April 14, 2012

Cincin Disarung Part IV - Adat Menghantar Pulang Bekas Hantaran

fuhh...
bakal keluarga mentua baru je pulang...menghantar kembali bekas hantaran pertunangan ...


opss..benda neh terpulang pada adat negeri kot or pada satu satu keluarga....kadang kadang ada gak keluarga yang terus kasi je bekas hantaran tuuu...tapi family myjZ neh nak pulangkan balik...wooohoooo....berbeza dengan keluarga aku, yang kalau boleh nak kasi terus bekas hantaran tuu..takyah nak pulangkan balik...cume kalau ada gune mangkok or piring..haruslah kembalikan....


tapi.......gile gelabah bila family myJZ hantar balik bekas hantaran dengan setiap satunye penuh dengan barang barang makanan dan barangan lain..oh mai.....family aku lak plan nak kasi buah-buah je..kira macam iringan je..tapi segan la oh..orang kasik kita banyak takkan le kita nak kasi sikit je..maka kakak ipar n angah la yang memecut cari barang....beli cokelat dan kek dan air kotak...dan nasib baik le memang ada beli kain ela untuk raya sedondon dengan myjZ..so jadi disitu sudah ada empat hantaran berbalas..huhuhu...tak paham betol dengan adat la..mak pon berjemaah terpinga-pinga bersama kami...hehehe...











ini sebahagian jee dari family myJZ..dah macam bagi hantaran pertunangan kali kedua pulak..karipap frozen pon ada..cokelat dah dua hantaran......dan yang paling besh aku dapat duit RM100....heheh.nak bagi mak..tapi mak bagi aku...tu yang istimewanya dapat mak yang camni..i leb u mak..i leb bakal mentua..hihihihi...


kain ela lak dapat dua helai..untuk aku ke untuk mak eh...kompius....ke untuk aku dua dua sekali...*tamak haloba betul....


time bertunang hari tu kek tunang dikorbankan untuk sedara mara yang lahir pada bulan Januari - April....time neh pulak kek dikorbankan untuk abang ipar yang sambut besday semalam...hepy besday abah wafiq!!..



jadi malam neh boleh le tido dengan muke ade senyum sebab dapat duit dan kain ela dari family mentua.... =___='


Share:

2 komen:

antalya said...

pestime dengo pasal nih.biasanya bekas exchange terus on that day.sebelom rombongan sebelah blk pihak pompuan akan tukar brg2 hantaran ngan bekasnya tu

eamy milea said...

KAT KELANTAN BIASE DAH NGAN ADAT CMNI... =)