Followers

June 30, 2010

Trifle Peach - Resepi dari Kak Jie..

hari tuh sebok sangat nak tau resepi puding berkuah..

selepas itu Kak Jie de bagi resepi Trifle Peach..
sangat teruja nak buat..
nak rase macam mane kesedapan Trifle Peach tuh...

disebabkan buhsan tak tau nak buat ape kat kampong weekend yang baru berlalu neh....
so amek kesempatan la buat Trifle Peach..

nak cari swiss roll yang pandan..tp tak jumpe..jumpe yang cokelat sahaja..pasrah jek....:)

atas swiss roll tuh tabur buah peach yang dipotong kecil2...sangat tak sepekah kan keje anak dara...

gambar kat atas ni adalah apabila agar-agar dituang ke atas swiss roll dan peach..da macam kembang-kembang kan swiss roll tuh.... gambar pon kembang-kembang sebab tangan kembang-kembang membuat sorang2 je...huh..alasan.. :p

ketepikan swiss roll yang dah dicurah agar-agar....dan disejukkan dahulu.....

sementara itu...eceh..ayat macam chef terkenal...hikhikhik.....okeh..sementara swiss roll disejukkan.....


kacau 1 cawan tepung kastard + 2 tin susu cair + 1/2 cawan gula di atas api yang perlahan...

Menurut Kak Jie..kene kacau sampai berkilat...tapi agaknyer sebab mmg tak sabar..kejap je dah rase berkilat tp idoknyer nampak berkilat bila dituang ke atas swiss roll tadi tuh....

so bila tak berkilat...jadilah seperti di bawah..sangat tak santek..ish...lepas neh kene bersabar sampai nampak berkilat....

Mak Cakap = Sedap

Kak Chik Cakap = Sedap

Adik Lelaki = Ye O O je ko nak buat buat kuih ini..[chaitttttt...]

Anak Buah = Sedap..Sedap...Sedap...

Kak Lang Cakap = eh..sedapnyer..ko beli dekat mane... [eh hello..buat sendiri okeh]

Kak Lang Cakap Lagi = okeh..nanti boleh buat lagiiiii...

Aku Cakap Sendiri = yahooooooooooo..dah boleh kahwennnnnnnn......[dush!!!!..dush!!!!]

okeh cukup dengan perasaan yang memerasan.....

kalau tak paham dengan ayat - ayat tunggang terbalek aku neh..apekata pergi ke blog Kak Jie untuk melihat resepi... Trifle Peach.. serta melihat gambar yang sepekah sikit...hikhik....

Share:

7 komen:

~ceRRy beRRy~ said...

wahhh...
mcm best jek nih..
nak try gak la! ;)

deatH_luVer said...

try la cikgu ifa..
senang gile nak buat...

sedappppppp..
:p

MisZ DeAnNa said...

waaaaaaaaaa..

sedapnyeeeeeeeeee!

;p

deatH_luVer said...

haha..deanna...
mmg sedappppp..

aduhai..rase cem nak wat lagik jek..

SaYa iNsaN bIasE said...

ala mica,
kat hostel ta da dapur lar,
hehehehe
ape kata mica buat sekali lagi, post kat owang ??hehehe

deatH_luVer said...

haha...nanti la..
hosmet baru neh de peti ais..
so nak buat bila2 masa pon leh..
nyum..nyum..

Kujie said...

dah buat juga akhirnya...hehehe
besalah tu...kacau puding tepi api lama2 mmg tak sabar...:p

tak cantik tak pe, tapi sedap!