October 31, 2011

Besday Si Bujang Dan Si Jelita



kek aiskrim...sedap....

yang bujang mestilah aqil..yang jelita mestila mama azrin..
kompom mama azrin buat aksi "bweeeekkkk"..
hehehheeh


gambar banyak kat kamera cawangan latihan..
yang neh gune camera cs3 ku yang tak bape nak clear..


si comel dan cume tangan si jelita sahaja..hikhik


tunggu je la nanti kalau dapat gambar dari kamera latihan...aku apdet lagii..
.mereka cukup bizi sekarang..bizi ker?
Share:

Cupcakes Seven Monthsary




dah lame aku teringin nak makan cupcake yang didesignkan mengikut ape yang aku nak..tetibe terjumpe satu facebook cupcake neh...terpesona, lantas hari-hari aku skodeng facebooknyee....lantas semua design cupcake aku nak suh dia buat...hahaha..macambanyaknauduitkaunakbuatsemua..






sanggop postpone dating dengan myJZ sebab si kakak manis penjual cupcake neh sibuk di hari sabtu walaupun mula-mula merajuk dengan kakak manis penjual cake neh..nak sabtu!..nak sabtu gak!...tapi takpelaa...demi cupcakes kegilaan kuuuu, ku sanggop la ngedate di hari ahad yang permai....menahan rindu di hati, sebak di dada..ecewah..merapu sangat la kau...






aku buat suprise untuk myJZ...tapi tak bape suprise sangat pon kot..ke dia rasa suprise..entah..tak pandai la nak buat suprise sangat...yang aku tahu, dia masok kete, tanye " kek eh " dan aku terus bagitau aku nak gak rasa cupcake tuuu..gelojoh gilee..takut nau myJZ ta kasiii...hehehe.......




kenapa ada logo SUPERMAN dan FACEBOOK serta gambar NARUTO, dan BANTAL??




SUPERMAN - dulu dia gune profile picture SUPERMAN... :)
FACEBOOK - sebab myjZ gile gem facebook...tersisih diriku kekadang..sedih rasenye..hahaha
NARUTO - sangat gile naruto..benci ai taw....
BANTAL - kuat tido...kejenye tido je la kalau tak layan gem dan naruto....




serius, aku beli kek ini untuk kepuasan diri sebab boleh tengok hasil kakak manis penjual cupcake neh buat ape yang aku nak..sangat berpuas hati..comel jeee..rasa sayang nak makan..sampaikan masa nak makan cupcake tu tak tau nak makan yang mane.....last-last kami makan date 27 Okt dulu.....dan rasenye sangat UMPPPPHHHHHHHH!!!..beshhhhhhhh........mabeleh.......tak rase rugi keluar duit untuk design yang hebat dan rasa yang sedap!!!...






aku bukan beli cupcake neh untuk mengagungkan sangat tujuh bulan kami bersama..jangan salah faham..sebenarnye malu jugak nak celebrate dalam jangka masa yang tak seberapa kami bersama...masih jauh lagi perjalanan cinta kami..insyaALLAH jika umur aku masih panjang.....masih banyak gelak ketawa sedih semua yang perlu kami harungi bersama...doakan la, semoga sampai ke jinjang pelamin yep..insyaALLAH..kita cume merancang..ALLAH S.W.T yang tentukan kan..... :)








korang nak order, boleh la search kat facebook M&M Cupcakes....

Share:

October 27, 2011

Hati-Hati Bila Kawan Yang Sekian Lama Menjadi Halimunan Tetibe Menjelmakan Diri..MLM Kot.

hati-hati okeh..aku sangat tak suka bila kawan yang dah lama tak muncul tetiba muncul pastu konon nak jumpe sebab dah lame tak jumpe....gile aku benci..sangat-sangat...





kalau dulu kita ingat dia bagai nak rak..sms dia..tanye kabar dia..tapi satu hapa pon dia tak layan..sekarang tetibe plak dia sms kita..eh..pandai la pulak cari nombor kita....padahal kita dah tukau nombor bape kali dah...eh eh..camno tuuu...





sebenarnye nak cerita..pasal sorang kawan yang dari sekolah rendah ke sekolah menengah yang tetibe muncul....eh..dalam hati tertanye-tanye...kenapekah kau mengSMS daku neh..sungguh daku terperanjat..sebab kau adalah memang seorang kawan yang memang bukan jenis ingat kawan...eh eh.....





asal nak weekend je mesti sms tanye balik kampong ke tak..nak jumpeeeeeee...da lame sangat tak jumpeeeeeeeeee...ye la sangat kau..tolong la eh...aku memang dah pelik pelik..mengapakah oh mengapakah kau mencari daku yang dulu kau langsong tak hiraukan..eh..kawen pon tak jempot kot...hahahaha..tahu-tahu dah beranak sorang..ufffffff....






eh..nasib baik ada Facebook......tetibe terasa berguna lak Facebook neh....tetibe lak dia baru epruv aku sedangkan aku dah lame dah add kot..ye la kita neh ingat kengkawan, so mane yang kenal aku add la...berjaman woohoooooooo tunggu dia epruv....baru sekarang nak epruv...ohhhh..rupanya ada sebab epruv..kalau kau tak MLM neh, sampai aku close account FB kot, kau tak epruv......






bila dah epruv...aku pun jadi stalker la....stalk fb dia...hahah.rupenye giat berbisnes...bonus besar..bonus besar..sangat la eh....kompom ah sebab neh kau mencari daku kembali...lame tak jumpeee eh.......sangat la kan...nyampesss laaaaaa........







dan terbaru, malam tadi pergi serang rumah besfren akuuuuu...haduyaiiii........"dulu kan dia sombong..."..see, itula yang terkeluar dari mulut besfren akuuuu....masing-masing macam blur je bila tetibe dia menjelmakan diri...Ajak masuk bisnes hai O okeh....siap suruh besfren aku buat loan..23k kot...hellooooooooo..kau ingat buat loan tu macam pinjam duit kat mak mak kita keeee.....kalau tetibe ada hal tak menduga....dengan ape nak bayar..dengan duit kau??..kompom ah tak....pastu tetibe nak kompom kan malam neh gak..nak datang lagi..gile memaksa okeh!!!..





sekarang neh, memang aku tunggu je dia SMS ajak jumpe..memang aku sembur cukup-cukup..tapi sebenarnye aku dah tersembur kat orang yang bagi nombor henpon aku kat kawan tak ingat kawan neh...rupenye dia dah terpedaya kat kawan yang tak ingat kawan neh...dah join pon....dua kali lima jeee...aku perli kawan tak ingat kawan tapi rupenye dia bersetongkol...padan muka kau...pedas tak ayat kau dapat dari aku ari tuu...?




eh..aku bencila ada kawan macam neh....serius!!...




::sorry la eh myJZ..terpakse luahkan..sebab dah geram...::


::apdet tajuk blog..hahaha..tadi tajuk cam kaliang..hati tengah panas terus jadi kaliang::
Share:

October 25, 2011

Pagi Yang Hangit

jalan lenggang kangkong balik dari bekpes..

nengok ada beg jenama mahal atas meja dengan keadaan terbukak...

rasa nak bebel..

"dah kaya sangat ke duk biarkan beg terbuka"

sekali kakak sebelah jeling belah kanan..

ape hal lak jeling-jeling..

oh..rupanya bos tengah tunggu aku bukakkan pintu bilik dia.....tertinggal kunci rupenyee..hahahah...

merasala bos tunggu aku sampai setengah jam..@_______@/...jatuh kredibiliti aku.....


Share:

October 21, 2011

Jawapan di Forum Yang Paling Besh | Telus

sejak dua menjak terjebak secara tak sengaja ke forum CARI neh...rajin la aku dok nengok-nengok thread kat situ dan kadang-kadang reply post...yo la hai..gigih sangat nak membaca cerita pasal nenek kamsia tuuu....asek nak menunggu orang apdet sajork...malas la plak...

tertarik lak aku pada satu thread neh..jom baca ape masalah dia...

boyfriend aku tak sayang aku
ini adalah post pertama aku dekat sini. aku ni terdesak sangat dah sebab aku tak tau dah nak cari siapa luahkan apa yang aku rasa.
cerita nya macam ni. aku dah couple dengan boyfriend aku ni since bulan february la. dia ni sama kerja dgn aku mula2 tu tapi lepas tu aku dapat offer tempat lain. jadi aku pergi la. tak lama lepas tu dia pun dapat tempat lain dan terpaksa berjauhan pula dari aku.


distance bukan masalah dia. masalah nya sekarang dia macam mula berubah. kalau dulu selalu je sms aku, nak buang air besar pun sms aku. sekarang ni lain sangat. kalau dulu aku tak sms dia bising macam apa. tapi sekarang tak pula. bila aku tanya2 sikit, mula la dia membebel sampai cakap nak break.


dulu pernah berapa kali bergaduh , balik2 dia cakap nak break. nasib aku ni jenis sabar. tak berapa melawan.


paling aku tak dapat lupa dia pernah cakap 'aku ni pandai, kau tu bodoh' . blh dia cakap macam tu dengan awek dia?


lepas tu, kalau aku online mesti dia tukar jadi offline. dekat facebook orang lain balik2 muka dia je komen sedangkan tak reply pun sms aku. cuba aku yang buat macam tu, memang kena dengar ceramahh.


aku tak faham sebenarnya. kalau dah tak suka cakap la tak suka. arrgggggggggghhhhhhhhhhhhhh.


sakit kepala hotak ni.


perempuan memang selalu macam ini kan..wat sakit kepala hotak saje fikir benda yang remeh temeh neh..


lepas tu ade la forumer kat situ yang membalas..pedih sangat aku baca..hahahha..tapi bagos jugak untuk menyedarkan PEREMPUAN....


aku dah minta izin tau kat robocop neh..nak pergi blog dia pon, ada tertera kat gambar..





Share:

October 20, 2011

Hebat Gila Traffic Semalam..Nasib Baik Tak Jammed..


see...beza sangat kan...tepanjat boboi semalam...semuanya gara-gara blog aku di link kan ke blog Puan Marni Azlina tuuuuu......terima kasih Puan Marni Azlina..Siapa Puan Marni Azlina neh?..nanti aku cerita yep cemane aku boleh follow blog beliau.... ^____^





dari blog dia je, 83 orang dok singgah....tak penah la hoiiiiiiiii...selame neh..balik -balik muka kau..balik-balik muka kau..balik-balik muka aku sendiri...:)



dan tetibe ada orang check ranking aku kat alexa kot..hahaha..




malu la weh nak check ranking sendiri kat alexa...rajin nau sape yang tolong check tuuuuu.........

Share:

Salahkan Hujan

Sebab hujan la aku masih terkebil kebil lagi sekarang..



Jam 8.30mlm dok sms dgn myJz..tetibe bangun da jam 11 mlm...kau tak terkejut?..celik celik nengok henpon..1 miskol...1 miskol je bang,kalau dulu, mahu 5 miskol...biase la, da nak tujuh bulan, kalau tujuh tahun nanti, aku ke mane pon dia tak tanye kot...hahaha..


Bile da terkebil kebil macam neh, ektibiti tak langsong adela membelek sms2 lame dari myJZ...okeh, i simpan yee sms pertama dari myJZ..dari cakap kau aku lagi..



Senang komdian hari kata orang..kalau tetibe dia nak berlaku curang..cepat2 aku forward balik mesej sumpah setia janji manismu ecah tu...berani la kau nak curang selepas menabur janji..siap...jadi nana narita la aku lepas neh...




Paling besh sms hari neh..


" ina lagi lawa selepas siti nurhaliza taw ".


Kembang kempis bontot aku..bukan hidong daa...jangan nak tipu la bang, mane pegi tiz zaqyah yang baru abang dok like page fb nye kelmarin, mane pegi fasha sendat, mane pegi fazura...mane*tetibe rindu fazura...comey gile awek neh...dia lagi cantik dari ct nurhaliza...



I know u gurau-gurau kan..Gurau -gurau membawa bahagia....hahahah...acamno nak gado, kalau baru nak start, da ade orang puji...cair mak disitu..




*jangan amek serius tentang aku lawa selepas ct nurhaliza...kalau korang amek serius gak, maknenye korang cemburu le tuuu.....TDDMKA..
Share:

October 19, 2011

Punca Kenapa Tidak Ada Yang Menolong Budak Umur 2 Tahun Di Langgar Di China

sebijik sejibon aku tiru Puan Marni Azlina nye tajuk..hihihi..otak pemalas lipas nak fikir....


Kalau korang jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung, sila jangan tolong.. Ye, benar2 kawan2. JANGAN TOLONG! Nak tahu kenapa? Sebabnya bila kau tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab engkau. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka ko yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb ko yang tolong dia...Ataupun ko akan disaman oleh anak makcik tu sbb ko lah penyebab mak die jatuh... Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sbb kalau mereka tolongpun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya...



nak tau lagi panjang ceritanye...kelik la kat SINI


sampai macam tu sekali dorangnye pemikiran dan budaya....aisyohhh...tolongla jangan di Malaysia berlaku perkara macam neh..keji okeh.....paling paling busuk pon cube berfikir kalau berlaku kepada keluarga sendiri..okeh...aku taknak fikir dan aku taknak ahli keluarga aku terlibat..sadis laaaaa...kejam sangattttttt......



realitinye nak tahu tak, aku tak tonton pon video kanak-kanak tersebut dilanggar, sebab aku tak sanggop..T____T








Share:

October 18, 2011

Love | 7 Bulan


jelly crystal..bila dah tau senang nak buat..hari-hari boleh buat..



bentuk love tak hengat..hehe..eh lagi sembilan hari nak menginjak tujuh bulan relationship dengan myJZ..alhamdullilah..hari ni ingatla kot,mengira-ngira sangat tapi tiba tarikhnyer nanti, kompom ah terlupa....manusia mudah lupa...^___^




tujuh bulan neh....alhamdullilah, tak banyak rintangan..eceh, nak berintangan sangat ker?....hehehe..kadang-kadang bosan gak bila hubungan smooth sajork sampaikan kadang-kadang, tiba angin tak elok terus membuat kacau bilau, merajuk, menjeles tak tentu pasal, off henpon pastu on balik pastu off balik...tapiiiiiiiiiii mySayang tetap cool..jadi apo nak buek..sia-sia je membuat onar..hahaha....tetap baik baik saje hubungan kami..alhamdullilah..




tapi serius, gadoh salah, tak gadoh pon salah..rasa serba salah dibuatnye...hahaha...^__^...




tujuh bulan yang sangat besh...terima kasih kamu..




Share:

October 17, 2011

Jodoh Itu Kerja ALLAH S.W.T.

dalam opis neh, ada sorang staff yang baru bergelar bapa..ada sorang lagi opismet yang kene masuk wad untuk melahirkan anak hari neh..


lepas tu kecoh-kecoh bila pulak turn aku...


aku pulak tanpa fikir panjang dan otak cetek terus.............


aku - ye..sedang mengandung neh..dua bulan..*sambil merujuk kemoncitan perot aku...


lepas tu tau lak marah..anak dara mane leh cakap camtuu..aku tau, tak manis oh anak dara cakap camtu..tapi bengang la pulak,asek tanye bila nak kawen and ada baby...korang nye time dah lepas...sila bersyukur dan sila la doa untuk aku lak..


stress okeh....heboh plak..kau ingat jodoh neh boleh ke aku nak tetapkan..ALLAH S.W.T yang tentukan..uwaaaaaaaaaaa...aku tak suke nak marah-marah bab jodoh neh sebab aku tau itu kerja ALLAH....be cool cikdonat!!!!!...


^______^
Share:

Bahaya Panadol.

sudah empat hari aku dalam proses bulan mengambang.....selama empat hari, tiga hari aku habiskan dengan makan panadol uphamol 650, panadol aktivefast...gara-gara sengugut dan sakit kepala amat sangat....terpakse amek..kalau tak, mahu aku meringkuk dalam selimut lepas tuu ke hulu ke hilir bawak perot dan kepala tak tentu arah dalam rumahku syurgaku ituu....yang paling hebat malam ahad, bila panadol aktivefastku habis, dan terpakse menelan ubat sakit kepala housemate..tak tau ape namenyeee....dan selepas itu tingtoNG!!..jam 9 malam tido sehingga la jam 12.30 hari keesokkannya..bangun-bangun terus nengok MELODI..perangai sangat MOLEK kan..huhuhu...


ramai orang cakap PANADOL bahaya...tapiiii....ape yang aku boleh buat selain telan panadol?...cube cakap.....paling bertahan pon sekejap je...lepas tu memang selalu standby panadol sepapan...dah macam ketagih dengan panadol, asal sakit kepala je..memang telan panadol...penyelamat buat masa sekarang tapi pemusnah masa akan datang..







JANGAN AMBIL PANADOL & PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE LAGI (TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK)

UNTUK PENGETAHUAN, ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya...


"Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis "painkiller", semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang "biasa" ini ke dalam mulut anda.

aku copy dari SINI
Share:

October 14, 2011

realiti kehidupan - hipokrit + talam dua muka = rasa nak lempang

tetibe nak cerita pasal life yang penuh kepura-puraan



satu kes, ada sorang perempuan A dok sok sek kat aku pasal sorang pempuan B kat opis..cakap la fb budak tu macam ape la..gambar ape la..status budak itu gedik-gedik la..itula..tapi aku tengok, ada gak dia dok komen status dan gambar si B..hehehehe..manusia..hipokrit pandai..aku macam tak kenal je perempuan A tersebut..kelip kelip mata nengok dia komen....aisyohhhhh...




satu kes lagi, ada sorang kakak neh, depan aku baik gilee..nasihat macam-macam...lepas tu mengata pempuan C..tapi bila buat suprise besday untuk pempuan D, dia ajak pempuan C dan dia tak ajak aku..alasannye " malas la nak ajak orang yang payah " ...padahal sebelum tu, bergelak ketawa dengan aku dok mengata pempuan C....talam dua muka betul kan..?????...siyes aku rasa nak lempang.........maksudnye depan aku kau cakap lain, depan pempuan C kau cakap lain....not good la kau tu nak dibuat kawan.....dan memang pon aku ignore kau sebagai kawan sekarang..




dan aku penah hipokrit juga...tapi bila tak sanggop nak hipokrit, bye bye la jawabnye....





dan lagi satu realiti kehidupan sekarang adalah..bila kau tiada duit..jangan harap kau dapat CINTA.....aku ada kawan..dulu masa belajar dia ditinggalkan , tapi bila dia dah bekerja, dah ada something yang boleh dibanggakan, boleh lak yang meninggalkannye datang balik...tak terfikir kah yang diri dia dipergunakan...serius okeh, persoalan ini selalu sangat bermain kat otak aku...takde duit jangan harap nak orang sayang dan cinta kau....





kesimpulannya : kehidupan kita memang dikelilingi manusia yang hipokrit dan talam dua muka...berhati-hati la oiiii...
Share:

October 13, 2011

kerana di setiap pc ada password.

aku dah terjebak dengan iklan yuna untuk printer ape ntah...selalu sangat dengar iklan kat radio..dia dok ulang dua kali ayat "kerana di setiap gambar ada lagu"....macam pelik la pulak pengulangan dialog tersebut...



kita pergi ke tajuk blog........



kalau gune komputer opis, wajar ke letak password?..agak tak manis kot..kalau letak pon, bagitau la opismet yang lain, paling kurang pon sorang....




macam aku dulu, kat cawangan lame, bagitau si ibu aqil..segala password dia tahu..password komputer hatta emel jabatan sekalipon...dan password HRMIS sekaliponnn....hahaha..senang, dia PA secara tak rasmi kat cawangan lame...nak cuti pon senang dulu, aku amek part cuti je..yang mohon cuti online adalah ibu aqil...miahahahahaha.tapiiiii......sekarang,buat la sendiri segalanya....T__________T... sedeh...




dalam kes komputer berpassword yang buat sakit hati ini,dah le tak selalu ada kat opis, komputer berpassword, scanner kat tempatnye pulok..bila dah urgent nak gune scanner, tak semak otak nak fikir?...




kena ingat laaa, komputer tu hak milik opis @ kerajaan...bukan hak milik peribadi.......kalau takut orang nak salahguna komputer pon, jangan la menyusahkan orang lain......
Share:

October 12, 2011

the sorcerer and the white snake



malam tadi layan filem neh..dan opecoz la wif myJZ..sape lagi aku nak hangkot ke wayang dan sape lagi yang dia nak hangkot ke wayang..berani la dia hangkot orang lain..ku sangkot dia atas pokok nanti...*muka serius...TDDMKA



muvie neh boleh tahan la..boleh la..tapi kalau drama,mesti orang rasa besh sangat, kalau filem, biasa-biasa aje..paham tak?..



kisah hantu yang jatuh cinta pada manusia..mane boleh kannnnnn?..


lelaki neh la yang hantu ular tu gilakan sangat....macam rupa apek kfcm kan..



lepas tuu aku pun tak tau nak cerita camne.....malas gila nak review filem ..filem neh kene tahan iman..seksi gilos adik beradik hantu ular dalam sut ular..aku rasa baik telanjang je dari buat sut macam tuuu.rasa macam nak tutup mata myJZ...@______@..pastu asik-asik cemolot je..aduhaiiiiiii........



tak percaya, tengok la gambar kat bawah neh..


kelip kelip mata...tutup tutup mata..@_________@


hoiiiiiiii...tak tau nak taip ape..gatal nau nak apdet....tapi dok taip dari pukul sembilan pagi sekarang dah pukul sebelas setengah...


okbai..



Share:

October 10, 2011

Hari Terakhir PMR.

ye ke hari ni hari terakhir PMR?..mungkin kot..sebab kakak opis aku neh last day cuti sebab anak dia amek PMR...



zaman sekarang kan, mak bapak sanggup amek cuti sebab anak exam...bonda dulu takdo pon nak amek cuti...eh..nak amek cuti ape nye kalau dah memang surirumah sepenuh masa....mengigau ape aku neh.. ^______^...



dan zaman sekarang budak-budak dah hebat...speaking berabuk..aku sekarang neh pon nak tahu maksud, terus buka google translate..malu ai taw....



budak tudung merah tu anak buah yang amek PMR tahun neh..dia punye berlagak selalu sangat speaking kat kampong sampai rasa nak lempang....macam le mak-mak sedara kau neh tak tau sangat nak speaking..cume malas je nak tunjuk lidah berbelit...T_____T...see dia lagi tinggi dari makcu dia..


selamat menjawab eh pada calon-calon PMR..heheh.hari terakhir baru aku sibuk nak wish....


*ape cerita bajet 2012..ape itu SBPA..agak-agak menguntungkan tak penjawat awam....tapi ape-ape hal bersyukur itu perlu...sedar sikit setakat mane sumbangan kita pada kerajaan....jangan nak minta lebih, tapi ape yang kita bagi pada kerajaan?..pergi ambil cermin sekarang, dan cermin diri sendiri..





Share:

October 7, 2011

penagih game block'd



addict gile game neh..kadang-kadang bile terbangun tengah malam pon boleh layan game neh....kalau bonda baca neh, memang kene tibai laaa aku..."bangun tengah malam buat solat sunat lagi baek"....


tapi high score baru 143,250.00..adik den dah 400,000++ sudah..bila tanye asek jawab 'skill itu penting'..sebijik macam bapak aqil iman..menci ai taw...!!
Share:

dua puluh enam tahun yang lepas

last week balik kampong,pastu mak dan nenek ajak g teluk kemang melawat sedara kat sane...pangkat moyang bagi aku...bayangkan berapa umur moyang tuu tapi masih nampak kuat....



tapi bukan pasal pergi melawat moyang yang nak aku ceritakan tapi nak cerita pasal kehidupan aku dua puluh enam tahun yang lepas...



dulu arwah abah kerja askar....maka selalu la pindah randah..tapi aku sempat merasa pindah randah sekali je.....itupun di sebelah negeri...tempatnye di teluk kemang..pindah duduk ke kampong di melaka pulak umur tiga tahun..jadi ape la yang aku dapat ingat sangat kehidupan kat teluk kemang....aku lupe sungguh kenangan di teluk kemang..


jadi jom le kita mengimbas kenangan.....



eh..ada lagi rumah kami neh....mak kata kat sini la abah buat reban ayam.....neh bahagian belakang...

aku ada posing kat belakang umah neh di bawah pokok pisang..tapi tetibe adik aku cakap "mesti ada sesuatu neh sebab ada pokok pisang"...seram sejuk sekejap...terus aku rasa gambar tu entah ke mane...ke aku lupe nak bluetooth dari henpon adik aku....







mak dan nenek yang lajuuuuuuuuuuuuuuuuu je nak g jumpe jiran-jiran lame.....memang tertinggal la aku dan adik kat belakang.....excited mak eh....



adik aku merangkap driver untuk hari itu....ini di bahagian hadapan...aku excited nak berlari-lari di depan rumah ini..yela..mesti kekecik dulu aku selalu berlari-lari kat depan neh kan......mesti somel je aku kan kekecik dulu... ^_____^....


tapi bila dah besau lagi tambah somel..somel tang pipi.....^____________^
Share:

October 6, 2011

sedap



angkat-angkat kening sikit..hidong pon dah start kembang-kembang..montot usah cakap la..miahahahhahaah




 SEDAP dan SEDAP SANGAT adalah sangat berbeza kan....hahhaha..gelak lagi... :)




nak tahu ape kek yang dia kata sedap tu...click ------> puding trifle
Share:

Kesetiaan Selepas Berkahwin


kesetiaan itu bukan bagi lelaki sahaja..malah bagi perempuan..seronok ke mengharap kasih orang bujang?.tidak terfikir ke  bila diri sendiri sudah diakadnikah, maka kasih, sayang, cinta, kesetiaan dan tanggungjawab hanya untuk pasangan masing-masing..

rasa hebat sangat ke bila mengharap kasih dari orang lain selain dari tanggungjawab yang telah diamanahkan kepada kita  itu?..ape rasa nye kan..oh, sebenarnya aku masih tak layak lagi kan untuk berbicara tentang hal ini kerana aku belum berkahwin..tapi minta-minta lepas berkahwin, kasih dan sayang aku hanya untuk si dia yang telah mengenggam tangan tok kadi menyebut nama aku..INSYAALLAH dan AMIN..


kenapa kan?..bila kita bermasalah dalam rumahtangga kita mesti mencari seseorang untuk meluahkan.kenapa tidak berbincang dari hati ke hati..kenapa tidak boleh bertolak ansur malah lagi hebat,  mencari jantina yang berlainan untuk meluahkan....mana-mana orang yang bijak pandai pasti akan menasihatkan "carilah orang yang sama jantina untuk meluahkan masalah rumahtangga"..tapi selalu ada yang berfikir...ah..sama jantina tak memahami..tapi fikirla akibatnya dari meluahkan dan mengadu masalah rumahtangga tidak akan menyelesaikan masalah malah mungkin akibatnya lagi teruk..


pagi-pagi lagi aku dah membebel hal ini..sebab hati nih rasa sebal sangat dengan perlakuan bini orang dan suami orang yang masih tak menghargai status mereka....ah mungkin korang akan cakap "kau takkan paham sebab kau bujang dan kau tak mengalami apa itu masalah rumah tangga".....aku paham itu....tapi tolong doakan aku supaya dikurniakan pasangan yang boleh setia dan sayang dengan aku sehingga akhir hayat...aku taknak jadi seperti kamu-kamu yang lebih rela memburukkan pasangan masing-masing dari mengambil sikap berbincang dan duduk sama-sama bagi menyelesaikan masalah..


ah..mungkin ada yang beralasan..sudah duduk semeja..sudah berbuih mulut...tapi fikirla pejabat agama kan ada...sesi kaunseling kan ada...cubelah menyelesaikan masalah dengan landasan yang betul..jangan hanya tahu mencari kesalahan pasangan tanpa melihat kesalahan diri sendiri..


aku membebel di blog  bukan sebab si dia ada yang menganggu....tapi aku bercakap secara umum bila ramai di sekeliling aku yang begini..kasihan pada pasangan masing-masing..


fikirkan la..





Share:

October 4, 2011

Memori Henpon Penuh Dengan Gambar Si Dia Sahaja..

si dia = aqil iman..gambar auntie D pon tak banyak ini tau tak aqil..gambar kakak isha pon tak banyak neh..gambar aqil je pecah rekod banyak sangat dalam henpon auntie D.....




paling suka gambar atas ni..mata boolat yang bersinar-sinar dan senyum senget yang tampak mahal... ^____^..


bukan anak aku..tapi mak nye si AZURAFIZAL
Share:

Puding Trifle..Yummy.....

yuuhuuu..jum main masak-masak...asal balik kampong jeee mula la fikir nak masak ape...selalu rasa boring kalau takde buat projek masak-masak di kampong..*kalau rajin laa..hahahahahah...

dari petang sabtu dah mula fikir nak masak ape eh...nak buat spageti rasa macam berat sangat..lauk pon susah nak abes...inikan pula kalau buat spageti..memang tak abes lak lauk nanti.....


dan akhirnye....fikir punye fikir....teringat nak buat trifle peach...aku pernah buat mende alah neh tahun lepas gune resepi kak jie seperti di entry SINI..tapi kali neh nak gune resepi neena anuar lak...nampak macam sedap je..trifle neh simple sajork....sap sap choi sajeee dah siap.......



neh trifle peach yang aku buat kat kampong....yang atas warne hijau tu akhirnye menjadi lengkong sebab aku tak pakai jelly crytal, aku pakai agar-agar macam resepi kak jie.....agak tawar...khas untuk orang sakit kencing manis..miahahaha..padahal terkurang gulee..jadi memang khas la untuk bonda tercinta..ALASAN..hahaha..tapi tak dapat makan banyak..sesudu je kot aku makan mase neh sebab kejar nak balik selayang.....


lepas tu dah teringat-teringat sehingga ke tekak bila sampai di selayang..lantas aku pun pergi keluar mencari bahan-bahan..ayat aku apekah ini... ^___^...kali neh dapat jelly crystal...wooohooooooo...lagi besh..........yummy..yummy....




sekarang pon aku tengah teringat-teringat mende alah neh...nak makan benda alah neh kene sabar tunggu dia keras dalam peti ais....kalau tak, maka jadi tak sepekah kuih ini....semalam lepas setengah jam, aku potong trifle neh dan bagi kat mysis tapi jadi tak cantik.....malam tadi aku cube potong lagi sekali, dan akhirnye jadi cantik...yahooooooooo dah boleh kawennnnnnnnnn


nak try dan nak lihat gambar yang lagi gojessss...??...click la blog neena anuar...


hate kamera henpon c3...tak santek langsong....
Share:

October 1, 2011

mak , aku dan masak.

mak : na..mak nak gi kenduri rumah depan neh..ko BOLEH masak???


waaaaaaa..mak ai tanyee ai BOLEH masak ke tak?..phewww..tercabar tangan-tangan neh nak memegang periuk dan senduk.......


ai : boleh jeeeeeeee....


ting tong..sambal goreng sudah.........hahahhaah....itu je lah lauk yang aku terror sangat...yang lain-lain tolong jangan request kat ai taw...tapiiiiii sampai bila la hoiiiiii...

*pelan-pelan tekan butang x di atas..and open IE baru untuk gugel resepi....hahahahaha
Share: