June 27, 2011

Orang Tanye Aku Jawab : Institut Pelancongan Dian, Setapak Part II

berkaitan entry INI..kesian pada adik-adik yang teruja nak belajar kat tempat aku belajar dulu.jadinye aku buat la part II pasal DIAN neh...lagi sekali ayat aku macam kaliang.....T_____T....





ada dua orang kot yang bertanye atau tiga orang...



institut pelancongan dian...yesh..tempat aku menimba ilmu selama dua bulan..eh..sekejap je kan....alah..kalau dah name kolej...sebulan pon dah kira boleh ada sijil kan......lepas tu ko gigihla kena cari kerja dengan belajar tak bape bulan tuu....betul tak?....kira macam motif nak bagitau jangan belajar kat kolej...hahaha...



takpe..adik-adik..jangan frust bila kakakmu bagitahu macam ini yerp...ape pon kena bergantung pada diri sendiri..usaha la kamu dengan sijil yang dua bulan itu..dan aku sebenarnye sekarang beranggapan yang sijil DIAN hanyela pelengkap kepada sijil-sijil lain yang kita ada dan bukan la boleh dijadikan sijil utama untuk mencari kerja..faham???...



aku bukan nak menakutkan adik-adik yang excited nak pergi belajar tapi sebab aku taknak dorang membazirkan duit dan membazirkan masa belajar kat situ....iklan DIAN di suratkhabar memang HEBAT!!....hebat sebab aku pon terpengaruh...huhuhuh...



PELUANG KERJA selepas habis belajar?? : USAHA SENDIRI....jangan harap DIAN nak carikan walaupun kat iklan tu dorang ada janjikan peluang pekerjaan....



sedangkan kalau kita tak dapat tempat praktikal pon..mereka boleh lepas tangan..betul..aku tak tipooo!!!...kesian dengan kawan aku......terkapai-kapai cari tempat praktikal sendirian...aku dapat praktikal pon sebab abang ipar aku...:p...



lepas habes belajar..sempat gak la menjadi penganggur terhormat yang makan anggur secara hebat lalu badan pon naik secara hebat....sempat gak la kerja kat kedai dua hengget...lepas tu baru la dapat kerja di tempat sekarang....aku gune sijil DIAN ker?..tak ponnnnnnnnn...aku gune SPM sajork...seeee...*malas nak cakap lebih-lebih...adik-adik faham sendiri la yeee.....



BESH TAK TEMPAT TU? : biasa-biasa aje..asrama jaoh..kene jalan kaki lenggang kangkung sambil jaga handbag or bag korang supaya jangan diragot peragot...ahkak neh penah sekali depan mata kawan diragot..terus fobia satu malam sampai mimpi-mimpi....tapi tak tau la sekarang kalau mereka sudah pindahkan asrama supaya dekat dengan kelas...



dan yang paling besh cikgu-cikgu kat situ akan berubah name pada setiap intake..hahaha..sangat macam kelakar kan cikgu kat situ....bukan berubah orang tapi berubah name...percaye la okeh....:P...



takde ape sangat kot aku nak cerita kat sini pasal DIAN..sebab aku tahu ramai yang nak tau pasal PELUANG PEKERJAAN selepas belajar di DIAN sajork....



jadinye kesimpulan aku disertakan dengan pantun dua kerat... :-


USAHA TANGGA KEJAYAAN.......
JADI JANGAN HARAP DIAN........


:)

paham tak adik-adik yang baca neh..kalau tak paham..boleh tanye lagi......

ape ape hal pon..harap-harap pihak pengurusan DIAN dapat memantapkan lagi DIAN...jangan same seperti lapan tahun dulu.....kesian pada kami....


Share:

8 komen:

Anonymous said...

betul tu..yg paling kesian skali kebanyakannya yg datang adalah dari kampung2..apalagi, kejutan budayalah..dahlah xde warden yg jaga kat asrama tu..dahlah kawasan asrama dekat kawasan cam berpeleseran gitu..bila anak remaja terlepas bebas, ramailah yg hanyut..kesian..ikut jantan sana, jantan sini..kesian kat mak bapak antar belajar dgn harapan boleh merubah masa depan anak2..skali anak2 terjebak dgn kejutan budaya..Institut pelancongan dian tu memang sbgai bisnes shj utk pengasasnya mencari sumber rezeki..sdgkan anak bangsa sendiri berpeleseran tidak terkawal.kesian..nasib baik aku sendiri dpt menjaga diri, dan alhamdulillah keje yg takde sangkut paut pun dgn pelancongan tu..aku mula2 datang kl umur 18 tahun lps spm sbb DIAN nilah..skrg aku dah nak masuk 32 tahun..adik2 yg berhasrat utk belajar di sini akak mintak x payahlah..baik cari pusat kemahiran di bawah mara ke mcm tu, biar ada pemantauan dari goverment..kalau x, kesian je...

InaYusoff said...

@Anonymous

betul..
baik mohon kolej komuniti..
yuran pun murah..

kan..takot sangat nengok kengkawan yang hanyut....

ada yang balik lewat2 malam lagi..

takpela..
itu semua bergantung pada diri sendiri kan..

tenkiu sis sebab komen...panjang berjela lagi...atleast ada gak yang sokong entry saye ini..

:)

azizi said...

-kita pun dari institut pelencongan dian..sbb pljar lps abis krusus banyakmelencong..

Anonymous said...

Sy pn pnh stdy kt dian,sy dtg kl pn umur 18 then trus stay sini tp habuk pn xnmpak hasil..dan paling rase ttipu tmpat blajar n hostel mmg 1/10 laaaaa..last bljar sijil xdpt lg then dyer ckp nk pos kn sijil ori kita jus bayar duet pos jer rm25 sampai skrg xdok pos pn...xper laaaa lau cm 2 kn,mkn duet haram..tp ade gak bacth sy y jd FA..tp atas usaha sendiri laaa...

Emiey Samsudin said...

Me too Dian student batch 2003 @ 2004 cmtu..lupe dh..haha..cm lama je..ms tu nama lect kat situ Noni, Didi..si gemuk tu aku lupe da..Dian, asrama cm rumah pelacur..itulah hakikatnya..semuanya bermula Di Dian, aku knl si dia..haha..si dia yg aku cari hmpir 10 tahun. Sblm tu aku nk cite skit, sr Dian aku tanam minat dlm bidang perlancongan ni..bermula dr Dian, hotel dan skeg aku ada compt travel agent sendiri..yes, my own company hasil dr minat aku dan mgkin jgk dr Dian. Alhamdulillah, sedikit sebanyak Dian ni mmbntu la menaikkn minat aku dr umur 20 smpai lah skrg ni 31..maigooddd..so lama..sy nk mtk tlg owner blog ni or spe2 yg pernah study di Dian batch 2003 cmtu yg kenal dgn senior sy NORZIAH JUSOH @ GEE @ BELLA..sy nk sgt cr dia skrg ni. Asl dr Kuala Ibai Terengganu..Dia senior sy.Pernah bkerja di Maybank training centre Bangi. Minta tlg sgt spe yg masih bhubung dgn dia tu tlg ckp kata emy cr dia. She know me much better i think even 10years ago. Pls pls pls..no sy 0173027876. Pls help me

InaYusoff said...

@Emiey Samsudin

wow tahniah!..
memang if kita minat, benda yang kita belajar akan beri manfaat pada kita...


oh..i tak kenal le orang yang u carik..

ticer noni je yang i igt..yang lain i tak ingat name..haha

qisya14 said...

betoi tu...awak batch tahun bila tu?saya 2003...

qisya14 said...

saya batch sama ngan bella...tp mencari kwan2 lama..izan 0174033372