu-dulu..



nak panggil LIN ke INA ke atau YUNA pon takpeee...^____^...jangan LINA okeh..memang tak boleh diterima dek telinga neh...



tapi takpee...name LINA pon nampak macam klasik kan...macam besh la pulak kan.. kan.. kan...



pujuk hati..



eh. dah kenapa pulak kan buat entry sebegini..merajuk la pulak nanti name ujung den..takot nanti bangun bangun je name kat ic name dah bertukar jadi YUSSCHAJAYZEE ...pengsan lak pulak ada orang tu nak menyebut time nikah..kihkih..#tetibe..


notakaki : mak sedara suke panggil daku LINA KAMSAN... :)
Share:

July 2, 2012

Contest | Yeay...Saya Menang Motor!..Eh..Menang T-Shirt laa!!..

aku join Contest "Saya Nak T-Shirt Bride & Groom Tu" ..

blogger b2b yang anjurkan.. CIK ASFIZA name diberi .. ;)

saje suke-suke join....suke suke pon..dengan pantas jugak aku buat..sebab dia nak 50 penyertaan terawal..tak senang duduk dibuatnyeee...

dan akhirnye...



t-shirt di atas bakal menjadi milik KAMI...


tenkiu ASFIZA dan Penganjur.. RAYYAN T-SHIRT ..

Share: