Followers

May 29, 2012

Kompang Dipalu : Random Update

Photographer

dalam list terdahulu..ade daku cakap pasal calon kameraman untuk majlis..antaranya ialah kazenku..tapi awal-awal lagi kazen dah tak nak..sebab dia kata, nanti macam tak syiok..sebab majlis sedara kan...jadinye takot nanti sedara mara yang lain dok panggil dia snap gambar..kejap-kejap kang kene panggil dek sepupu2 lain..kejap-kejap kang makcik pakcik lak yang panggil....jadi macam tak seronok la kan..dia dibayar untuk aku sahaje..chewaahhh...jadi dia buat kesimpulan, dia macam keberatan..okeh..takpe...lega sikit hati ku..sebab yang suggest dia neh, bapaknye sendiri..so takde la aku terkilan sangat kan..


baru kejap tadi, aku tanye opismet pulak...dia tak bagi harga lagi..tapi dia jamin dia bagi harga murah...tapi aku kene compare kan jugak la dengan kawan angah tu..tapi if aku amek kawan aku neh, aku kene sediakan penginapan..tapi dia kata kalau aku sediakan penginapan dia bagi murah...tapi baik dia cari sendiri kot...nanti masukkan sekali dalam pakej...


aku dah nengok hasil kerja dia..alhamdullilah, cantik!...


Baju Nikah


tidak ku tempah lagi..rasa mahu tempah di kampong saje..di kedai cina di kuala...mahu buat baju kurung moden saje.....dan sebenarnye aku ada terbekenan dengan satu baju blogger yang baru bernikah tu.... namenye KILA..nak nengok..sila la click SINI..tak berani nak tempek gambar orang...suke sangat laa baju dia tu..lebeh2 lagi kain dia tuu.... ke nampak lawa sebab dia memang lawa..ke ape rupe aku nanti kalau buat baju macam dia...kalau tak dapat baju pon..tiru fesyen kain dia pon okeyh la kot....


Tudung Nikah


itu kakak andam (sebab dia muda lagi)..sukatik aku je nak panggil ape..suruh aku beli tudung yang awningnye keras tu...dia tak sediakan sebab aku adalah sendirian berhad baju nikah..bukan pakai dia punye..tapi kalau pakai yang awning keras tu...rasa macam susah lak myJZ nak kiss dahi aku time pas nikah tu...rasa macam tidak kesampaian lak syahdu selepas bernikah tu kalau tak dicium dahiku dengan bebetul...hihihihi..betul kan?...so sekarang adalah tengah fikirkan perlu ke tak ikot kata kakak andam tu..atau aku perlu ikot kepala aku sendiri...tapi takot kalau aku beli tudung bawal..maka susah la pulak dia nak riaskan kepala aku neh..kang banyak nau la katenye...aku neh jenis malas nak beratkan kepala sangat..


Bebelan Memain

Minggu neh balik kampong..kompom cakap pasal kawen je neh..huihui..lemau je rasenye..haiks..kenapala kalau kahwin, kene buat majlis-majlis sebegitu..kene buat memacam.....kenapa tak terus akad nikah je..pastu kenduri cam tunang tu je ha..kenape perlu pengantin pakai lawa-lawa..kenapa perlu itu ini semua itu begitu begini..dan perlu ke aku membebel sebegini sedangkan persoalannye...AKU NAK KAWEN KE TAK NEH???...huhuhuhu...







Share:

May 28, 2012

Si Mamat Hensem Karl Shafek Episod II


gigih nau entry pasal karl shafek up untuk hari neh eh....aku pun dah lame abaikan mamat hensem neh...dah kurang minat dah kat dia...lagi tambah kurang minat selepas bertunang neh..jiwa raga kene minat kat tunang tersayang jek..wahahahahah...meluat.. :p..


aku syak la..naiknye keyword karl shafek neh sebab masterchef selebriti malaysia neh...amacam pandai tak mamat hensem neh memasak..rumah sewa aku takde astro jadi tak tahu ape perkembangan..



gile sweet senyuman dia...tertawan balik hati ini...-___-' ...
Share:

May 25, 2012

Taipan Macam Cipan

assalamualaikum..
:)

hari neh nak luahkan perasaan..dah lama sangat terendam..busuk jadinya.....

takde ape-ape pon..cume blur tentang persiapan kahwin.. :) ..sama la kes macam bertunang hari tu...ape pon tak boleh..semua blur aku neh.. sebab still rasa betul ke aku nak kawen...padahal hidup aku pun terawang-awang lagi..masak pon tak pandai..kemas pon time rajin je...jaga diri sendiri pon tak tentu arah lagi..apetah lagi nak jaga sorang lagi makhluk ALLAH...

rupenye dalam aku dok listkan...aku terlupe banyak perkara..nengok..pening sudah..nasib baik la sempat berkongsi kepeningan neh bersama kazen lelaki aku..




eh gile..tetibe kene DOL...betul jugak kata dia..blog bawak ke mane-mane ke??...aku rasa aku kene ada buku checklist..tapi tulisan aku gile tak cantik...dan tak kemas..mahu jadi belacan buku tu nanti..


untuk mak pon..kene beli satu...senang..mintak2 aku ingat nak beli..:)
Share:

May 24, 2012

C For ?


kejadian ahad lepas..ibu jari melecur..terbentuk huruf C..

ini gara-gara ape benda tu eh yang kalau nak isap rokok dalam kereta boleh cucuh kat situ je..aku cerdik pandai..pergi cucuh kat jari..rokok tak hisap..jadi cucuh kat jari..

kalau korang cerdik..korang mesti tak percaya ape aku taip tadi....nak test tempat tu sebab charger tetibe boleh plak rosak..ingatkan tempat tu yang rosak..so test la dengan pencucuh tu..pastu g cucuh kat jari...terbaik la..

sampai sekarang berdenyut-denyut lagi..

sakit tahu tak.
eceh.nak mengadu kat sape pon tak tahu..
Share:

Puding Laici Berbintikkan Dragon Fruit

tajuk resepi sangat menakutkan..hikhik..

projek memasak ini tetibe je dilakukan..sedang sibuk-sibuk nak masak tengahari..mase tu jugak suruh adik lelaki pergi beli bahan..simple saje..


aku ikot resepi kat SINI

Puding Laici/Agar2 Susu Laici

1 tin (567 ml) buah laici - asingkan laici dan sirap
20 gm agar2 'strip'
3/4 cawan gula
750 ml air
1 tin susu cair
secubit garam

Satukan agar2, air, gula, garam dan sirap laici dalam periuk. Masak hingga agar2 hancur dan mendidih.
Kisarkan susu dan buah laici hingga hancur. Masukkan ke dalam campuran agar2 tadi. Kacau hingga mendidih sebentar.
Tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan.


ada buah naga dalam peti ais..potong-potong masuk sekali...tu yang jadi bintik-bintik..


aku taknak cakap sedap..sebab bagi aku biasa-biasa je..kalau korang fesen malas macam aku boleh try resepi tersebut....





Share:

May 23, 2012

May 21, 2012

Emo | Gemuk

"xxx dah gemuk..yeah"..

dua tiga empat kali ulang..

sakit nau lak ati aku..memang aku gemok pon..tapi dia ke yang suap aku makan sampai gemuk....

kadang-kadang tak kisah pon orang cakap aku neh gemuk..tapi biar bertapis sikit..cakap le berisi ke chubby je ape ke..manis sikit telinga aku dengar...sentetep tau tak....

sentetep tapi tak tahu nak diet..kahkahkah..salahkan diri sendiri...

ke dia bangga cakap aku gemuk...

aku bukan gemuk tau..aku TERpakai baju besau hari ini.....pffttttt....

bubyee...
Share:

Kompang Dipalu : Mari Buat Shortlist

dulu Cincin Disarung...sekarang kita up lagi Kompang Dipalu...hihi...sebenarnye insyaALLAH..tarikh kompang nak dipalu sambil aku bersanding tinggal tak beberapa bulan je lagi....insyaALLAH...kalau umurku dan umur myJZ panjang...sebab ape umur, bukan jodoh?..sebab bila bila masa je kita boleh ditalkinkan...eh..betul tak ayat aku... :)..dan mohon-mohon juga jodohku dipanjangkan bersama myJZ..amin..*tolong amin sesame....


aku nak buat checklist/shortlist untuk majlis aku..agak senang kot buat checklist..sebab nanti takot jadi tak tentu arah..lebih-lebih aku yang memang selalu tak tentu arah neh...jum same same senaraikan..same same?..berangan je aku..aku sorang je neh senaraikan..


1) Kursus Kahwin

fine...aku dan JZ belum pergi lagi kursus kahwin...dulu tak de gatal sangat nak kawen..jadi abaikan kursus kawen neh...mungkin sebulan dua neh...nampak tak sebulan dua??...macam kan takde semangat nak kawen kan.... :).. padahal berkobar-kobar neh ha...


2) Ujian HIV

dalam nak membuat entry neh..aku pergi membaca blog irine nadia marcello..oh sakit eh time ujian hiv neh..takpe..aku kental sikit..tapi sah laku ujian hiv neh berapa bulan eh...seminggu sebelum kawen kene buat ke..tiga bulan sebelum kawen boleh buat ke...ke macam mane.....ke sendiri gugel la hei......


3) Borang Nikah

yes..borang nikah opecoz la..sedangkan bertunang pon ada borang..inikan pulak nak nikah.....disebabkan aku dan myJZ satu negeri..so senangla kan kot kan...tapi ape ape hal kene settlekan itu kursus kawen dulu...mak dah jeling2 kat aku sebab tak pergi lagi....aduyaiii....


4) Jurunikah

ini mak punye bahagian mungkin dibantu oleh abang-abangku kat kampung tuu...mohon mak tak pening-pening kepala menguruskan majlis aku tanpa abah disisi... :'( ....


5) Pelamin / Mak Andam / Pakaian Pengantin

90% done...10% lagi takot tarikh berubah..sebab sekarang neh macam ade kekompiusan berlaku..sama ada nak buat majlis serentak atau tidak...kalau serentak..aku boleh letakkan 100% done...sebab semua dah settle..tapi sekarang ada bunyi-bunyi untuk membuat majlis berbeza....so kos pon akan meningkat dan aku pun akan pening jugak la....


6) Jurukamera

aku yang fotogedik neh..haruslah memikirkan jurugambar pada hari bersejarah...tapi tak tahu lagi nak pilih sape...sebab banyak nau pilihan yang kadang-kadang macam mendesak..kawan angah ada..opismet aku ada...sepupu aku ada..jadi macam menjadikan ku serba salah dibuatnye...jadi bagi aku serba salah dulu sekarang sebelum keras hati untuk pilih sape-sape pon..


7) Balai Makan / Kanopi - DONE

benda pertama yang done 100%....yeay!!...tidak payah fikir lagi....alhamdullilah...


8) Makanan

Mula-mula pak sedara kata nak katering..senang..sebab nanti masing-masing tak penat..memang kalau duit hantaran aku 20k..aku memang nak katering tapi hantaran pon standard hantaran sekarang..jadi akhirnye kita gotong royong masak..hoyeahhhh...hoyeah sangatla kan...sebab mungkin kos kot..mahal la weh...memang ada kot yang murah..tapi lauknye takot tak berapa nak cantik untuk majlis...jadi buat masa neh, keputusan adalah kita gotong royong..komdian hari kalau bertukar...kita cerita lain okeh!!...so marilah kite feeling berpenat lelah sekarang...


9) Goodies Bag

tang neh..along kata nak taja...taja goodies bag je..bukan dengan isi-isi dia...dia memang sangat excited..sebelum aku tunang lagi dia dah excited nak beli....hahahhaa....tang goodies bag dah settle..isi-isi belum settle...kiranya 50% dah settle la kot kan... :)


10) Kad Kahwin

rasa macam nak buat sekali dalam satu kad..senang..kongsi bajet sekali..hehe..lagipon..maybe kengkawan kita invite kat facebook je..dah jimat sikit kos..kalau orang kampong ada facebook pon..aku invite gune facebook je..pastu tahan la kene kata orang sampai ke anak cucu..hahahaha...jemputan tak sampai seribu pon...sekarang tengah dok survey2 kad kawen dalam alam maya..nengok design ...dan mungkin akan survey secara alam nyata...hehe..sekarang neh sume kene survey..kalau tak, mengalir la duit macam air terjun....



setakat neh dulu kot..nanti kalau ada..aku senaraikan lagi..dan mungkin akan dipecah-pecahkan....hmm..sangat rumit bila nak kawen neh...banyak nau duit nak pakai..semalam dok gurau-gurau salahkan mak kenapa tak mintak myJZ duit hantaran lebih sikit...dan dan tu kene syarahan....kihkihkih...
Share:

May 18, 2012

Family | Anak Gergasi Masuk Sekolah

semalam scroll news feed kat facebook..sekali ternampak satu gambar..alamak......anak gergasi masok sekolah la... :p



mereka terpegun dapat kawan baru yang lagi besar dari mereka...


tu along aku..hari guru la tu kat sekolah beliau...


adik aku rajin taip panjang-panjang dan lebih lagi gambar kat blog dia..sila la pergi kalau rajin..---> ucupiza.blogspot.com
Share:

May 17, 2012

Kenangan Mengusik Jiwa | Soalan Membunuh


semalam kan hari guru..jadi marilah kita mengimbas kembali zaman persekolahan...ini bukan kes mengimbas mane guru yang kau suke ke ape ke...ini mengimbas sape pakwe or awek yang korang minat gile time sekolah dan bajet nak jadikan mereka bf or gf.....

soalan ini diutarakan di grup sekolah aku :-




gedik gile kot ko kidir tanye soklan neh balik..aku dah nebes nak jawab neh..sebab ramai nau orang yang aku gilekan time sekolah..hahahhaha..yela..dulu aku layak gilekan orang je....tak layak untuk digilekan sebab aku rasa sape yang gilekan aku tu memang gile la kalau dia gilekan aku....wahahaha..




seronok kot zaman sekolah..mase tu memang muka tak malu dan excited nak mampus kalau nampak orang yang kita minat siap nebes bagai kalau dari jauh dah nampak...tersipu-sipu, padahal orang tu tak pandang pon kat aku yang hitam hitam si tampuk manggis dan bagaikan giant neh...





fikir punye fikir..dan tapis punye tapis.....dan akhirnyeeeee......aku pilih sorang mamat neh.....abang kepada kawan aku...gile hensem..jambu dia mengalahkan yusry kru..lagi hensem la..kalau suruh pilih antara yusry kru dengan abang tu..aku pilih abang tu...tapi masalahnye abang tu menyampah dengan aku....



seriyes tak paham kenapa dia taknak layan aku...tak paham betul....kihkih..padahal buat buat tak paham..macam kan aku neh cantik sangat macam fazura kan...paham paham sendiri sudah...laz laz buat abang angkat je..itu pun nasib baik dia terima..kalau dia tak terima mase tuuu, kompom dia balik tak lepas pintu pagar !!...



itu pun jiwaku kental jugak dok suke kat dia bagai nak mampus...tapi bukan aku je dia tak layan..semua gegurl dia tak bape nak layan..dia dingin kat perempuan..eceh..dingin?.. :p..bertuah sungguh la sape yang dapat layanan mesra dari dia..tapi nan ado...otak dia pk nak blajar jeeeeee....




kiranye aku punye taste neh tinggi la kot kan..jenis yang jual mahal...makin jual mahal..makin aku nak membeli..makin kau lari..makin aku tak lelah nak mengejar...ecewahhhhhhh.....




itu dulu...sekarang aku gilekan MSS @ JZ plak...tetap satu di hati ini...*sambil tunduk hormat.....hikhikhik....padahal takot ribut taufan puting beliung..tapi eleh..macam kan aku tak tau dia zaman sekolah suke kat siapa..siap study rajin-rajin nak satu kelas dengan gegurl tu...eh..salut gak kat myJZZ..kiranye dia aim orang tu pastu bawak kebaikan pada dia..aku neh je, kelaut sangat minat kat orang.....ape pon tak dapat....




hensem tak mamat neh...abang neh la yang aku suke sangat...mampuih kalau dia tahu aku tempek gambar kat blog...kuikuikui...

Share:

May 15, 2012

Luv | Selamat Menempuh 3 Series

hari ini hari lahir tunang tersayang...tersayang la sangat..tapi opecos laa kene sayang kot..dah name tunang aku..kalau tak sayang...tak mungkin boleh jadi tunangan...




beli hadiah dia lebeh kurang seminggu awal....awal ke?..pastu dah tergatal mesej bagitau "have sumthing for you"..pastu sudah la mamat tu asik maen teka teki teka tekuk je ape hadiahnyee.....dan memilukan aku, semuanya SALAH...padahal, benda tu la yang dia nak sangat...asik cakap nak beli je..tapi tak terbeli....tapi takpela..aku kasik sebagai besday present..lepas neh jangan bising bising nak beli kat telinga aku...bingit den raso..cakap jo nak boli..tapi tak boli2 gak....


dan hadiahnye ini.........



Buku Tun Dr. Mahathir.....dia punye reaksi??...memang teruja....baca jangan tak baca..tapi tak tahu la tu tahun berapa boleh habis...sebab mukasurat sampai 900++..termuntah-muntah la ko membaca nanti....


:)

selamat hari lahir..
moga dikurniakan kesihatan yang baik..
diperluaskan rezeki..
bila rezeki tu dah diperluaskan utk u..
maka cepat le kita kawen...
hahahaha..

::pening kepala bila ramai yang tanye bila tarikh kawen..i dont know..dont ask me...ask my family in law please..ada bran?....
Share:

May 11, 2012

Facebook | HB Stand For ??

okeh..tajuk nak english..tapi entry tetap bahasa melayu..:)

sejak kebelakangan neh..kerap nau aku nampak orang wish happy birthday dengan HB saje...mula mula ternampak, terfikir jugak..apekejadahnye HB tu..dah le dengan HB jer...takde sambungan ayat..cume dua huruf je...kompius mak...


ikhlas ke tak ikhlas ek kalau macam tu..macam terpakse je wish...-___-'...tak berkenan sungguh..baik takyah wish kalau macam tuu.....


ini aku ambil beberapa contoh dari facebok kawan aku..harap dia tak kesah la kot..lagipon aku dah blur kan....




just HB...haiksss....




ini singkatan jugak tapi singkatan panjang sikit la...HBD2u (Happy Birth Day To You kot)....dasat gile kan...




ini lagi besh....MGBU???..paham?....puas lak aku nak memahamkan ayat neh..ke aku neh lembab bab nak paham2 ayat singkatan neh... May God Bless U jawapannye...huishh...dasat kan bebudak sekarang...kalau boleh semua nak singkatkan...


haiks....ke aku yang cerewet bebeno?...

:p


Share:

May 9, 2012

Perempuan : Dengan Siapa Saya Wajib Berhijab Dan Haram Bersalam


sharing is caring rite?..time tengah makan tadi.sibuk je mengadap fb dan scroll dan scroll lantas terbaca ini di fb opismet...berminat dan tertarik...


selalu sangat kita mengabaikan aurat sesama ipar kan..same la dengan aku...masih lagi belajar nak bertudung depan abg ipar..kadang-kadang tutup..kadang-kadang aku buat selambe derk aku je.....ingat ye kengkawan, aurat kita haram bagi abang ipar...


sebenarnye tenang sangat kan kalau kita dapat mengikuti suruhan ALLAH S.W.T.....doakan aku yer kengkawan...AMIN...



Share:

May 8, 2012

Kelantan Oh Kelantan

aku dah kembali..ada yang kesah tak?..takpela..kalau takde yang kesah..takpe..aku tulis pon untuk aku ingat balik t komdian hari..*ayat pujuk hati..hahahaha...


ahad malam baru tibe selayang..gile penat...9 jam perjalanan...naik kematu montot..aku memang tak suke travel jejauh neh..membuhsankan....masa odw pergi kelantan tu..sempat lagi mengadu dengan myJZ...


aku : jauh lee kelantan neh..seb bek jodoh orang Melaka jugak.. :)

myJZ : wahahaha..tapi raye pertama rumah tanjung ...raye ketiga baru kuala..


erk...tetibe cite sal raye kan..siap cop lagi pesday umah tanjung..ini tidak boleh jadi.......belum kawen lagi dah cite pasal raye pertama kat umah dia..ini bukan calon suami yang terbaik neh...hahahahahahaha...... :)...takpela..abaikan je..tahula nanti..time dekat2 raye apa akan ku buat sampai dia akan mengalah beraya di kuala..wait n see..




kelantan sangat panas eh..tapi bukan kelantan je kot..semua tempat panas...aku dah ler bertugas di bahagian florikultur...lagi la rasa macam sauna jee..panas membara....lepas tuh kene pakai baju kurung pulak...asyeemmm ketiak den....-____-' ....



aku suke kelantan...sebab tudung-tudung kat kelantan murah-murah dan cantik-cantik...gile aku kat sane...macam nak memborong tapi fikirkan nanti nak makan ape kalau dah tengah-tengah bulan nanti... tudung?...



dan aku nak bagitau jugak...kelantan sudah besh..sudah besh dari segi ape?..dari segi kemajuan...sudah ada McD..itu yang penting.......hehehe...sudah ada tesco..sudah ada mydin...dan macam seronok sikitla kot kelantan kali neh dari yang aku pernah pergi dahulu....seronok...yang tak seronok..cume perjalanan yang jauh saje..yang lain..sume nye okeh....



dan aku telah mencuba sup belut...gile excited nak rasa sampai kene tunggu hampir sejam....aku mengharapkan kegelian orang ramai terhadap sup belut adalah tidak benar..aku mahukan kesedapan sup belut di tekakku.....tapi rupenyee...memang geli doh nak makan belut neh..sup dia aku boleh telan..belut tu tak boleh nak ngam dengan tekak..maka makan la aku nasi kosong dengan sup kosong saje.....dan regenya adalah RM 7.00...mahal ke dok nasi kosong dengan sup belut dengan harga sebegitu??..



oh no..ku tak boleh telan.... :)


okehla..sekian je cerita kelantan untuk hari neh..nanti aku cerita pasal PARIS pulak........


#PARIS?? : jangan percaye...








Share:

May 1, 2012

kelantan..im coming!!

cara "im coming" tu macam le suke sangat nak pergi..tapi sebenarnye terpakse sebab kerja..penat la hoiii..aku owez cakap penat kan kalau kene outstation...memang tak suke...sejak umur dah meningkat neh..chewaaahhh...kihkih..


pergi bertapa selama enam hari...opismet dah cakap-cakap pasal pengkalan kubur....gasekan le berapa akan habis duit aku kat saneee.....:p...


:p



ini kali ketiga pergi menjengah serambi mekah ....hope semua berjalan dengan lancar...walaupun hati tak berapa nak lancar untuk ke sane....-____-'





Share: